Det är omöjligt att gå vilse i Cádiz. Oavsett åt vilket håll du går så möter havet dig. Någon version av vilse i pannkakan utspelar sig knappast i Västeuropas äldsta stad. Däremot har James Bond varit på besök. Men Napoleon däremot lyckades aldrig ta sig in Text Ola Josefsson
Foto Gustavo Fernández
Det sägs att Cádiz har bland de vackraste solnedgångarna. Och den ena är inte den andra lik. När solen sänker sig i det blå Atlanten sitter man gärna bänkad inför föreställningen. Och i Cádiz sitter du på första parkett. Gissa om jag har många kort på solnedgångar, säger en svensk språkstudent till mig.
Cádiz kan liknas vid tummen på den högra handen. På ena sidan det öppna Atlanten, på den andra sidan Cádizbukten med varvsindustri och norska Kvaerner i Puerto Real och flygindustrin Airbus.
NATURLIG FLOTTBAS
En gång i tiden slutade världen här. Bortom Cádiz fanns inget mer. Fram till 1910 låg nollmeridianen här innan den övertogs av Greenwich. Läget mellan Atlanten och Medelhavet gjorde Cádiz till en naturlig flottbas. Redan 1509 anlände silverflottorna hit på väg mot Sevilla. Också svenska ostindiefarare vilade ut i världens första frihamn.
Det blev en av Europas rikaste hamnar. Kryddor, frukter, grönsaker, metaller kom till Cádiz från ”nya världen” och präster, soldater, affärsmän, skeppsbyggare, redare och skeppshandlare, alla tjänade pengar.
Invånarna är stolta över sin historia av att den franske härföraren Napoleon aldrig lyckades inta Cádiz när han tog resten av Spanien efter att ha invaderat landet 1808. Mitt under den franska ockupationen samlades Cortés innanför de solida fästningsmurarna i Cádiz.
Det var här som den spanska liberalismen föddes och fick sitt fotfäste. Här skrevs den första spanska frihetsvänliga konstitutionen eller författningen. Men det var en period av stor oro och turbulens. Spanien förlorade slaget mot England och amiral Nelson vid Trafalgar, en udde söder om Cádiz. Napoleon invaderade Spanien tre år senare.
Den spanske kungen Ferdinand VII släpptes senare fri och kunde återta tronen vilket ledde till ännu en resning i Cádiz där liberalerna 1823 lyckades fängsla kungen.
Metropolens liberala världsbild är en av drivkrafterna till en av Spaniens äldsta dagstidningar. Ansedda och grafiskt snygga Diario de Cádiz kom ut med sitt första nummer redan 1867. Bara El Norte de Castilla (1854, Valladolid) och Las Provincias (1865, Valencia) är äldre.
TVÅ HUVUDVÄGAR
Det finns två huvudvägar in i Cádiz. Den ena byter namn ett antal gånger, den andra heter Avenida Juan Carlos I som är byggd över järnvägen som sedan några tillbaka går under mark fram till nybyggda stationen i gamla stan.
Staden har en 3.000-årig historia. Det mesta tyder på att fenicierna grundade staden någon gång på 1100-talet f.v.t. Från början bestod Cádiz av tre mindre öar. Efter utfyllnad har staden vuxit och består i våra dagar av en halvö eller landtunga, cirka 4.800 meter lång och mellan 1.000 till 1.200 meter bred. På det tightaste stället är det bara några hundra meter brett.
Gamla stan i Cádiz mäter cirka 1.800 meter på längden och 1.200 meter på bredden och det är här man håller sig vid sina Cádizbesök. Nya delen av Cádiz har fantastiska stränder. När invånarna här ska åka ut på udden säger de att de ska åka till Cádiz även om de redan befinner sig där…
-För 70 år sedan bestod den här delen av sumpmark, öar, laguner och vatten. Ett och annat litet hus fanns här också, säger Ernesto Pérez Hormaeche.
Ernestos föräldrar kommer från Cádiz även om han själv är född i Afrika. Hans far är läkare och jobbade just då i Nigeria. Ernesto är gift med Östersundstjejen Åsa Olsson och de har tre barn.
Ernesto är utbildad arkeolog. Nu jobbar han som grafisk designer (www.gesdata.net) och vi träffar honom utanför hans arbetsplats på Paseo Maritimo vid den vackra Atlantstranden Playa de la Victoria.
