Att driva eget företag innebär att navigera genom olika aspekter av företagsvärlden, inklusive skatter och sociala avgifter. För egenföretagare är det avgörande att förstå och jämföra de sociala avgifterna i olika länder för att fatta välgrundade beslut. I denna artikel kommer vi att belysa skillnaderna i sociala avgifter för egenföretagare mellan Spanien och Sverige.

Av advokat Jonas Nordgren. advokatnordgren.com

Vi hjälper många klienter från Sverige med de legala aspekterna av deras flytt till Spanien. Ofta brukar det inbegripa skattemässiga frågor, familjerättsliga frågor, arvsrättsliga frågor och bolagsrättsliga frågor samt även de legala frågorna vid köp av fastighet i Spanien. De skattemässiga aspekterna brukar vara av stor vikt och för klienter som är fåmansföretagare brukar det spanska regelverket gällande sociala avgifter för fåmansföretagare vara mer intressant än det svenska systemet.

Många av våra klienter som flyttar till Spanien brukar vara fåmansföretagare och driva ett, eller flera aktiebolag med verksamhet. När man flyttar till Spanien och då arbetar från Spanien anger EU-rätten att sociala avgifter ska betalas i Spanien. När man är företagare och bedriver sin verksamhet i Spanien antingen som enskild firma eller genom ett aktiebolag (ett spanskt SL-bolag eller SA-bolag) ska man vara registrerad som ”autonomo”, (vilket närmast kan liknas med att man i Sverige har registrerat en enskild firma) och som sådan behöver man dels lämna in deklarationer som företagare och då redovisa moms- och källskatt samt dels betala sociala avgifter.

Annons

Klienterna brukar ha läst på om de spanska inkomstskatterna, förmögenhetsskatten och arvsskatten men de sociala avgifterna brukar i regel inte vara i fokus för klienterna, trots att de är av stor betydelse och skiljer sig åt mellan Sverige och Spanien.

I Sverige kan man vara anställd i sitt egna aktiebolag och betalar arbetsgivaravgifter på den lön man erhåller från bolaget. Arbetsgivaravgiften uppgår till 31,42%. Om man driver en enskild firma uppgår de sociala avgifterna till 28,97%.

I korthet i Spanien så om man är fåmansföretagare och bedriver sin verksamhet genom ett spanskt aktiebolag behöver man vara registrerad som autonomo och man behandlas således inte som en anställd, dels vad gäller arbetsrättsliga frågor och dels gällande socialförsäkringsfrågor. När man är autonomo behöver man redovisa moms och källskatt och betala sociala avgifter. De sociala avgifterna för autonomos i Spanien anges inte i en procentsats på de inkomster man uppbär utan är fasta belopp och följer en tabell i vilken 225 euro anges som lägsta belopp och det högsta beloppet anges till 530 euro, beroende på vilka inkomster man har.

För några år sedan betalade alla autonomos samma belopp oavsett vilka inkomster man hade men systemet har nu justerats så att de med högre inkomster betalar en högre avgift i förhållande till de med en lägre inkomst. Maxbeloppet man betalar som autonomo uppgår till 530 euro och det högre beloppet ska betalas av de som har en nettoinkomst som överstiger 6.000 euro per månad. Det innebär att de sociala avgifterna som ska betalas på en inkomst om 6.000 euro per månad uppgår till mindre än 10% av inkomsterna, vilket är intressant att jämföra med de svenska procentsatserna.

Kostnaden för de sociala avgifterna för en person med en månadsinkomst som överstiger 6.000 euro per månad är således avsevärt lägre i Spanien än i Sverige. Givetvis är socialförsäkringssystemet olika utformat i de bägge länderna och man har rätt till olika sociala förmåner och pensionsrättigheter. Min erfarenhet är att många av mina klienter som är egenföretagare i Sverige inte räknar med att lösa pensionen genom socialförsäkringssystemet. Utan hellre själva förvaltar sitt pensionssparande och sin ekonomiska trygghet för oförutsedda händelser än att förlita sig på det allmänna systemet. För de klienterna brukar det vara en positiv nyhet när jag berättar vilka sociala avgifter de får betala för sina inkomster från sitt bolag när de flyttar till Spanien och de brukar uppskatta friheten det spanska systemet ger dem att förvalta sina egna inkomster och tillgångar.