Libanesisk mat är en spännande matkultur med mycket gamla traditioner, verkligen fascinerande mat och alltid pinfärskt. Kännetecknande för libanesisk mat är att den är smakrik snarare än stark. Ofta mixar man olika kryddor för att skapa unika kryddmixer. Man använder stora mängder bladpersilja, mynta, olivolja som en smakförstärkare, olika nötter och aubergine är en favorit ingrediens. Meze är det libanesiska smörgåsbordet med smårätter, passar både till förrätt och huvudmål som serveras tillsammans med pitabröd som är en del av maträtten och används som en klämma, bestick eller wrap, ett måste tillsammans med hummus. Vinbladsdolmar och köttbullar är andra goda mezes.
Typiska varmrätter är grillade nötfärsspett, kyckling i olika varianter t ex inbakad med Medelhavsfyllning, lammkotletter och lax, räkor samt många vegetariska rätter. Avsluta med en typisk söt efterrätt och en liten libanesisk kaffe, det smakar bäst.
Allt detta och mycket mer tillagas av Fawsie på restaurang El Libanes i Puerto Banus. Med oslagbar erfarenhet av det libanesiska köket, har Fawsie sedan 80-talet gjort sig ett namn på kusten, först i Puerto Banus, vidare till Saladillo och Benamara för att nyligen flytta till Puerto Banus igen. Ni hittar El Libanes i Cristamar, mitt emot Corte Ingles och bredvid Goyo. Det är öppet fr kl. 13.00 varje dag. Tel 951 249 607