Resorna kommer att kosta 150 000 euro per person.

Avgångarna är planerade att gå från södra Spanien, USA, Australien och Saudiarabien. 

Man skulle kunna kalla företaget Halo Space för den spanska motsvarigheten till Elon Musks SpaceX. Nu siktar de på att erbjuda resor “nära rymden” inom två år. Företaget, som grundades 2021, har meddelat att de vill börja med dessa resor redan 2026. De har redan genomfört fem lyckade testflygningar och har ytterligare en planerad i juni i Saudiarabien. 

Åtta personer kommer att få plats i kapslarna och från dem kommer de kunna se jordens krökning och rymdens storlek genom panoramiska fönster. Varje resa kommer att ta omkring sex timmar. 

Annons

Målet är att börja 2026 och sedan genomföra 400 sådana turer per år från södra Spanien, USA, Australien och Saudiarabien från och med 2029. Det skulle innebära att 3 000 resenärer skulle ta sig upp till stratosfären varje år till en kostnad av 150 000 euro per person. Om tio år hoppas de kunna erbjuda 1 250 resor per år. Biljetter kommer att börja säljas i slutet av året eller i början av 2025. 

Halo Space VD, Carlos Mira, kallade projektet innovativt vid en presskonferens. “Ingen annan i världen gör detta”. Han poängterade att säkerheten är prio ett men även hållbarheten är viktig. Han är medveten om att resorna är dyra men påpekade att de är mycket billigare jämfört med andra företag som erbjuder liknande upplevelser till priser på över en miljon euro. Han sade också att deras priser kommer att sjunka efter att tjänsten varit igång i fem år. 

Kan prata och röra sig som vanligt

Kapslarna har en diameter på fem meter och atmosfären kommer att likna den i ett vanligt flygplan. På så vis kan passagerarna gå runt och prata helt normalt under resan. En säker landning sker med hjälp av fallskärm.

Var den första kommersiella resan kommer att avgå från är ännu inte bestämt. Det är dock troligt att den blir i USA då det är där man tidigast kan få tillstånd. En startplatta kommer att finnas i södra Spanien men man vet ännu inte var. De tror inte att de kan komma igång med verksamheten i Spanien förrän 2027 då EU tar längre tid på sig att utfärda tillstånd. 

Sedan 2021 har Halo Space investerat 10 miljoner euro i projektet och man beräknar att kostnaden fram tills det är färdigt kommer att landa mellan 80 och 90 miljoner.