Under tre dagar i början av oktober hölls en stor utbildningskongress i Malmö, där cirka 700 av Europas tränare deltog. Svenska PGA, som fyller 75 år i år, stod som värd för denna kongress Av Anders Werthén
Ett gediget program med föreläsare som Chuck Hogan, Kjell Enhagen, Tom Wishon (specialist på klubbor), Pia Nilsson och Lynn Marriot bidrog till att alla fick mycket fin utbildning.
Förenkla golfen
Temat för dagarna handlade om att förenkla golfen och göra den mer tillgänglig för fler människor. Vad gäller tillgänglighet är Sverige ett föregångsland, men vi tränare måste kanske rannsaka oss själva och försöka förenkla undervisningen så fler människor, trots fysiska hinder och tidsbrist, kan uppleva golfen som en utvecklande och stimulerande fritidssysselsättning.
Man kan konstatera att golfen stagnerar något och vi måste på olika sätt hitta förändringar, så fler blir attraherade av att börja och att de som redan spelar upplever en tillfredsställelse och inte en ”förnedring” då de spelar.
Test av rörlighet
Den för mig mest givande föreläsningen under dessa tre dagar i Malmö var två personer från Titlist Training Center i California. En var kiropraktor i grunden och den andra var en mycket framstående golftränare.
Det som inträffat var att kiropraktorn genom att göra vissa enkla test på försökspersonen, som visade vilken rörlighet personen hade i vissa delar av kroppen också kunde fastställa vilka svingproblem personen hade, utan att se honom svinga.
När sedan tränaren genomförde en normal svinglektion, så stämde det till punkt och pricka. Kan tyckas självklart, men det är kanske inte alltid vi tränare haft kunskapen att ta in det i vår undervisning.
MBT-skor övar balansen
Balansen diskuterades som en av de allra viktigaste delarna att arbeta med, samt rörligheten i höfter och axlar. Att öva upp balansen kan ske på många olika sätt. Jag har haft möjlighet att prova MBT-skor som ett träningsredskap.
Vad gäller hållningen när man går, så känns det omedelbart att man måste sträcka på sig och balansen i gången blir annorlunda. Har även testat att använda dem i samband med golfträning och utförde då vissa övningar.
För att hitta balansen på ett bra sätt använde jag också en bräda där jag först ”gungade” in balansen, så jag kände var i kroppen jag hade balanspunkten. För att ytterligare känna in kroppens centrum knäböjde jag (bild ovan). Den kan man också göra med slutna ögon, för att ytterligare komma in i sig själv och känna var jag skall vara för att stå stadigt. För att få övningarna mer golfrelaterade går det även bra att svinga en klubba, då jag står på brädan (bild nedan). Det är en fantastisk upplevelse att känna att jag är i balans under hela svingen. Det gäller verkligen att hitta ett svingtempo, där kroppens och armarnas rörelse är i harmoni med varandra. Denna rytm är det man skall bygga sin svingrörelse runt och den är olika för var och en av oss.
Ett gott råd för att förbättra din golf är att försöka hitta denna rytm, och det är då inte alls nödvändigt att göra detta på range eller på bana, utan det kan göras i stort sätt var som helst.
Vill du ha hjälp med något finns jag nu i Spanien och nås på telefon via annons.