2012
Det har hänt mycket, det händer mycket och det kommer med all förmodan att hända mycket i Cádiz. Året 2012 står för dörren och staden fräschas upp. Då firas tvåhundraårsjubileet av den första spanska författningen.
-Det blir en stor händelse och ett viktigt år för Cádiz. Gamla byggnader renoveras, kommunen köper upp äldre hus som blir kongresshallar eller utställningshallar.
Vi uppmärksammar att många byggnader som renoveras har skyltar. Här berättas det om att byggnaden ingår i ett större kulturprojekt som har att göra med året 2012 då jubileet över den spanska konstitutionen ska firas. Ny järnvägsstation, en tidigare tobaksfabrik har blivit kongresshall, arkeologiska utgrävningar har öppnats för allmänheten. Projekten står på rad inför Cádizåret 2012 då det ska firas rejält.
Gádiz är en stad som jag gärna sliter skosulor i. De smala gränderna, den starka närvaron av havet, det behagliga klimatet, sevärdheterna och historien, Cádiz har så mycket att ge. Den är gästvänlig och det är lätt att promenera. Turistmyndigheternas bussar guidar på svenska om du har svårt för att gå.
007
Gamla stan har en egen liten strand, Playa de la Caleta. Det var här snyggingen Halle Berry klev upp ur vattnet på bästa Ursula Andress-vis och givetvis kunde inte Agent 007 (Pierce Brosnan) motstå hennes skönhet.
Det har gått sex år sedan inspelningen av Bondfilmen Die another day där Cádiz skulle föreställa Kuba. Och faktum är att Cádiz är väldigt likt Havanna på Kuba. Columbus andra expedition 25 september 1493 avgick från Cádiz med 17 fartyg och 1.500 utvandrare. Många av dessa kom från området. Tankarna gick till hembygden och Cádiz när ”nya världen” koloniserades. Att i Cádiz se den gyllne kupolen på katedralen på avstånd är som att stå och betrakta en bakgrundsbild över Havanna på Kuba.
Katedralen som dessutom är i två färger. Varför? Natursten från havet användes i början, sedan tog pengarna slut och ingen ville jobba. Det gick några år och arbetet kunde slutföras. Katedralen har två torn, Torre de Poniente och Torre de Levante. Det förstnämnda kan du besöka.
Högsta tornet är å andra sidan Torre Tavira (www.torretavira.com) som mäter 45,51 meter. Missa inte det när du besöker Cádiz. Ett sinnrikt system med linser och speglar gör att du, förutom att se stadslivet från toppen, även i en svart kammare kan följa omgivningarna genom att titta ned i en väldig skålformig duk.
En annan sevärd plats som är ganska ny för allmänheten är Yacimiento Arquelógico Casa del Obispo. Vill du veta historien bakom Cádiz, fenicierna, romarna och hur staden anlades är detta ett självklart val.
Cádiz har ett svalare klimat sommartid jämfört med Málaga. Luftfuktigheten är lägre. Vintertid känns Cádiz en aning mildare än provinsgrannen.
KARNEVAL
Platsen måste också vara ensam om i Spanien att inte ha en feria. Här är det karnevalen i februari eller cirka 40 dagar före påsk som är årets stora tilldragelse. Den är känd överallt och frågar du Cádizborna är den vida överlägsen karnevalen på Teneriffa som anses vara ett jippo.
Karnevalen i Cádiz känns riktig och äkta. Körer som sjunger, utklädda människor som inte bara klär ut sig för att vara utklädda. Det finns en tanke bakom varje deltagares iscensättning på gatan samtidigt som den populära borgmästaren, Teófila Martínez (PP) får sig en släng av sleven (!).
Invånarna i Cádiz har en annorlunda dialekt – svår att lära sig – de är roliga och det är inte märkligt att några av Spaniens främsta humorister som exempelvis Paz Padilla kommer härifrån. En del sånger under karnevalen är till en viss del kritiska men har en humoristisk ton.
FOTNOT. Scenen med Halle Berry var nästan en exakt kopia av sekvensen med Ursula Andress som kliver upp ur havet i den första James Bond-filmen Doktor No eller Med rätt att döda. I den filmen spelade Sean Connery Agent 007.