Ingen ekonomisk kris, snarare en kulturkris som bottnar i en moralisk kris. Den bortskämda Woodstock-generationen och 40-talisterna har levt upp pengarna som borde ha sparats i ladorna för kommande behov Av Ola Josefsson
Woodstock-generationen där majoriteten växte upp ur avgrundsvänstern har varit skickliga i att sprida sina idéer och har i flera fall vunnit propagandakriget. Det gäller i synnerhet via media. Makt har tagits på många områden, en makt som berusat vilket har påverkat omdöme och urskillning.
Det moraliska sammanbrottet ser vi i hela livsmönstret med allt från kleptokrater till politiker, korrumperade tjänstemän, regeringar som bedragit EU med falska och fejkade siffror till krossade förhållanden och gemenskaper. Woodstock-generationen har ropat på frihet. Ansvar, flit, värderingar och moral har ställts åt sidan. Resultatet ser vi idag.
Trots risken att bli anklagad för att moralisera visar det sig att betalningsmoralen är rejält låg på många håll. Andelen obetalda fordringar i Spanien är tre gånger så hög som genomsnittet i EU. Och politiska partier har värvat röster genom att utlova förmåner. Det finns en bristande vilja till sanning hela vägen. Ett urholkat samvete, en låg moral.
Folkrättsjuristen Thomas Holm sade en gång: ”Om inte den inre kompassen fungerar, kan det göra detsamma vilka lagar man har”. Därför lever vi i ett samhälle med samvetslösa människor.
Medierapporteringen 2012 började med hur offentliga subventioner till Andalusiens regionalregeringen i Sevilla gick till fester och kokainparty. Det är en rejäl soppa som har avslöjats i Sevilla. Andalusiens tidigare arbetsmarknadsministern Francisco Javier Guerrero har erkänt att bidragspengar till Andalusien gått till att köpa kokain.
Det handlar inte bara om kokainparty utan även om fejkade avgångsvederlag och hur Guerrero vid Empleo andaluz godkände bidragspengar till sin egen chaufför, Juan Francisco Trujillo, på sammanlagt 900.000 euro. Det har varit ett vilt nattliv i Sevilla med kokain, fester, klädinköp och drinkar varje dag om man ska tro spanska medier.
Inte konstigt att den spanska centralregeringen vill ha bättre insyn i de regionala regeringarnas förehavanden och därför kommer att införa ett ”strikt kontrollinstrument” när det gäller budgeten hos landets autonoma regeringar. ”Vi ska kontrollera regionalregeringarnas budget på förhand och det blir centralregeringens som kommer att ge grönt ljus”, säger finansministern Luis de Guindos.
Den konservativa regeringen vill ha ordning i leden och ställer nu upp nya tuffare villkor för att stävja underskottet i regionerna. Bra, för det behövs. Inte bara i Andalusien utan i samtliga regioner så även skuldsatta Valencia där Partido Popular har styrt i åratal…
Det verkar som det slängs ut pengar lite varstans. Ta bara detta med de regionala tv-stationerna. Tretton autonoma tv-kanaler kostade 2.000 miljoner euro under 2010 enligt siffror från Unión de Televisiones Comerciales Asociadas (Uteca). Dessa tv-stationer har en ackumulerad skull på 1.500 miljoner euro trots att de får bidrag på 800 miljoner euro. Kan tänka mig att de anställda vid Canal SUR darrar när PP tänker dra åt bidragskranarna.
I skrivande stund har Andalusien blickarna på sig. Skulderna vid regionalregeringen har ökat lavinartat under de senaste tre åren. Den 28 februari firas Andalusiens Dag. Det lär bli ett stillsamt firande i år. De flesta är inriktade på valet till det regionala parlamentet i Sevilla.
Debatterna är i full gång. Den nuvarande presidenten, José Antonio Griñán, anklagar Partido Popular för lögn. Javier Arenas, PP:s presidentkandidat, talar om ett ”fruktansvärt arv” som PP får ta över i händelse av valseger i Andalusien den 25 mars. Mer än ett dussin undersökningar förväntar storseger för Partido Popular i det regionala valet i Andalusien som blir det tredje valet på tio månader för befolkningen i Spaniens södra region.
Den socialistiska regimen har styrt i Andalusien sedan demokratin infördes. Men politiska kartan har förändrats det senaste året. Vid kommunvalet i maj fick Partido Popular sammantaget 300.000 fler röster i Andalusien än PSOE. Vid det allmänna valet den 20 november fick PP nio procent fler röster än PSOE. Andalusien har styrts av en socialistregim i 30 år. Arbetslöshetssiffran har nu nått över 1,2 miljon. Kopplat till Zapateros urusla krishantering förlorade PSOE mer än 700.000 röster vid valet i november.
När det krisar i Spanien faller valet på de som förkunnar auktoritär nationalism. Nationen måste enas. Så var det efter åren med Felipe González och alla politiska skandaler. Nu ser vi samma sak igen.