Jag vandrar nedför det småmysiga ströget Avenida Marques del Duero i San Pedro del Alcantarra, caféälskarnas paradis. Jag har Plaza de Iglesia i ryggen och tar sikte på Medelhavet som syns borta i fjärran. Det är lugnt, fridfullt och bilfritt, fritt från turistfällor. Här strosar vi utan en tanke på morgondagen Av Ola Josefsson

Under lugnet och stillheten i San Pedro så händer det saker. Ett jätteprojekt väntar San Pedro de Alcántara de närmaste åren – tunnelbygget under stan. De boende i San Pedro har väntat i över tio år på att genomfartsleden, flaskhalsen, med återkommande trafikstockningar ska grävas bokstavligt talat.
I februari togs beslutet. Till sommaren ska ritningarna och stadsplaneringen vara klar. Sedan påbörjas arbetet som kommer att pågå till 2008 och kommer att kosta i runda tal 53 miljoner euro!
Tunneln blir nära sex kilometer lång och går förbi hela San Pedro. Arbetet inleds vid Guadalmina golfbana för att avslutas vid Rondakorsningen.
Bästa ferian
Precis som grannen Nueva Andalucia finns det mängder av möbelaffärer, design och inredning i San Pedro (se annan artikel). Trots San Pedros centrala läge på Costa del Sol är det en andalusisk småstadsidyll. Många menar att San Pedro har den folkligaste och bästa ferian på hela Solkusten, och den pågår mellan den 17 och 23 oktober med lokal helgdag den 19 oktober.
Restauranger finns det en hel del av i San Pedro-området. Även om många av dem bjuder på smakupplevelser kan prisupplevelsen lika väl ta död på den förstnämnda upplevelsen.
Kanske ett ”hål i väggen” är lika kul att prova. Vi hittade ett sådant på Calle Ramón Jiménez 1. Café och lunchbaren Fernando drivs av Manolo och Francis.
På den smala trottoaren står två bord, något fler inomhus, litet och så där allmänt rörigt. På väggarna hänger helgonbilder, proppskåp och fotografier från stora händelser på Fernando.
Svensk central
Den som längtar och trängtar efter svensk husmanskost har sitt lilla paradis i San Pedro. På Gambasol serveras utsökt svensk mat, enligt gästerna.
Gambasol har utvecklats och kommit att bli en svensk central på västra Costa del Sol. Tacka Göteborgaren Max Hjelmström för det.
-Förutom att handla svenska matvaror eller äta svensk husmanskost kommer folk hit för att fråga om lägenheter till uthyrning eller hantverkare. Vi har blivit ett svenskt centrum med kontakter och information.
Kvartersbutik och krog
För tre år sedan köpte Max in sig i Gambasol som då var en liten kvartersbutik. Sedan dess har sortimentet utökats. För lite mer än ett år sedan startade Max Hjelmström den populära svenskkrogen Gambasol i lokalen bredvid.
-Svenska specialiteter, svensk husmanskost och i butiken bredvid mängder av svensk mat, jag tror att vi har ett oslagbart koncept på Solkusten, säger ägaren Max Hjelmström som tidigare var ägare till kedjorna Optikmagasinet och Guldmagasinet i Sverige.
Vilt i höst
Förutom butik och restaurang är Gambasol också en grossistfirma som med egen leveransbil kör ut svenska frysta livsmedel till butiker och restauranger. Inför hösten 2005 utökas sortimentet ytterligare för att tillfredställa kundkretsens önskemål.
-Vi kommer att erbjuda ett komplett viltsortiment med älg, ren, hjort, rådjur tillsammans med röding, öring, skogsbär och hjortron plus mycket annat. Och på restaurangen kommer vi att anordna viltveckor, berättar Max Hjelmström.
Men lagom till midsommarhelgen blir det midsommarfirande med stor sillbuffé och varmrätter. Och en midsommarstång givetvis.
Poligono Industrial
I utkanten av San Pedro de Alcantarra ligger industriområdet Poligono Industrial. Ett fräscht relativt nytt industriområde som har kommit starkt de senaste åren.
Det har funnits en del problem i stadsplaneringen. Några ogiltiga byggnadslov från kommunens sida (!) har strulat till det med förseningar som följd. Målet är att industriområdet ska växa och bli dubbelt så stort.
I Poligono Industrial ligger Vikingo, en svenskägd firma med inriktning på uthyrning av verktyg och maskiner. Företaget startade 2002 och drivs av Magnus Hägglund, Nils Fischer och Joakim Broberg.
Hantverkare
Kunder kommer och kunder går. Det är en jämn ström på besökare under intervjun. Hit kommer hantverkare från nyetablerade företag i industriområdet eller privatpersoner som behöver hyra någon utrustning till renovering och hemmajobb.
När inte banken ställer upp gäller det att rätta mun efter matsäcken. Siestan har man skippat, i stället jobbar man hårt, 14 timmar per dag.
-Vi arbetar långsiktigt och låter företaget växa ut i kostymen. När pengarna har blivit tillräckliga köper vi in nya maskiner och redskap. Konceptet utvecklas, säger Magnus Hägglund.
Här kan man hyra allt från skylift på 22 meter till spadar och skottkärror. Och redskapen håller motsvarande kvalitet som i Sverige.
Från ingenting
Från ingenting har Magnus, Nils och Joakim byggt upp Vikingo i San Pedro. Med personlig hög service har de vunnit terräng inom branschen på Solkusten.
Faktum är att svenskägda Vikingo har blivit lite av ett nav i industriområdet vid San Pedro. Material till andra företag i området kommer med långtradare och hamnar ibland hos Vikingo som sedan kör ut materialet med hjälp av mindre lastbilar eller truck.
-Servicen har skapat ett gott rykte för Vikingo i hela industriområdet. Vi har blivit som en informationscentral dit folk kommer för att få hjälp med olika saker. Samtidigt knyter vi många kontakter.
Inköpskanaler
Av den svenska ägartrion hos Vikingo är det främst Nils Fischer som har de bästa kontakterna i att köpa in maskiner och material. Detta efter att ha jobbat inom branschen i Sverige i flera år.
-Nils har bra inköpskanaler till märken med bra kvalitet. Vi försöker att hålla ett brett sortiment och köper in maskiner från i stort sett hela världen, säger Magnus.
Nils och Magnus hamnade först i byggnadsbranschen på Solkusten där de träffade Joakim. Just bristen och möjligheten till att hyra maskiner eller redskap gav dem idén att starta Vikingo.
-Våra kunder kommer från Mijas Costa och Manilva. Kundkretsen har vuxit bra det senaste året, säger en nöjd Magnus och Nils nickar instämmande.