Det skulle bli ett tre dagar långt officiellt statsbesök under av USA:s president Barack Obama. Det blev det 21 timmar på grund av skottdramat i Dallas där flera poliser miste livet vilket förkortade presidentens besök i Spanien. Av Ola Josefsson
Foto: Pool Moncloa/Diego Crespo, Fernando Calvo, Försvarsmakten
I svensk press handlade Barack Obamas besök i Europa i somras bara om Nato-toppmötet i Warszawa och Natos utökade styrkor i Polen och Baltikum. I Andalusien ökar den amerikanska militära närvaron något som går helt obemärkt förbi i svensk media.
På mindre än fem år har Spanien gått från att vara transitland och logistikstöd för den amerikanska militären till att bli en strategisk plats för säkerhet och försvar.
26 år gammal besökte Barack Obama Spanien första gången. Det var långt innan han blev USA:s president eller advokat vid Harvard. Som backpacker reste han genom Europa under smeknamnet ”Barry” och kom till Plaza Mayor i Madrid tillsammans med en senegales han hade träffat på bussen mellan Madrid och Barcelona.
”Första gången kom jag till Spanien med buss och ryggsäck. Nu kom jag med Air Force One” sa Obama efter att ha landat med presidentplanet i den spanska huvudstaden.
Dottern Malia har följt i sin pappas fotspår, inte som backpacker, men till Madrid som praktikant på USA:s ambassad. Nu väntar fortsatta studier vid Harvard. Spansk media berättade i somras anekdoten om Obamas första möte med Spanien.
Nu var Barack Obama tillbaka. Det första officiella besöket i Spanien och det första besöket av en amerikansk president på 15 år. USA och Spanien står varandra nära var budskapet i presidentens tal i Nato-basen i Rota (Cádiz) inför tre tusen militärer.
Obama talade om ett särskilt förhållande till Spanien i mer än 60 år. ”Vi kan inte ha en bättre allierad än Spanien. Det är viktigt för oss att Spanien har en stabil regering som fungerar bra oavsett vem som styr” sa Obama och tillade:
”Spanien och USA delar samma ideal, frihet, respekt för lagen och rättssäkerheten”.
Samarbetet mellan USA och Spanien inleddes den 23 september 1953 med att länderna skrev under avtalet ”Pactos de Madrid” och gällde de fyra militärbaserna Rota, Moron de la Frontera, Zaragoza och Torrejon de Ardoz (Madrid).
Det kalla kriget bidrog till pakten där president Dwight D. Eisenhower och general Francisco Franco skrev under avtalet. Det bidrog också till att västblockets isolering av Spanien upphörde. Landet var satt i frysbox tillsammans med Tyskland, Italien och Japan. 1963, 1970, 1976 och 1982 uppdaterades avtalet mellan USA och Spanien.
Samarbetet fortsätter och gäller främst försvar, ekonomi, arbete, utbildning och kultur. Under besöket gjorde Obama flera hänvisningar till bilaterala relationer mellan de två länderna. Rota och Moron är strategiska baser för Medelhavsområdet och Nordafrika vilket gör Spanien till ett av USA:s viktigaste allierade.
Avtalet för Rota faller inom ramen för Nato. När det gäller flygbasen i Moron de la Frontera (Sevilla) bygger det på ett bilateralt avtal mellan USA och Spanien sedan 1988.
Basen i Rota är det spanska bidraget till Natos ”missilsköld”. Det blev resultatet efter att den tidigare Zapatero-regeringen hade försonats med USA och nått en överrenskommelse med Nato om ”missilskölden” i oktober 2011. Socialisten Jose Luis Rodriguez Zapatero bröt upp de spända relationerna med USA bara en månad innan han fick lämna regeringskansliet Palacio de la Monc1oa efter valförlusten i november 2011. Relationerna hade dessförinnan försämrats efter Zapateros beslut att ta hem trupper från Irak.
Flottbasen i Rota är en av hörnstenarna i det missilförsvar som upprättats i Europa. Militäranläggningen som Spanien delar med USA har ett försvarssystem som utarbetats efter toppmötet i Lissabon (2010) för att motverka hotet med missiler från länder som Iran, eller Ryssland även om inte det anges officiellt.
Mer än 30 länder bedöms ha ballistiska missiler med kort och medellång räckvidd (upp till 3.000 kilometer) som kan utrustas med massförstörelsevapen och nå europeiskt territorium på kort tid. Lägg till det växande hotet från ickestatliga aktörer eller terroristgrupper.
Enligt avtalet har USA möjlighet att stationera 4.750 soldater i Rota plus tusen civilanställda. I avtalet ingår även de fyra amerikanska jagarna Donald Cook, Ross, Porter och Carney som utför uppdrag i Svarta Havet, Baltikum och Medelhavet. Under stoppet i Rota besökte USA:s president jagaren Ross. Det finns ytterligare två fartyg som ansvarar för förberedelser och underhåll.
Avtalet gäller även fem flygplan med administrativa uppgifter, 13 flygplan plus 18 flyg för spaning till havs.
Den första jagaren kom i februari 2014 medan den senaste kom i september 2015. Att Nato ”bygger” missilförsvarssystemet i södra Spanien ska ses ”som en försvarsinsats” även om det väcker ryska misstankar. Det har förekommit konfrontationer och incidenter mellan ryska och amerikanska flyg/jagare i Östersjöområdet.
