Översvämmade jordbruk, hästar som simmade i hagen, bilar som flöt omkring, vattenfyllda garage och boende som tömde bostäder på lervälling. Det var dramatiska bilder som kablades ut från ”solsäkra” Costa del Sol efter ett regnoväder som orsakade skador för 100 miljoner euro och där två personer miste livet. Av Ola Josefsson

De kraftiga skyfallen som drabbade stora delar av Costa del Sol första veckoslutet i december orsakade skador på uppskattningsvis mellan 22 till 25 miljoner euro enligt försäkringsbolagens konsortium. Omkring 6.000 personer i 20 kommuner drabbades på ett eller annat sätt. Om vi räknar med skador på infrastruktur och offentliga utrymmen rör det sig om 100 miljoner euro.

I skrivande stund hade 22 kommuner lämnat in redogörelser. Skaderapporten för Marbella var på 28,5 miljoner euro medan Estepona drabbades av skador som värderas till 27 miljoner. Jordbruket fick skador för uppskattningsvis elva miljoner och vägnätet för 3,4 miljoner euro. Skadorna på privata ägodelar uppskattades till 25 miljoner euro. Totalt hamnar siffran på 100 miljoner euro enligt regeringen.

Den spanska regeringen konstaterade i sin rapport att delar av provinsen Málaga påverkades svårt. Även från Cádiz, Huelva, Castellón, Valencia, Alicante och Badajoz kom rapporter om skador på fastigheter och infrastruktur.

Regeringens talesperson på Solkusten, Íñigo Méndez de Vigo, beklagade att två personer miste livet och att tusentals andra drabbades. Méndez de Vigo betonade att enligt den spanska lagen och paragraf 177/2015 ska samtliga skador bedömas så att dessa kan täckas ekonomiskt.
Han påminde om naturens nyckfullhet och nämnde de kraftiga hagelstormar som drabbade Badajoz i juni vilket orsakade stora förluster när det gäller jordbruksgrödor.

Översvämningarna i provinsen Málaga i december orsakade större förödelse jämfört med ovädret 2012. Då uppskattades skadorna till 11,3 miljoner euro då 1.450 personer drabbades.
Jämfört med katastrofen 1989 var fjolårets decemberoväder i betydligt mindre skala. I november 1989 drabbades Solkusten och främst Málaga stad av enorma regnmängder på kort tid som orsakade skador för 149 miljoner euro. 7.266 personer drabbades den gången enligt uppgifter från försäkringsbolagens konsortium.
Det är i huvudsak bostäder (50 procent), motorfordon (25 procent) och butikslokaler (25 procent) som drabbas vid kraftiga skyfall enligt försäkringsbolagen.

Historiskt har flera populära semesterplatser för svenskar drabbats av kraftiga skyfall, regnoväder och översvämningar med dödsoffer som följd. Klockan 15 den 31 mars 2002 drog kraftiga skyfall in över semesterön Teneriffa. Händelsen går under namnet 31-M i folkmun. Väderlekstjänsten hade dagen innan talat om måttlig nederbörd.
I stället kom det 232,6 mm på ett dygn eller 129,9 mm på en timme. Aldrig någonsin hade det kommit så mycket regn på så kort tid sedan mätningarna inleddes1869. Förlusterna uppskattades den gången till 90 miljoner euro.
”All lervälling och bråte som kommer nedfarandes från bergen blir man bara gråtfärdig av” berättar en svensk som är bosatt på Teneriffa och minns ovädret 2002.
”Åtta personer omkom i San Andrés på ön. Anledningen till förödelsen är dels att man har byggt fastigheter och vägar i raviner eller fyllt igen dessa med byggmaterial. När vattenmassorna kommer tar de med sig allt som kommer i dess väg”.

Regnovädret under några dagar i november 1989 orsakade katastrof på Solkusten, något som man ännu talar om. Det sägs att ingen dag på Solkusten har varit som den 14 november 1989. På en timme föll det 160 mm regn.
Översvämmade gator och torg, Solkusten bestod kort och gott av lervälling. Málaga flygplats stod under vatten. Utanför shoppingvaruhuset El Corte Inglés i Málaga flöt bilarna runt i vattnet.
1989 fanns inte betalmotorvägen mellan Fuengirola och Marbella. Gamla kustvägen N-340 var avskuren på grund av regnet. Den som vill se hur Solkusten såg ut den gången kan googla på ”inundaciones malaga 14 noviembre 1989”.
Experter utesluter inte att händelsen från november 1989 kan upprepas i framtiden. Förbättrad infrastruktur är nyckeln till att undvika katastrofen.

