Nyligen avled kanske Spaniens främsta vinälskare. Antonio Docampo García i Vigo blev 107 och han föredrog vin före vatten. Och han hade en järnhälsa. ”Han visade en gränslös kärlek till vin” säger sonen Manuel Docampo till tidningen La voz de Galicia och tillägger att ”han drack en och en halv liter vin om dagen. Men det hände att han tog sig en brandy på morgonen för att vakna upp med energi”.

Av Ola Josefsson

Sonen säger att vinet gjorde Antonio ung och frisk. Han hade en avundsvärd hälsa. Först när han var 103 år gammal fick han ta antibiotika första gången och han klarade sig själv tills för två år sedan.
Som nioåring började han jobba som stenhuggare sedan blev det Guardia Civil. Senare ägnade han sig åt att odla druvor och producera vin. Bilden på Antonio Docampo García härintill visar en leende människa med stor charm.

Och Antonio är inte ensam. För ett tag sedan talade jag med en svensk dam på kusten. 93 år gammal och med järnhälsa. Hur håller du dig så vital, frågade jag, och fick till svar: ”Jag äter svamp och vitlök varje dag – och dricker vin”.

Nu vill jag inte med dessa rader uppmana läsekretsen till att dricka en och en halv liter vin om dagen. Balans och måttlighet är att rekommendera.

Men faktum är att vin gör oss snyggare, vackrare och charmigare – som Antonio. Det bekräftas av studier vid Bristol universitet i Storbritannien som menar att vinet vidgar pupillerna, sätter färg på kinderna och får musklerna i ansiktet att slappna av. Folk upplevs som mer attraktiva när de har druckit en liten mängd vin.
40 studenter ingick i undersökningen. De fick dricka olika mängd vin. De fotograferades strax före testen, efter ett glas och efter två glas. Därefter fick opåverkade personer bedöma deras utseende utifrån fotona. Resultatet var tydligt.

Bilderna tagna efter ett glas vin fick högre betyg än de som togs först. Fotona tagna efter två drinkar fick lägre betyg än de nyktra fotografierna.

Månadens vintips
Ibland händer det att man av en tillfällighet springer över fantastiska viner. Det kan beskrivas som lyckliga stunder i livet. Den oväntade överraskningen att bli serverad ett vin du aldrig har hört talas om och som visar sig vara storslaget. Då gäller det att få hem så många flaskor som möjligt från producenten. Det gjorde Dan Olsson och Lisbeth som driver Golf y Vinos. Och jag instämmer helt i att det är ett mycket bra rödvin.

Antonio Moral Crianza 2011 (15%) kommer från Bodegas Moral Díez som ligger i Quintanilla de Onésimo nära Valladolid i distriktet Ribera del Duero. Vinet är gjort på druvan Tempranillo (100 procent) som vuxit på 700 meters höjd. Har legat 18 månader på franska fat vilket ger bra balans och struktur med ett trevligt kryddigt avslut som dröjer sig kvar. Färgen är klar och ren och går mot granatäpple. Produktionen vid Moral Díez är inte stor. Här produceras bara två viner. Det andra vinet heter Vallejondo och har legat 24 månader på franska fat.
Pris: 15 euro hos Golf y Vinos S.L i industriområdet Poligono Vega Cañadon i Mijas Costa.
Närproducerat
Montespejo Tinto Roble (13,5%) produceras vid Tierras de Mollina norr om Málaga. Ifjol fick vinet guldmedalj vid den internationella vintävlingen OIV (Organización Internacional del Vino) i Madrid då 1.500 viner bedömdes. Vinet är gjort på Syrah (85%) och Merlot (15%) som har vuxit i kalkrika jordar. Har legat sex månader på franska fat från Bordeaux. Djupröd färg, fruktigt med lång eftersmak med inslag av torkade frukter och örter. Ett aromatiskt vin som passar till vilt, fågel, ost och lax.
Pris: 5,10 euro på Maskom. Prisvärt.

Missa inte Priorat
Då vi har läsare i Sverige som får hålla sig till bolaget kan jag rekommendera det röda GR-174 (2014) från bodega Casa Gran del Siurana i det spännande vindistriktet Priorat. Det ligger i provinsen Tarragona i Spaniens nordöstra hörn och går från klarhet till klarhet. Det är ett av Spaniens mest spännande distrikt med viner som får toppbetyg.
Vinet har fått namn efter väg Gran Recorrido 174 som korsar Priorat. Är gjort på Garnacha (40%), Cariñena (30%) och Cabernet Sauvignon (30%). Lagrat fem månader på franska fat. En nyanserad och eld smak med karaktär av fat, mörka bär, örter, plommon, hallon och choklad. Ett vinfynd och ett mycket bra köp om du vill ha en vinupplevelse utöver det vanliga.
Pris: 145 SEK på Systembolaget. Här i Spanien kostar vinet cirka 9,50 euro.