När Houston hoppade av nappade Marbella. Det var nyheten som fick tennisälskarna på Solkusten att gå i taket. För första gången kommer en ATP 250-turnering i tennis att arrangeras. Spelplats blir Puente Romano mellan den 4 till 11 april. Av Ola Josefsson

Grussäsongen står inför dörren och vad passar inte bättre än AnyTech365 Andalucía Open på det röda gruset i Marbella. Det blir den första turneringen på grus i Europa.

I spelschemat ligger Marbellaturneringen efter Masters 1.000 i Miami och före Masters 1.000 i Monte Carlo.

Solkustens Båstad
Marbella är vad Båstad är för Sverige. En vacker badort vid havet med en trevlig tävlingsanläggning. Personligen har jag besökt en del tennisanläggningar och bland mina favoriter är Båstad och Marbella.

Det kan inte bli så mycket bättre än att se grustennis i Marbella med Sierra Blanca som siluett.

Det har spelats Davis Cup-tennis i Marbella. Spaniens möte mot Tyskland på tjurfäktningsarenan Plaza de Toros i Puerto Banús i maj 2009 var häftigt. Mötet mot Storbritannien på Puente Romano i februari 2018 var tyvärr i kallaste laget. Just det veckoslutet var det isande kallt på kusten. Minnet är därefter.

I övrigt har damtouren kommit på besök och det har varit uppvisningsturneringar på centercourten med Boris Becker och Mats Wilander. De riktigt stora tävlingarna på touren har dock saknats i Marbella.

Tillsammans med Barcelona, ??Valencia-Alicante, Madrid och Mallorca är Marbella en förstklassig tennisstad. Här lägger många elitspelare sitt träningsläger. Världsettan Novak Djokovic liksom Feliciano López, Garbiñe Muguruza och Alejandro Davidovich står ofta på det röda gruset och nöter slag.

En av anledningarna till att Marbella blir värd för ATP-turneringen beror på österrikaren Ronnie Leitgeb som organiserat ATP Challenger i Marbella under tre år. De aktiva har spritt beröm över faciliteterna på och vid sidan av Puente Romano med bungalows och utmärkt hotell för spelarna och dessutom bara några meter från havet. Det finns andra ATP 250-turneringar som har betydligt sämre läge än Marbella som i detta avseende är väldigt likt Båstad.

Den som följer Ronnie Leitgeb på Twitter vet att han är en Marbellaälskare. Han engagerar sig. Det handlar inte bara om att organisera tennis och sätta orten på världens tenniskarta.
Tillsammans med sitt team i ANYTECH365 Marbella Tennis Open har Ronnie plockat plastavfall och rensat Marbellas stränder tillsammans med Rotary Marbella International.

Hoppade av
När ATP 250-turneringen i Houston valde att hoppa av och sälja sin licens mot en mindre kostnad var idrottsdepartementet vid regionregeringen Junta de Andalucia kloka nog att nappa.
Det är där vi är idag. ATP 250 AnyTech365 Andalucía Open har blivit en verklighet. Att Marbella får denna möjlighet bidrar till att befästa Andalusien som en utmärkt plats för europeisk sport, säger Javier Imbroda vid regionregeringen. Vi hoppas att det blir en fortsättning kommande år.

Men namnet AnyTech365? Vad är det, undrar någon? Huvudsponsorn för turneringen är datorföretaget AnyTech365 med huvudkontor i Marbella men även i Torremolinos, Casablanca, Köpenhamn och San Francisco med mer än 400 anställda. Det skapades av dansken Janus R. Nielsen 2014.

Hur kommer pandemin att inverka på publikströmningen? Några fullsatta läktare runt centercourten lär det inte bli även om arrangören räknar med försäljning av biljetter. Tennispubliken är ju dessutom skötsam och lär föregå med gott exempel i att följa regler. Turneringen ger dessutom Marbella god PR i form av att den tv-sänds till mer än 60 länder.

Startfältet kommer att bli offentligt cirka fyra veckor före turneringen. Eftersom det är första turneringen för året i Europa på grus samt större och viktigare turneringar kommer gäller det att slipa formen tidigt. Här ges chansen i Europas bästa klimat där försommaren vaknar tidigast.
Novak Djokovic har hus i Marbella. En drös av spanska grusspecialister lär komma och visst hoppas vi på Rafael Nadal.

Veckan före ATP-turneringen spelas en Challengeturnering vilket betyder att det blir tävlingstennis i Marbella under två veckor.
32 spelare deltar i Challengeturneringen medan 28 deltar i ATP-turneringen förutom sexton par som spelar dubbel.

Anläggningen Puente Romano har fyra banor totalt som används under AnyTech365 Andalucía Open. Centercourten ”Manolo Santana” blir huvudbana.

Flera tennisturneringar spelas i Spanien under året. Mutua Madrid Open som är en Masters 1000-tävling spelas 2 till 9 maj. Open Banc Sabadell-Trofeo Conde de Godó i Barcelona med klassificeringen ATP 500 spelas 19 till 25 april.

En nyhet under 2021 är ATP 250-tävlingen på Mallorca mellan den 19 till 26 juni.