Fem tonårskillars nyfikenhet när de jagade fladdermöss 1959 lade grunden till det som skulle bli Solkustens mest besökta turistmål. Under det senaste decenniet har La Cueva de Nerja registrerat omkring en halv miljon besökare varje år. Inte ens Museo Picasso i Málaga kommer i närheten av den siffran Av Ola Josefsson
Foto inifrån grottan: A. Sanchidrian
Turister framställs ibland som lite dumma, vilse och bortkomna. Och kanske finns det skäl för det påståendet i vissa fall – är väl bäst att tillägga utan att göra någon läsare förnärmad. Carmen García González, presskontakt vid Fundación Cueva de Nerja, berättar händelsen för mig under en promenad genom Nerjas fabulösa grottsystem.
Efter att en turist hade besökt Nerjagrottorna kommenterade personen upplevelsen efteråt och sa ”tänk vad araberna kunde göra…”.
Nej, i personens ögon var det inte naturen som hade skapat de enastående stalaktiter och stalagmiter som besökarna förundras över i det imponerande grottsystemet. Med all respekt för morerna fantastiska byggnadskonster som vi ser lite varstans i Spanien så var det knappast de som fabricerade de stalaktiter eller hängande, istappsliknande formationer som Nerjas grottor är fyllda av.
Det är naturens eget konstverk som knappast någon människa kan ta äran av. På enklaste sätt kan det förklaras att när stalaktiternas droppar träffar golvet så bildas stalagmiter. Stalaktiten är i de flesta fall både smalare och spetsigare än sin stalagmit. Stalaktiter sitter således i taket medan stalagmiter sitter på marken.
När du blickar upp i grottan ser du jättelika stalaktiter. Skulle en sådan lossna, är en tanke som far genom skallen. Och det finns de som har lossnat för länge, länge sedan. Där stalaktiterna har suttit i taket är partiet ljusare. Guiden visar oss seismologiska instrument som noggrant och konstant observerar minsta rörelser i grottans inre. Någon fara för nedfallande stalaktiter just för tillfället är det således inte.
Det var den 12 januari 1959 som förändringens vindar skulle blåsa över den lilla pittoreska byn Maro utanför Nerja nästan på gränsen mot provinsen Granada. Upptäckten av Nerjagrottorna har betytt mycket för utvecklingen i regionen Axarquia. I januari hade de för första gången en egen utställning vid Feria Internacional de Turismo de Madrid (Fitur). I grottornas väldiga salar har artister som Rostropovich (1991), Joaquín Cortés (1993), Alfredo Kraus (1996), Monserrat Caballé (1999), José Carreras (2001), Kiri Te Kanawa (2002), Paco de Lucía (2004), Sverigebekantingen Bebo Valdés (2005) och Mariza (2006) uppträtt.
Otaliga gånger har historien berättats över hur fem ynglingar jagade fladdermöss i gamla schakt och samtidigt gjorde ett verkligt arkeologiskt fynd med en sagolik skönhet av ”förhistoriska katedraler” som öppnade för allmänheten 12 juni 1960.
Området vid grottorna utanför den lilla byn Maro är naturskönt. Här finns strövstigar och picknickområde och i det stora hela är det rent och snyggt. Från tiotiden på förmiddagen rullar buss efter buss in i området med nyfikna besökare. Här finns även en gratis visuell utställning som öppnat lagom till jubileet som visas hur grottmänniskorna levde eller rättare sagt lyckades att överleva under ganska tuffa förhållanden. Här visas redskap som användes vid husbehov.
Vi kallar dem för grottmänniskor men givetvis så levde de inte i grottor. De levde naturligtvis utomhus men hade sin bostad vid grottöppningen. Här lagade de mat, sov samtidigt som de fick skydd mot regn och vind. De hade även husdjur i anslutning till grottöppningen.