Peter Kleinwichs minns händelsen och skriver på Svenska Magasinets Facebook-grupp:
”Minns mycket väl regnkatastrofen på Solkusten 1989 som var min första övervintring. Skulle äta på en restaurang på hästfincan El Rengo. Men där stod kökspersonalen till knäna i gyttja och skyfflade. Vi åt lunch på chiringuito El Bote i Los Boliches. På kvällen tog havsvågorna hela krogen. Vid Myramar satt en bil i ett träd. Ja det var en ödesmättad händelse som ingen glömmer”.
Det finns flera andra tillfällen som i mars 2010 när bland annat fem svenska familjer fick evakueras från sina hem i Monte Viños i Manilva kommun.

Det är framför allt kustnära kommuner på västra Costa del Sol, Guadalhorce-dalen i inlandet och Málaga stad som är mest utsatta. Efter regnovädret i december 2016 samlades borgmästarna från de mest drabbade kommunerna till ett möte.
Borgmästare (oavsett politisk färg) skyllde översvämningarna på orensade floder och raviner. Regionalregeringen slog ifrån sig och skyllde på ”historiska regn”.

Det finns kommuner på kusten som rensar flodfåror och raviner på skräp innan hösten kommer. Samtidigt hävdar Miljödepartementet vid regionalregeringen att de kraftiga skyfallen senast ”inträffar en gång vart hundrade år” och att översvämningar är ”oundvikliga”.
José Fiscal, miljöansvarig vid departementet, säger i en intervju att översvämningar är oundvikliga även om kanaler, raviner och flodfårar är rensade. Det finns delar av provinsen Málaga som registrerar ovanligt kraftiga skyfall vart hundrade år och då menar vi 200 mm på ett dygn. Då är det oundvikligt att översvämningar inträffar, menar han.

Borgmästarna menar å andra sidan att med skräp och bråte i kanaler, raviner och flodfårar ökar risken för översvämningar. De menar att Junta de Andalucía bör fullgöra sina skyldigheter och ta itu med infrastrukturen när det gäller río Guadalhorce, floden som rinner ut vid Málaga.
”Regionalregeringen gör ingenting åt att rensa flodbäddar och raviner” menar Joaquín Villanova (PP), borgmästare i Alhaurín de la Torre, och får medhåll av José Carrasco (IU), i Casares:
”Flodbädden i Manilva var inte rensad och det bidrog till översvämningarna”. Samma besked ger Juan Carlos Maldonado (Ciudadanos) i Mijas, och Jorge Gallardo (PSOE), i Cártama, som var några av de mest drabbade kommunerna.
”Vi måste ta det på allvar för en gång skull, rensa och muddra. Och arbeta tillsammans, annars blir det en dyrbar nota för oss alla” menar Áloras borgmästare José Sánchez (PSOE).
”Det går en tid och sedan har alla glömt bort vad som skulle göras innan det är dags för nästa översvämning, om tre eller fyra år” säger Fernando Fernández (PP), borgmästare i Coín.

Dock är de flesta överrens om att det krävs akuta åtgärder för att rensa och förbättra tilltäppta kanaler och flodbäddar som är i riskzonen för översvämningar. Totalt är det 23 kilometer flodbäddar som bör ses över visar en rapport. Hit hör delar av Rio Grande i Guadalhorcedalen som svämmade över senast.

Många tragiska händelser följer i översvämningarnas spår. Materiell förödelse drabbades tusentals av medan andra miste livet som den 23-åriga rumänska kvinna som övernattade i källarlokalen vid en bordell i Estepona. Hon drunknade då hon inte kunde komma ut.
Lokalen översvämmades för nio år sedan. Nu var det dags igen. Hon jobbade på bordellen utan kontrakt. Vid femtiden på morgonen skickade hon ett meddelande på WhatsApp till sin väninna och bad om hjälp att hitta en bostad. Hon hade beslutat sig för att övernatta i källarlokalen till nästa dag då hon skulle leta bostad. Det blev hennes sista natt i livet.

Vid niotiden söndagen den 4 december drog ett kraftigt skyfall in över Estepona. Källarlokalen som ligger tre meter under gatan översvämmades och kvinnan drunknade då hon inte kunde komma ut. Hon ringde två samtal innan de bröts. Ett av samtalen gick till en väninna klockan 09.37 som larmade räddningstjänsten.
Bordellen Club California är på 80 kvadratmeter och ligger nära köpcentret Costasol i jämnhöjd med Saladillo. Räddningstjänstens dykare fick ta sig in i lokalen och där hittades kvinnan livlös.
I skrivande stund hade polisen inlett en förundersökning av dödsolyckan. Kvinnan gick under namnet ”Alicia” men det var inte hennes riktiga namn. Polisen lyckades identifiera kroppen och kontakta anhöriga i Rumänien.
Hon hade kommit till Estepona en vecka tidigare efter att arbetat i Grekland, Italien och senast i Marbella.

Två veckor efter ovädret på Costa del Sol drabbades även Costa Blanca, Valencia, Murcia och Balearerna av det värsta stormovädret i Spanien på fyra år. Inte mindre än fem personer miste livet.