Kommer Spanien i sin nuvarande form att finnas kvar om två eller tre år? Jag är inte säker på det. En minoritetsregering styr Katalonien just nu. Hur länge den kommer att hålla återstår att se. Det galna tillståndet i Katalonien kan utveckla sig till en militär aktion.
Av Ola Josefsson
Det regionala nationalistiska center-högerpartiet CiU (Convergència i Unió) har bildat regering med det republikanska vänsterpartiet ERC (Esquerra Republicana de Catalunya). ERC vill egentligen inte veta av CiU:s reformpaket med sparåtgärder och vill helst inte betala det politiska priset under den ekonomiska krisen.
Vid det senaste valet tappade CiU röster till ERC på grund av den ekonomiska politiken. Politiskt är CiU och ERC fiender. Det som förenar och får dem att sitta ned vid samma bord är hatet och upproret mot Spanien och en folkomröstning i oktober 2014 om ”självbestämmanderätt” för Katalonien. Det var ett krav från ERC:s sida om de skulle stödja CiU. Det säger en hel del om den regionala politiken i området och ett nyval inom två år är inte helt omöjligt.
Om inte det sker ett militärt ingripande innan dess. Det verkar kanske långsökt men den som följt med i nyhetsrapporteringen under hösten kan skönja ett visst missnöje hos representanter ur Försvarsmakten. Det finns de som tror att militären förr eller senare kommer att slå till mot upproret i Katalonien.
Under de senaste månaderna har ett antal militärer kommenterat situationen i Katalonien. Några av dem är pensionerade och nyligen avsattes brigadgeneral Ángel Luis Pontijas Deus för att denne hade riktat skarp, nåväl, inte ammunition, men väl kritik mot Artur Mas den 27 november.
Ángel Luis Pontijas Deus sköt in sig på att Artur Mas undgick den högtidliga paraden den 12 oktober för att i stället framhäva den tvivelaktiga proklamationen att Kataloniens avsikt är självständighet. ”Det går emot nationens stabila enhet där Spanien är en av de äldsta nationerna på den europeiska kontinenten”.
Beskedet om avsked publicerades fredagen den 7 december i statens bulletin, Boletín Oficial de Defensa (BOD). Det var Försvarsministern Pedro Morenés som undertecknade beslutet om avsked den 3 december. Den avskedade, Ángel Luis Pontijas Deus, var vice direktör vid magasinet ”Ejército” som är det officiella organet för generalstaben.
Nästa militär som höjde rösten var pensionerade översten Francisco Alamán Castro. Han kommenterade Försvarsministerns beslut att sparka Ángel Luis Pontijas Deus. Alamán skriver en artikel i nättidningen Alerta Digital som riktas mot Försvarsministern med rubriken:
”Ni är en okunnig idiot som inte har en aning om hur armén fungerar.” Francisco Alamán Castro ironiserar vidare om Försvarsministerns lysande karriär och kopplingar till fabriker som tillverkade bomber som hamnade hos Gaddafi.
Låt oss i sammanhanget konstatera vad den spanska konstitutionen, artikel 8, paragraf 1, säger: ”Las Fuerzas Armadas, Försvarsmakten, där armé, flotta och flygvapen ingår har uppdraget att garantera Spaniens självständighet samt försvara dess territoriella integritet och konstitutionella ordning”.
Med dessa ord i tankarna kommer det inte som någon blixt från en klar himmel att vi hör ett visst muller från några enstaka militärer. Och det finns fler artiklar och paragrafer i konstitutionen som kan vara värt att begrunda dessa dagar till exempel att komma med förolämpande tal i skrift eller handling mot Spanien, uppvigling, provokation, konspiration och anstiftan till uppror mot landets grundlagar.
Hittills har ingen ingripit mot galenskaperna i Spaniens nordöstra hörn. Hade José Maria Aznar suttit vid rodret skulle han ha agerat för länge sedan, kan jag misstänka. Dagens PP-regering med Mariano Rajoy beskrivs som liberal och tillhör vänsterflygeln i partiet. Knappast en högerledare som pekar med hela handen.
Det har varit mycket Katalonien i det spanska nyhetsflödet den senaste tiden och mer lär det bli. Den som leder det katalanska upproret är Artur Mas. Och han verkar få hållas. Hur länge? Vi får se. Det beror på politikerna som inte tycks kunna handskas med situationen samtidigt som allt fler företag hotar med att lämna Katalonien.
Skulle Katalonien lämna Spanien lär de bli en isolerad ö i Europa. Spanien lägger in sitt veto och lär knappast släppa in Katalonien i EU. Redan nu välkomnas fotbollslaget Barcelona att under sådana omständigheter få spela i franska ligan.
Det var knappast så det skulle sluta efter att Ferdinand II av Aragonien den 19 oktober 1469 gifte sig med sysslingen Isabella I av Kastilien och blev Spaniens första kungapar. På den tiden ingick Katalonien i Aragonien. Vad jag hör är många spanjorer trötta på katalanernas galenskaper. Ropen ”låt oss bli av med Katalonien” börjar skönjas.
Oroligt i Spanien nordöstra hörn alltså. På gränsen till det sydvästra hörnet firar i år Gibraltarborna 300-årsjubileum. Det har gått 300 år sedan territoriet överläts till Storbritannien ”för all framtid” enligt freden i Utrecht 1713 som slöts efter det spanska tronföljdskriget.
Räkna med oroligheter, debatter, maskningsaktioner och demonstrationer på gränsen till Gibraltar i år när cirka 30.000 invånare ska högtidlighålla 300-årsjubileet.