Fynd av keramik, vapen och verktyg visar att människor bott här fram till 2000-talet f.v.t då en jordbävning blockerade ingången. Den har en sammanlagd längd av mer än 7,2 km och en volym på totalt 264.379,33 kubikmeter. Största takhöjden är på 67 meter och med stalaktitpelare och gallerväggar kan man förstå smeknamnet förhistorisk katedral. De olika gallerierna har fått namn efter sitt utseende.
Längre in i grottan där temperaturen ligger på mellan 20 till 22 grader året runt lade de sina döda, helt öppet. Just att de lade kvarlevorna av de avlidna på marken i grottan tyder på att de trodde på ett liv efter detta. När de fem ungdomarna från Maro gjorde upptäckten av grottan 1959 var de inte de första i grottan. De fann skelett av döda människor. Ungdomarnas första tanke var att andra personer i deras egen situation hade gjort samma upptäckt men inte hittat ut igen. De blev rädda och tog på flykten, berättar guiden Carmen García González.
Då hade de fem ungdomarna först trampat i någon djup, äcklig, lerig sörja som de först inte förstod vad det var. Men det skulle de senare få veta. Det var exkrementer från fladdermöss…
Det känns fel att tala om Nerjagrottan när det i verkligheten handlar om flera grottor som har fått namn som sala de Belén, Mina och Vestíbulo. Upptäckten av dessa grottor har även fört med sig andra fynd som exempelvis 151.588 arkeologiska föremål som grävdes fram under 1980-talet.
Som vanlig besökare få du inte se hela grottsystemet som är naturskyddat. Men är du äventyrslysten och gillar utmaningar kan vi tipsa dig om en härlig upplevelse. Vissa lördagar under vinterhalvåret anordnas en spännande grottexpedition som inbegriper klättring. Åtta till tio deltagare får då möjlighet att komma till den del av grottan som går under namnet Galerías Alta och som är tre gånger så stor jämfört med den del som besökarna vanligtvis kommer till. Här finns även den grottmålning som har blivit logga för Fundación Cueva de Nerja. Expeditionen kostar 90 euro och pågår i fem timmar med en nivå som är medel i svårighetsgrad.
Mitt på dagen den 12 januari 1959 gjordes upptäckten vid det som i våra dagar är plaza de los Descubridores vid ingången av Cueva de Nerja. Francisco Navas Montesinos, bröderna Manuel och Miguel Muñoz Zorrilla samt José Torres Cárdenas gjorde upptäckten tillsammans med José Luis Barbero de Miguel som dock gick bort nyligen efter en tids sjukdom. Han fick inte uppleva 50-årsdagen av upptäckten som högtidlighölls den 12 januari i vintras. Miguel Muñoz arbetar som officiell guide i grottorna och hans pappa var en av de fem ungdomar som gjorde upptäckten 1959.
Fundación Cueva de Nerja och kommunen kommer under hela året att uppmärksamma upptäckten med olika evenemang. Festival Cueva de Nerja arrangeras för 50:e gången inför 800 personer som kan ta del av programmet samtidigt i den största delen av grottan. Och det blir Joan Manuel Serrat som inleder den femtionde upplagan av Festival Internacional de Música y Danza de la Cueva de Nerja tisdagen den 21 juli. Festivalen håller på fram till den 27 juli.
Läs mer på:
www.cuevadenerja.es
Noterat
Ha ordentliga skor på fötterna. Badtofflor exempelvis är inte tillåtit. Grottorna är inte för handikappade eller rullstolsburna. Det finns vissa våta partier med en viss halkrisk men dessa platser är märkta med tydliga skyltar. I övrigt är det lätt att ta sig fram via trappor och gångstigar.
Cueva de Nerja får 439.000 träffar på sökmotorn Google. Museo Picasso får 430.000.
Öppet alla dagar under året utom 1 januari och 15 maj mellan klockan 10 och 14 och mellan 16 och 18.30. Under juli och augusti är det öppet mellan 10 och 19.30.