En tweet av den tidigare regionale presidenten i Madrid, Esperanza Aguirre, fick kritik av Spaniens ledande muslim efter att hon uppmärksammat årsdagen då de katolska monarkerna intog och återerövrade Granada från muslimerna. ”Med islam skulle vi inte ha friheten”. Ett inte helt politiskt korrekt uttalande. Men riktigt. Av Ola Josefsson
Esperanza Aguirre uppmärksammade årsdagen då det var 525 år sedan de katolska monarkerna intog Granada. ”Det är en ärofylld dag för spanjorerna. Med islam skulle vi inte ha friheten” twittrade Aguirre.
Riay Tatary, president för den islams kommission CIE (Comisión Islámica de España) i Spanien var snabbt på, med ”ett sådant uttalande hjälper vi inte till att skapa en sund och fredlig samexistens. Vi måste bygga ett liv där vi inte sårar”.
Frågan är var ska vi börja bygga – här eller där?
Uttalandet från Esperanza Aguirre kan å ena sidan av en del (läs Twittervänstern) beskrivas som gammeldags patriotiskt och obildat uttalande. Å andra sidan är det riktigt. Frihet är ingen självklarhet i muslimska länder. Fråga bara världens mest förföljda grupp.
Jacob Rudenstrand, biträdande generalsekreterare för Svenska Evangeliska Alliansen, skrev nyligen att 215 miljoner kristna i 50 länder regelbundet får möta förföljelse på grund av sin kristna tro. Det är mer än var tionde kristen på jorden. Det är slutsatsen i den kristna människorättsorganisationen Puertas Abiertas årliga World Watch List.
Sedan 1993 har Puertas Abiertas (Open Doors) med säte i Nederländerna mätt graden av förföljelse av kristna. Majoriteten av förföljelsen kommer dock från islamistiskt håll.
Det räcker med att studera listan på länder: Afghanistan (3), Pakistan (4), Sudan (5), Syrien (6), Irak (7), Iran (8). I Somalia (2), som tangerar förstaplatsen på WWL, uppskattar man att det bara finns ett 100-tal kristna. Muslimer som konverterar till kristendomen riskerar att dödas.
Vilket land toppar listan? Det gör statsateistiska Nordkorea för 15:e året i rad. Här sitter omkring 70.000 kristna i straffläger. Det kommer också rapporter om att den religiösa nationalismen i sydöstra Asien ökar. Här betraktas kristna som fiender till den inhemska kulturen.
2006 blev jag inbjuden av den marockanska statens turistbyrå att besöka Tanger. Under två dagar hade jag en guide som vägledde mig och upplyste mig om Gud, landet och kungen. Jag frågade om mänskliga rättigheter, religionsfrihet och mötesfrihet, alla frågor uppskattades inte.
Ett antal världsreligioner finns representerade i Tanger med egna kyrkor berättade guiden, som betonade att 14 olika religioner är verksamma på platsen. När jag ställde nästa fråga hur stor andel av befolkningen i Tanger som är muslimer kom svaret: Alla! Så var den frågestunden över.
Sedan 1999 har det varit töväder i politiken och Marocko har öppnat upp sig och förutom några enstaka händelser är samhällsklimatet stabilt. Amnesty har stundtals riktat hård kritik mot landet. Det handlar om politiska och religiösa fångar som avrättas eller plötsligt försvinner.
Religiösa minoriteter är inte välkomna i Marocko eller övriga muslimska världen. När hörde vi svenska politiker senast ondgöra sig över att kristna minoriteter är förföljda i muslimska länder? Det är knappast något som Sveriges feministiska utrikespolitik prioriterar.
Däremot har Spaniens regeringsparti Partido Popular så sent som 2015 tilldelat människorättsorganisationen Puertas Abiertas (Open Doors på spanska) utmärkelsen Oswaldo Payá som PP årligen delar ut till personer eller organisationer som försvarar frihet och mänskliga rättigheter.
Payá, var en känd kubansk dissident som 2012 omkom i en trafikolycka. Nu fortsätter änkan att leda den kristna befrielserörelsen på Kuba.
Det politiskt och religiöst oberoende forskningsinstitutet Pew Research Centers som mäter begränsad religionsfrihet och mötesfrihet konstaterar att kristna får utstå förföljelser och förtryck i absolut flest länder, totalt 108 länder.
Även Europaparlamentet slår fast i sin senaste årsrapport om mänskliga rättigheter och demokrati i världen att kristna för närvarande är den religiösa grupp som utsätts för flest trakasserier och hot i länder världen över, även i Europa, där kristna flyktingar rutinmässigt förföljs på grund av sin religion, och att några av de äldsta kristna samfunden riskerar att försvinna, särskilt i Nordafrika och Mellanöstern.
Människorättsorganisationen Puertas Abiertas i Tyskland skriver om hur kristna flyktingar i Tyskland trakasseras av muslimer vid flyktingförläggningar liksom personer som konverterat från islam till kristendomen. Den religiösa diskrimineringen tar sig i uttryck i förolämpningar, personskador, dödshot, rån och andra hot.
Det är en trist utveckling. Förföljelsen från islamistiskt håll tycks ha fått fotfäste i Europa medan vissa slår dövörat till och väljer att blunda.