Hade hela Solkusten varit lika välskött och exemplarisk som Sotogrande så hade Costa del Sol varit världens vackraste bebyggda kustremsa. Här finns naturreservat ”mitt i stan”, vackra omgivningar med rikt djurliv och här ligger Galerías Paniagua – bröd och vatten. Men det är inte så fattigt som det låter… Av Ola Josefsson
Foto Gustavo Fernández

När tidigare statsminister Göran Persson skulle semestra på Solkusten så valde han en lyxvilla i Sotogrande. En semesterresa som för övrigt kom att debatteras flitigt i Sverige. Det var sommaren 1997 som Göran Persson med dåvarande hustrun Annika tog regeringsplanet, G 4:an, från Bromma till Málaga.
Planet återvände sedan till Stockholm för att flyga ned den svenska delegationen till NATO-toppmötet i Madrid. Vid toppmötet hade han två semesterveckor som han avbröt för att kunna vara med i Madrid.
När mötet väl var över åkte delegationen hem med regeringsplanet medan Göran Persson återvände till Sotogrande för tio dagars semester. I Málaga blev han sedan hämtad av G 4:an för att flygas till Malmö där han då var bosatt. Pris: 123.000 SEK som togs ur statskassan.

Gratislån
Lyxvillan i Sotogrande fick Göran Persson låna gratis av husets ägare, affärsmannen Alejandro Fernandez de Araoz y Maranon som var ordförande i den spansk-svenska kulturstiftelsen Fundación Berndt Wistedt.
Som tack fick den Wistedtska stiftelsen 7.500 SEK som statsminister Göran Persson tog ur egen ficka. Förutom att han bodde gratis under hela ledigheten fick han låna en bil av Volvo utan kostnad.

Sofistikerat
Sotogrande är ett trendigt ställe på sitt eget balanserade sofistikerade sätt som håller hög klass på det mesta. Det ligger i välmående San Roque kommun och är en av de vackraste, renaste och prydligaste platser jag besökt i Spanien.
Men hit flyttar man inte för att se eller synas. Det är inte klientelet som bevistar Puerto Banús; kändisar, halvkändisar eller wannabeekändisar. Befolkningen är städad och mer sportorienterad än festorienterad får vi veta vid vårt besök i Solkustens pärla.
-Det är lite avsides och vi har inga folkmassor som dricker öl hela natten. Har du båt i hamnen så använder du den, det handlar inte om att visa upp sig på en båt som oftast ligger i hamn, säger svenske mäklaren Harriet E. Högström Boije som kom hit på 1970-talet.

Annons

Naturparker
Den som letar efter partyliv eller vill stå med ett glas i handen hela natten för att sedan inte minnas något dagen efter, den får söka sig till andra platser på Costa del Sol.
-Sådana bemärktheter som gillar att vara med i skvallertidningen Hola! gillar inte att vara här…
Golf, hästpolo, tennis och vandringar står högt i kurs bland många naturälskare i området. Jämsides med Sotograndes bostadskvarter finns orörda och fridlysta naturparker där myndigheterna installerat fågeltorn för ornitologer och andra naturälskare. Vid Guadiarofloden finns våtmarker som lär inhysa cirka 200 fågelarter. Vilken plats utmed Solkusten har en naturpark mitt i byn…

Säker investering
Sotogrande är annorlunda än kusten i övrigt med en generellt högre klass på allt från vackra villor till luxuösa strandklubbar. Det är välskött och exemplariskt. Här köper du bostad för att behålla den eller ha den som åretruntbostad. Och de som önskar sälja sin lägenhet har gott om pengar, de har råd att vänta tills priset är det rätta.
Att köpa bostad i Sotogrande är en säker investering. Priserna på bostäder ligger i regel stabilt även om Sotogrande har haft sina dåliga tider påverkade av världsekonomin som allt annat.
Här existerar inga massproduktioner av bostäder, allt är genomtänkt med bra basstruktur och anslutningar. Är du på jakt efter något ”billigt” får du punga ut med 10 till 15 miljoner kronor. Lite finare objekt går under klubban för 25 till 33 miljoner kronor.

Inflyttad
Befolkningen i Sotogrande är inflyttad och har det väl ställt. Den består av aristokrater, sofistikerade världsmänniskor och flera framstående affärsmän som vill leva i stillhet och ro. Här finns även britter och en stor spansk medelklass, ett fåtal skandinaver, folk från Beneluxländerna, USA och Sydafrika. Tidigare bodde tjänstefolket i egen liten bydel under namnet Pueblo Nueva som ligger vid sidan av golfbanan La Cañada.
Det är fina spanska familjer som bosätter sig i Sotogrande, Hola!-folket lyser med sin frånvaro. Och faktum är att vi inte hittar någon nämnvärd negativ publicitet om området. Familjer beskriver det som ett säkert och tryggt ställe.

Fyra farmar
”Soto” betyder landområde och i det område som i våra dagar är Sotogrande bestod från början av fyra farmar. En av dem hade namnet Sotogrande, en annan Valderrama. För snart 50 år sedan kom amerikanen Mr. Joseph McMicking och köpte upp de fyra farmarna. Han kom närmast från Filipinerna tillsammans med sin hustru Dña. Mercedes Zobel.
Han gillade naturen och önskade att hans närmaste vänner och anställda skulle flytta hit. Tack vare hans satsning och de många familjer som hjälpte till från början har platsen nu ett av de finaste bostadsområdena på kusten och i Europa, med hög livskvalitet.

Golfbana 1964
Golfbanan Real Club de Golf Sotogrande kom till redan 1964. Men skulle dröja till 1997 i samband med Ryder Cup-äventyret på Valderrama innan området fick någon nämnvärd publicitet. Med 30.000 besökare var aktiviteten stor i Sotogrande vars hamn arrangerade utställningar och andra storslagna evenemang.
Föresten så upptäcker jag vid mitt besök i klubbhuset att foton av General Franco hänger kvar på väggarna. Den spanske regeringschefen var en flitig gäst på golfklubben och är ju en del av klubbens historia precis som att han är en del av landets historia. Att man på sina håll i Spanien monterar ned Franco-monument betyder även att man tar bort en del av den spanska historien.

Sista kapitlet
När Sotograndes golfbana stod klar byggdes stora pampiga villor runt omkring. En polobana byggdes vid havet men fick senare lämna plats för nybyggda villor. Numera ligger Polo Club Santa Maria på båda sidor om floden Guadiaro som korsas av riksväg CN-340.
Bar Ke i Sotograndes vackra fritidshamn verkar vara navet i hjulet. När vi bestämmer tid och plats för intervjuer i samband med vårt on tour-besök framkastar alla förslaget att vi ska ses på Bar Ke. Ett trevligt ställe visar det sig vara med goda drycker och gott käk. En roquefortostsallad för nio euro serverad några meter från Medelhavets vatten i Sotograndes vackra hamn.
Att sedan Valderrama, en av Europas bästa golfbanor ligger i området tänker vi inte beröra denna gång. Bara golfbanan är värd ett kapitel för sig. Det avslutande kapitlet om Volvo Masters, innan tävlingen flyttar till Dubai, kan ni läsa om i kommande nummer av Svenska Magasinet.