Fisk från Kantabrien med cava från Katalonien, bra kvalitet utan några som helst stora kostnader. Det är vad som gäller när det är julmiddag den 24 december på Zarzuela i Madrid Av Ola Josefsson
Efter att Spaniens kung Don Juan Carlos I hållit sitt traditionella jultal på tv klockan 21 den 24 december väntar middagen för det spanska kungahuset.
Skulle du komma på besök till Palacio de la Zarzuela den 24 december skulle du säkert få se dyrbara dukar, vackert porslin från Böhmen med tillhörande bestick. Men utöver det så är julmiddagen vid det spanska kungahuset av det enklare slaget.
Visserligen så äter man gott i Palacio de la Zarzuela. Det finns en så kallad ”Festín de Babette”, ett gästabud som kan innehålla babylamm från Palencia och Zamora, nötköttsfilé från Asturien eller Galicien samt kalvkött med någon ursprungsbeteckning.
Det lär ju finnas utsökt oxkött från Kobe i Japan där djuren får massage dagligen och en kost bestående av bröd och vin. Men det sägs att oxkött från Galicien är ännu finare men så kostar det cirka 100 euro kilot.
”Vi hanterar kött åt några enstaka familjer”, säger en representant från Grupo Norteño som har en köttdisk i Mercamadrid och som har levererat kött till det spanska kungahuset, Casa del Rey, de senaste tolv åren.
Företaget Grupo Norteño kan inte föda hela kungafamiljen eftersom drottning Doña Sofia inte äter kött. Och det är ju känt att Kungen själv, Don Juan Carlos, föredrar merluza eller lubina och helst ska den vara fiskad i Biscayabukten medan Prinsessan Doña Letizia föredrar langostinos från Sanlúcar eller räkor från Huelva.
Den omtalad fiskaffären Pescaderías Coruñesas på calle Montalvo i Madrid som invigdes 1911 av kung Alfonso XIII leverar varor till kungahuset. Norberto García som är jobbar i fiskeaffären Pescaderías Coruñesas och säger i en intervju att beställningarna från kungahuset varierar från gång till gång.
Till maten dricker kungahuset helst Cava från Katalonien. Så har det varit i många år. Redan 1897 beställde drottning María Cristina de Borbón-Dos Sicilias viner från Manuel Raventós i Domenech som sedan dess har varit kunglig hovleverantör.
När Juan Carlos I kröntes till kung 1975 levererades den bästa Cavan, Gran Codorníu.
Numera dricker kungahuset en annan Cava, Jaume Codorníu, Reserva Especial para SM El Rey, Den är gjord på druvorna chardonnay och pinot noir. En Cava som även kan köpas i vissa specialbutiker för cirka 27 euro. Det är ett vin som även Frankrikes president Nicolas Sarkozy och Carla Bruni gärna dricker.
Don JuanCarlos gillar även Rioja. Bland favoriten finns La Vicalanda Gran Reserva 2001 från Bodegas Bilbaínas.
Som dessert föredrar kungahuset turrón, spansk nougat. Favoriten kommer från Casa Mira som har sin tillverkning vid Carrera de San Jerónimo de Madrid. Varje år tillverkar Amalia Almodóvar och de övriga i fabriken olika specialiteter som är gjorda på frukt, kastanjer och mandel och som går under namnet ”turrones de Alicante och Jijona. Efter 155 år är recepten fortfarande samma efter grundaren Madrid Luis Mira.
Kungligheter vid bordet
Carlos III föredrog ägg på julbordet.
Fernando VIII föredrog grytor. När han sedan fick gikt accepterade han att äta soppa.
Isabell II älskade sötsaker. Speciellt bakverk som hon gärna intog efter midnatt.