Har du funderat på vad det kostar att byta glasögon år efter år? Är investeringen för en ögonoperation värt pengarna? Och vilka är alternativen? Det finns vägledning och svar kring dessa frågor. Av Jaana Smolander

En vän flyttade till Marbella från Stockholm för några år sedan. För honom var valet solklart, att uppfylla drömmen om att kunna spela golf året runt, ägna tid åt sin största hobby fotografering, åka på utflykter och njuta av det skönaste klimatet i hela Europa. Vid ett tillfälle ville han visa de senaste bilderna han tagit i Granada och som skulle visas på ett konstgalleri i Puerto Banus. Han sträckte sin hand letande efter ett par läsglas- ögon och utbrast “Va fasiken!”, irriterad och ledsen. Det blir bara sämre och sämre med ögonen. Eller är det kanske dags att investera i en ögonoperation – Lasik eller nåt sånt som jag hört talas om?

Investering för livet
Investera är faktiskt ett bra uttryck i sammanhanget. Tänk vad det kostar att byta glasögon varje gång, och de försvinner hela tiden eller går sönder. Kontaktlinser blir ännu dyrare, kring 300-400 euro per år, minst! En ögonoperation börjar kännas som en bra ide. Enligt min snabba beräkning ser det ut som att den investeringen kan löna sig efter bara ett par år.

Så går mina tankar och funderingar när jag är på väg till den skandinaviska ögonkliniken i Marbella för att få svar på mina frågor om ögonkirurgi.
Klinikens ögonkirurg förklarar att man börjar med en ögonundersökning för att kontollera allt från ögats refraktionsförmåga till hornhinnans tjocklek, ögats botten med den optiska nerven, näthinnan, makula med mera. Det känns som att vara ombord på ett rymdskepp där jag sitter med all utrustning kring mig. Kirurgen skrattar och förklarar:

– Vår utrustning med den modernaste teknologin kan se allt vi behöver veta om dina ögon, de tillhör den senaste generationen tomografer. Det enda de inte kan göra är att skriva ut en ny lins.

Kirurgen berättar att det inte ännu är allmänt känt och många vet inte att Lasikoperationen inte längre är den enda möjligheten. Lasik är den äldre tekniken, där man under operationen gör en lucka på hornhinnan och sedan med hjälp av laser slipar fram det rätta avståndet för att korrigera refraktionensfel och förbättra synen. Operationen är fortfarande väldigt popular i hela världen.

Den senaste tekniken heter SMILE och är mindre ingripande än Lasik. Under en SMILE operation opererar man genom ett väldigt litet snitt genom hornhinnan som är endast ca 2 mm. Båda operationer är så gott som smärtfria och man kan se normalt efter endast några timmar. Kirurgen talar om att han nyligen gjorde en SMILE operation på sin 18 åriga dotter

Bäst före femtio

Laserkorrigering passar bäst innan man fyllt femtio. I senare ålder beror inte synfelet på hornhinnans form utan på försämrat elasticitet i ögats egen lins. Ju äldre vi blir desto starkare och starkare läsglasögon kommer vi att behöva. Detta även om man genomgick en laser operation för 10-20 år sen. Ålderssynnedsättning eller presbyopi är i princip oundviklig. Ungefär som den andra värstingen – gråstarr. Och om ålderssynthet är bara en irriterande sak som begränsar vår livsstil och ibland tvingar oss att sluta med våra hobbyn, så kan gråstarr med tiden leda till blindhet.

Linsbyteoperation är lösningen för bägge problemen. Gör man den i rätt tid kan man inte bara skippa de jobbiga glasögonen eller de dyra linserna – man kan dessutom slippa oroa sig för risken att få gråstarr när man blir äldre.

Maja i väntrummet
– Det tog bara 20 minuter att opereras och gjorde inte ont alls, berättar Maja, en patient som jag träffar i väntrummet.
– Mina barnbarn gillar att sy och designa sina egna smycken. Mina ögon hade blivit så dåliga de senaste åren, att jag kunde knappt vara med och pyssla med dem. Jag brukar också spela golf med mina vänner. Jag var så ledsen varje gång golfbollen hamnade fel och att jag inte kunde uppskatta rätta avståndet till flaggan.

Maja är här för den andra obligatoriska efterkontrollen en månad efter sin linsbytesoperation. Hon sitter dessutom och läser Svenska Magasinet utan glasögon!
Jag får veta att under en linsbytesoperation mjukas ögats naturliga linser upp och avlägsnas genom ett litet snitt på ögats yta och därefter placeras den nya akryliska linsen på sin plats. Med multifokala linser kan ögat fokusera naturligt på alla avstånd och synfel som till exempel presbyopia och astigmatism är bara ett minne. Nya linser har inget ”bäst före” datum så man kan njuta av en strålande syn livet ut.

Jag lämnar kliniken och känner stor lättnad. Mina ögon går att fixa, det är aldrig försent, det är inte läskigt och kommer inte att göra ont. Jag har fått prisinformation för operationen och jag anser att det är en investering som kommer att vara värd varenda slant. Ögonoperationen kommer att löna sig för mig väldigt snabbt och jag ser fram emot mitt liv utan glasögon! Kanske ska jag börja spela golf med min vän igen?