Spanien behåller reglerna för ansiktsmasker på utvalda platser och just nu finns inga planer på förändring. Sedan april behöver man inte bära mask på alla offentliga platser inomhus men kravet gäller fortfarande i lokaltrafiken, i apotek, i sjukhus och på olika typer av vårdhem. 

Regeringen höll ett möte i tisdags och på den efterföljande presskonferensen förklarade hälsoministern Carolina Darias att de just nu inte diskuterar ett lyftande av reglerna som råder. Detta trots att flera europeiska länder har tagit bort masktvånget helt och hållet. 

Enligt Darias befinner vi oss i slutet av pandemin och ska fortsätta att bära mask i vissa områden för att skydda personer som är i riskgrupp. Hon hyllade landets vaccinprogram som hon menar innebär att ett slut för alla restriktioner närmar sig. 

Hon får medhåll från olika experter. Bland annat José Martínez Olmos som påminner om att viruset fortfarande skördar offer. Förra veckan dog 340 personer i Spanien till följd av Covid 19. Han tillägger också att alla mår bra av ett extra skydd under höstmånaderna när influensasäsongen drar igång. 

Annons

Hälsoministern kunde också berätta att en ny vaccinationskampanj kommer inledas i höst när vaccin som skyddar mot nya Omicronvarianter är färdiga. Personer över 80 år och boende på vårdhem kommer att få sina nya doser först.