Vänta bara till 2010, då är vi rikare än både tyskar och italienare. Det löftet ger Spaniens regeringschef i en fem sidor lång intervju i landets största dagstidning El Pais. Av Ola Josefsson
Spaniens ekonomi växer så det knakar, men det märks knappast i spanjorernas plånböcker, i stället har spanjorerna aldrig lånat så mycket pengar som just nu. Just den inhemska konsumtionen ställer till problem. Spanjorernas stora skulder tänder varningslampor hos analytikerna.
Bruttonationalprodukten kommer att öka med fyra procent i genomsnitt per år fram till 2010, tror premiärminister Zapatero. För 2007 är den officiella siffran satt till 3,4 procent, i fjol var den 3,8 procent.
Den socialistiske regeringschefen låter än mer optimistisk och menar att Spanien kommer att passera både Tyskland och Italien. Att det är spanskt riksdagsval nästa år förstår nog de flesta, åtminstone Zapatero som siktar mot ett nytt parlamentsval.
Zapatero har en del problem just för tillfället. Bostadssituationen bland ungdomar är på tapeten varje månad. I mars var det nya demonstrationer ibland annat Cádiz och Málaga.
När Spanien gick med i EU 1986 låg landet i botten av välståndsligan. Men arbetsmarknadsreformer, invandring, skatteändringar och lättnader på lånemarknaden har gett kraft. Särskilt till byggindustrin, som vissa ekonomer befarar är en bubbla, som kan spricka.
Mer positiva tongångar hörs i stället kring Spaniens nya jäm¬ställd¬hetslag som ska ge lika ¬rättigheter på jobbet och fler kvinnor i politik och styrelse¬rum. Och pappaledighet för spanska män.
Enligt den nya lagen som redan har trätt i kraft måste alla företag med mer än 250 anställda ha en jämställdhetsplan. Samtidigt skärps reglerna för diskrimi¬nering och sexuella trakasserier. Om åtta år ska bolagsstyrelserna bestå av minst 40 procent kvinnor.
I slutet på mars blev José Luís Rodríguez Zapatero intervjuad i tv där inbjudna invånare ställde frågorna. Regeringens terroristinsats kritiserades hårt. Det var fel av Zapatero att stoppa samtalen med ETA efter attentatet på Madrids flygplats. Flera demonstrationer har tydligt visat spanjorernas ställningstagande i frågan.
Enligt en opinionsmätning vill sex av tio spanjorer att fredssamtalen med baskiska ETA ska återupptas. Att ETA bröt vapenvilan med en flygplatsbomb i Madrid i december ska inte hindra dialogen, tycker många.
Det var premiärminister José Luis Rodríguez Zapatero som stoppade fredstrevarna efter bomben som krävde två dödsoffer och verkar inte ha för avsikt att återuppta dem. Men en majoritet, 59 procent, av de 1.500 spanjorer som tillfrågats tycker att han har fel, skriver nyhetsbyrån AFP som hänvisar till undersökningen i Barcelonatidningen El Periódicos. Detta trots att ännu fler, 65 procent, inte tror att den baskiska separatiströrelsen är beredd att sluta med våldet.
Zapatero har Sveriges socialdemokrati som förebild. Olof Palme, född överklass men socialist av övertygelse, hade inte en aning om vad en liter mjölk kostade. I en utfrågning i tv fick Zapatero frågan vad en enkel kopp kaffe kostar.
”Runt 80 centimos”, svarade regeringschefen. En kopp kaffe för det priset är ganska svår att hitta, eller…