Det frostiga politiska klimatet mellan Storbritannien och Spanien rörande Gibraltar håller sakta på att tina upp efter två års förhandlingar. Spanien ska få utnyttja Gibraltars flygplats och ett nytt avtal reglerar även frågor som pensioner till spanjorer som arbetar i Gibraltar samt elförsörjning och telekommunikationer. Men Spanien vägrar att släppa in den brittiska lilleputtkolonin i den europeiska fotbollsfamiljen
Av Ola Josefsson

Det kom ett telegram till redaktionen från nyhetsbyrån Reuters: ”Spanien vill inte se Gibraltar i Uefa”. Idrottens egen skiljedomstol (Cas) rekommenderar att den brittiska lilleputtkolonin ska släppas in i den europeiska fotbollsfamiljen, men Spanien säger kategoriskt nej.
Tänk om Spanien och Gibraltar i framtiden lottas och hamnar i samma EM– eller VM-kvalgrupp i fotboll. Det skulle skarpt ogillas av Spanien som ser Gibraltar som sitt område.

Ända sedan Fördraget i Utrecht 1713 då Spanien överlämnade klipphalvön till Storbritannien, har spanjorerna sett den brittiska landremsan som en nagel i ögat. Att Gibraltar ska få bli medlem av Uefa, det europeiska fotbollsförbundet, är för Spanien otänkbart.
Med stöd av staten kommer det spanska fotbollsförbundet att verka för att Gibraltar stängs ute. Kolonin har försökt få medlemskap tidigare, men nobbades så sent som 2001.

Nu blir det nog inte så mycket av Gibraltars planer att få spela kvalfotboll mot andra länder. Uefas regler säger nämligen att enbart självständiga stater erkända av FN får tillhöra organisationen. Undantagen är Wales, England, Nordirland, Skottland och Färöarna. För att Gibraltar ska kunna bli medlem måste reglerna ändras, och det kan bara ske på Uefa:s kongress. Uefa kommer att ta beslut i frågan på kongressen januari 2007.

Exemplet med fotbollen visar bara att relationerna mellan främst Gibraltar och Spanien inte är helt perfekta. År 2002 röstade 99 procent av invånarna i Gibraltar emot ett delat spanskt-brittiskt styre över området som huvudsakligen består av en 5 km lång, 1 km bred och över 400 meter hög klippa på den södra delen av Pyreneiska halvön.

Gibraltar utgör en blandning av det spanska och det brittiska. De cirka 30.000 invånarna talar båda språken. Brittiska poliser ”bobbies” patrullerar på gatorna.

En normalisering av relationerna är på gång även om det lär ta tid. Ett historiskt möte hölls i Córdoba i september mellan representanter för Spanien, Storbritannien och Gibraltar. Mötet är ett resultat av den dialog mellan parterna som inleddes i december 2004.

Spanien gör fortfarande anspråk på klippkolonin, men väljer nu att tala med motparten. Vid mötet undertecknades ett samarbetsavtal som bland annat innebär att Gibraltars flygplats kommer att kunna utnyttjas gemensamt av Spanien och Storbritannien – något som gör att området på den spanska sidan för tillgång till bättre flygkommunikationer.
Avtalen gäller även förbättrad och billigare telekommunikation och ett mildrande av gränsbestämmelser samt en förbättring av pensionsarrangemang.

Mötet i den spanska staden Cordoba kans ses som historiskt eftersom det var första gången som en delegation från Gibraltar officiellt sammanträdde med spanska och brittiska delegater. Parterna beslöt att under mötet lägga åt sidan den 300 år gamla tvisten om klippans politiska status, enligt uppgifter i pressen.

Hur det sedan blir med de spanska enklaverna Melilla och Ceuta följer vi med intresse. Melilla och Ceuta ligger i ett annat land, Marocko, och i en annan världsdel, Afrika. Men det verkar inte bekymra Spanien.