För tionde gången återkommer vinresan till La Rioja och Ribera del Duero. Vi besöker också det omtalade vindistriktet Cigales samt den ansedda vinproducenten Emilio Moro i Ribera del Duero. Guide på femdagarsresan är Siv Ling.

Programtext: Siv B. Ling

Följ med på Svenska Magasinets Vin & Kulturresa i samarbete med den auktoriserade guiden Siv Ling. Vi besöker sju bodegor i några av landets mest prestigefyllda vindistrikt, Ribera de Duero, La Rioja och Cigales. Namnet kommer från Rio-oja, en biflod till floden Ebro som flyter genom området.

Det sägs att vin har odlats i Rioja längre än i Bordeaux. Redan romarna såg de goda odlingsmöjligheterna för vin i landskapet. Vi upplever det färgsprakande La Rioja med sina pittoreska byar och vi färdas längs gamla pilgrimsvägar som leder till Sankt Jakobs grav i Galicien.

Precis som pilgrimerna gör vi ett uppehåll i Santo Domingo de la Calzada för att besöka katedralen som har en mycket säregen historia. Vi bor tre nätter i Logroño som ligger i hjärtat av den världsberömda vinregionen La Rioja. I resan ingår kulturinslag som museer, kyrkor, kloster, medeltida borgar, städer och byar.

30 september, dag 1. Málaga-Madrid-Medinaceli-Soria-Logroño
Vi reser klockan 08.58 från Málagas tågstation Maria Zambrano med höghastigshetståget AVE. Tåget är framme i Madrid klockan 11.50. Härifrån fortsätter vi med buss till Medinaceli där vi äter lunch innan vi fortsätter via Soria mot Logroño. Vi hinner med att göra resans första Bodegabesök på Bodegas Corral i Navarrete med provsmakning innan vi kommer fram till vårt centralt belägna trestjärniga hotell i Logroño centrum. Här ska vi stanna tre nätter. Middag på restaurang i Logroño.

1 oktober, dag 2. Logroño
Smakupplevelsernas dag! Efter frukost på hotellet åker vi till Briones, (40 km) där vi börjar med att besöka världens största vinmuseum Vivanco där vinprovning ingår. Vi äter vi lunch vid en typisk meson i Santo Domingo de la Calzada som är belägen på den gamla pilgrimsvägen som leder till aposteln Jakob den äldres grav i Galicien. Efter lunch besöker vi stadens katedral som har en mycket säregen historia. Under eftermiddagen åker vi till den kungliga hovleverantören Bodega Marques de Arviza i Fuenmayor som öppnar klockan 18. Efter bodegabesöket är det dags att göra en tapas-runda, på Logroños mest kända gågata Calle del Laurel, ett populärt nöje bland stadens invånare. Här ligger tapasbarerna tätt och vi går från bar till bar. Det finns också mesones om man hellre vill äta på restaurang. Övernattning på trestjärnigt hotell i Logroño centrum.

2 oktober, dag 3, Logroño
Efter frukost på hotellet åker vi till Badarán (ca 36 km). Här besöker vi Bodega David Moreno Peña som också är en mycket populär vinproducent. Efter rundvisning med provsmakning fortsätter vi till San Millán de la Cogolla (ca 6.5 km) där vi ska besöka det medeltida klostret San Millán Yuso och lära känna dess spännande historia. Dagens lunch äter vi på Hostelería Monasterio San Millán. Dagens sista vinproducent är Bodegas Perica i San Asensio innan vi åker tillbaka till hotellet. Kvällen fri till att på egen hand besöka tapasbarer och restauranger. Övernattning på trestjärnigt hotell i Logroño centrum.

3 oktober, dag 4, Logroño-Burgos-Valladolid
Frukost på hotellet och avfärd med buss 135 km till Burgos som en gång var Kastiliens huvudstad. Här finns en av den gotiska konstens skönaste smycke, katedralen som vi ska besöka med el Cid Campeadors gravmonument. Katedralen firar 800 år.
Efter besöket i katedralen äter vi lunch på ett meson i centrum. Efter lunchen fortsätter vi till charmiga Bodegas Ovidio Garcia i vindistriktet Cigales nära Valladolid. Sedan fortsätter vi till det vackra Valladolid där vi har middag och övernattning på fyrstjärniga hotellet Felipe IV centralt beläget i centrum.

4 oktober, dag 5, Valladolid-Peñafiel-Madrid-Málaga
Frukost på hotellet innan vi besöker ostfabriken Camino la Ermita i Pesquera de Duero. Därefter väntar Bodegas Emilio Moro i Peñafiel med vinprovning. Lunchen äter vi på ett för trakten typiskt meson innan vi fortsätter söderut till Madrid (ca 190 km) och Atochastationen. AVE-tåget avgår kl 18.30 från Madrid med ankomst Malaga kl 20.55.

Priser
Pris per person i dubbelrum från Madrid: 885 euro.
Pris per person i dubbelrum från Málaga: 985 euro.
Enkelrumstillägg: 210 euro.

I priset ingår:
AVE-tåget Málaga-Madrid-Málaga
3 nätter på trestjärnigt hotell med frukost.
1 natt på fyrstjärnigt hotell med frukost och middag
1 middag på restaurang
5 luncher på lokala restauranter där vin och vatten ingår
Buss med AC under hela resan från och till Madrid
Entré till de bodegor som nämns i programmet
Entré till de monument som nämns i programmet
Skandinavisk guide under hela resan, Siv B. Ling
Reseförsäkring

Frågor och anmälan till Siv Ling +34 609 577 162 e-post: guidesiv@gmail.com