Det är en mäktig syn, vi befinner hos på Spaniens sydspets, ”El Mirador del estrecho” en bit från Tarifa. Ovanför våra huvuden cirklar mellan 50 och 60 gåsgamar. Plötsligt får vi syn på en dvärgörn. Under en dag kryssar jag 42 olika fågelarter Av Ola Josefsson
Att Spanien och Andalusien är ett fågeleldorado och ett paradis för fågelskådare och ornitologer står helt klart. Spanien har många typer av landskap. Här finns allt från berg, våtmarker, hagar, korkekskogar, stränder till exempelvis öken. Alla dessa naturtyper bidrar till att landet är ett av de fågelrikaste i Europa.
Närheten till Afrika och det smala Gibraltarsund är en skattkammare för fågelentusiaster från hela världen. Här observeras mängder av fågelsträck under april till maj och september till oktober.
Som lekman
Utrustad med kikare och en bok över Europas vanligaste fåglar kan du som lekman eller god amatör få en nyttig utflykt i Andalusiens spännande och vackra natur. Bara att få lämna ett biltutande och mopedtätt Costa del Sol, barer med skrikande radioapparater och tv-apparater, ger balsam för både kropp, själ och knopp. Spanien är aldrig tyst på oväsen, säger mängder av besökare. Ett besök i naturen kan rekommenderas, för att slippa ”skoskav” i öronen och få njuta av fågelsång och vindens sus.
Vår och höst
Med ett par bra promenadskor kan du välja mellan att vandra, som ger härligt med frisk luft och förbättrad kondition dessutom. Har du svårt för att gå, kan du hålla dig till bilvägarna. Ett stopp vid exempelvis ”El Mirador del estrecho” vid Carretera Nacional 340 km.91, ger helt klart godkända fågelupplevelser.
Detta är ett känt fotostopp med hänförande utsikt över Gibraltarsund. När Svenska Magasinet besöker platsen träffar vi en tv-filmare från Storbritannien.
-Det är lite sent att se fågelsträck mellan Spanien och Afrika, september är bästa tiden. I nationalparken Coto Doñana är bästa tiden oktober, november när det har regnat, säger mannen medan han monterar ned filmkameran för att fortsätta sin färd i fågeleldoradot Andalusien.
Vi träffar fågelskådare från flera länder, med kikare, spanande mot skyn. Fågelskådare är ett hjälpsamt och tålmodigt släkte, det som inte en vet, vet någon annan. Det är bara att fråga sig fram.
Första parkett
På kaffebaren ”El Mirador del estrecho” styrker vi oss med en rykande het espresso. Vi studerar de kritiserade (läs notis nedan) vindkraftverken som tecknar sina siluetter mot skyn. På kaffebarens uteservering sitter vi på första parkett och tar sikte på den afrikanska kontinenten.
Genom kikaren observerar jag ett femtiotal gåsgamar som utnyttjar termikvindarna. De är först svåra att upptäcka, de har på hög höjd, men har du sett en, ser du i regel flera.
Jag roar mig också med att studera båttrafiken i sundet. Konstaterar efter en stund att inte mindre än 27 båtar och fartyg befinner sig i sundet samtidigt. Platsen måste ha en av världens intensivaste sjötrafik, antar jag.
Vädret skiftar
Vårt första stopp var vid Puerto de Bruejo, ett naturreservat mellan Algeciras och Tarifa. Området kännetecknas av lövskog och kuperad terräng. Dagen börjar med mulet väder och smådugg och fågelterrängen är fattig, mycket på grund av vädret.
Men i Tarifa-området kan vädret snabbt skifta, vilket det också gör denna oktobertorsdag. Liksom molntäcket spricker upp så gör även smilet på fågelskådaren Torben Nielsen från Danmark.
-Med sol och lite vind kommer fåglarna. De utnyttjar termikvindarna i området och därför kan vi se dessa segla långt ovanför våra huvuden.
Tilldragelser
I Spaniens vilda natur finns massor av fågelarter, men även inne i städerna kan man observera dramatiska tilldragelser.
-Mitt inne i Fuengirola såg jag hur en Tornfalk attackerade en stackars svartstare som hade kommit ifrån flocken. Med ett pip fick han hela flocken att uppmärksamma situationen, flocken vände för att försvara den ensamme svartstaren mot tornfalkens angrepp, berättar Torben.
Varianterna kan skifta beoende på om du är i Sverige eller Spanien. I Sverige och Skandinavien har vi staren men den spanska varianten heter svartstaren. I Sverige har vi gråtrut, Spanien har Medelhavstrut.
Förrymda
Den uppmärksamme har nog säkert fastställt att det utmed Costa del Sol finns en hel del förrymda papegojor, parakiter och andra mer färggranna exotiska fåglar. Tack vare det gynnsamma klimatet och tillgång på fröbärande växter överlever de och förökar sig. En Alexanderparakit observerade vi i Cádizprovinsen.
Att exempelvis pegga upp golfbollen på något av hålen vid Real Club de Campo Parador vid Málaga flygplats innebär också att stifta bekantskapen med golfbanans kolonier av papegojor och parakiter. Gör du inte någon birdie på green lär du åtminstone få se en sådan.
Storken har landat
Besöker du stranden kan du även få se en och annan sällsynthet i fågelvärlden. På stranden vid Tarifa stod ett antal kentsk tärner. Här har även iltärnor tidigare rapporterats, men vi såg ingen denna dag.
På återresan bestämmer vi oss för att hälsa på hos storkarna några stenkast från motorvägen mellan Algeciras och Gibraltar. På morgonen hade vi uppmärksammat vita storkar som hade lagt beslag på elställningar. Sent på eftermiddagen har vi möjlighet att fota några av dessa som alltså väljer att bo ett tiotals meter ovanför bostadskvarteren.