Nato har även ett missilförsvarssystem på marken vid flygbasen Deveselu i Rumänien som är i full gång sedan 12 maj. Och i Kurecik, Turkiet, finns ett utbyggt radarsystem för att upptäcka missiler. I Polen har arbetet inletts med ett försvarssystem med radar och markbaserade missiler. I Holland ska flera militärfartyg moderniseras och utrustas och fungera som ”missilsköldar”.
De fyra amerikanska jagarna som har Rota som hemmahamn är av fartygsklassen Arleigh Burke som är namngiven efter amiral Arleigh Burke som gjorde sig känd som befälhavare på jagare under andra världskriget. De är utrustade med systemet Aegis och den stora luftspaningsradarn AN/SPY -1 som ska upptäcka, spåra och skjuta ned interkontinentala ballistiska robotar eller missiler. Till sin hjälp finns fartygsbaserade missiler som går under namnet´Standard Missile 3, förkortat SM-3. Räckvidden för en interkontinental ballistisk robot är från en kontinent till en annan.
Det ska tilläggas att Spanien har fem fregatter, F-100, med samma system, men med en lägre uppdaterad version.
Mellan Ronda och Sevilla ligger flygbasen Moron de la Frontera. 2013 inleddes samtal och i juni 2015 undertecknades en uppdaterad bilateral försvarsöverenskommelse där USA får utöka sin styrka till 2.220 militärer, 500 anställda och 36 flygplan. Det har även fört med sig en investering på 29 miljoner dollar.
Anledningen till det nya avtalet är att USA snabbt ska kunna nå Nordafrika i händelse av kriser. Vid Moron finns numera en krishanteringsgrupp. Händelser som den 11 september 2012 då USA:s konsulat i Bengasi (Libyen) attackerades och där ambassadör Christopher Stevens dödades plus ytterligare tre amerikaner,
ska i framtiden undvikas.
Det är vid sådana krisscenarier som Moron kommer in i bilden. Det råder stort hemlighetsmakeri kring verksamheten men enligt uppgifter i den spanska dagstidningen ABC har det skett flera evakueringar senaste åren som samordnats från Morón. När transporter behövdes efter ebolautbrottet i Västafrika användes flyg från Moron.
Obama kom till Spanien på kvällen 9 juli direkt från Natotoppmötet i Warszawa och togs emot av kung Felipe på flygbasen Torrejon de Ardoz i Madrid. Första mötet på dagordningen var kungliga slottet Palacio Real.
”Precis som din far är du en levande symbol för styrkan i nationen Spanien” sa Obama till kung Felipe.
Därefter väntade ett möte mellan presidenten och den tillförordnade spanske regeringschefen Mariano Rajoy i regeringskansliet Palacio de la Moncloa.
Senare träffade presidenten partiledarna för PSOE, Podemos och Ciudadanos vid flygbasen Torrejon innan resan fortsatte till den amerikanska örlogsbasen Rota (Cádiz) tillsammans med Spaniens tillförordnade försvarsminister Pedro Morenes.
I Rota mötte presidenten 2.300 stationerade amerikanska militärer, 350 spanska militärer samt deras familjer och talade om behovet av ett ”starkt och enat” Spanien för att möta gemensamma utmaningar. Obama berättade att de bilaterala relationerna mellan de två länderna har stärks och han talade om ”gemensamma värderingar och utmaningar som vi har sett med de senaste terrorattackerna i Belgien, Turkiet och Frankrike, flyktingkrisen och Rysslands aggressioner i Ukraina”.
Presidenten påminde om insatsen Spanien och USA gör i Irak med att utbilda irakiska armen i kampen mot Daesh eller IS, uppdraget i Indiska Oceanen och kampen mot pirater med fredsbevarande styrkor. Presidenten avslutade med orden: ”Må Gud välsigna USA och må Gud välsigna Spanien. Tack så mycket”.
Efter besöket tackade USA:s president Barack Obama för det spanska mottagandet. Även på det personliga planet är relationerna goda mellan Obama och kung Felipe respektive Mariano Rajoy.
Den spanske monarken Felipe tackade och sa att Spanien har en stark vilja och fullt engagemang för att fortsätta och förstärka samarbete mellan de båda länderna.
Presidentens plan, Air Force One, landade den 11 juli på flygbasen Andrews i Maryland nära Washington efter att ha lämnat Natobasen i Rota som avslutade besöket i Spanien.
Kanske Obama under hemresan börjat läsa boken som han fick i gåva av den spanske monarken; Don Quijote översatt till engelska av John Rutherford med pärmar i handgjord läder.
Källor: Kungahuset Casa Real, regeringskansliet La Moncloa, Försvarsmakten, Nato, Diario SUR, EFE, ABC.
Fakta: Samarbete Spanien och USA
Den ekonomiska situationen i Spanien följs noga av USA som vill främja det ekonomiska samarbetet mellan de båda länderna det gäller att ge stöd till entreprenörer som bidrar till välstånd. USA är den största investeraren i Spanien. Omvänt är Spanien den nionde största investeraren i USA med 68.000 miljoner euro. Handeln liksom antalet turister ökar mellan de båda länderna.
Amerikanska företag i Spanien har skapat 160.000 arbetstillfällen. Omvänt finns det 700 spanska företag som sysselsätter 75.000 personer. 50 miljoner invånare i USA talar spanska och 26.000 amerikanska studenter besöker Spanien varje år.
Historiskt har Spanien lämnat flera avtryck i den amerikanska myllan. Nyligen firades 500 år då Ponce de León upptäckte Florida.