Om du inte redan bestämt hur du vill spendera påskveckan i Málagaprovinsen kommer här sju tips på små städer att uppleva.

Casarabonela

(Bild: Ayuntamiento de Casarabonela)

Casarabonela var den första av provinsens byar att sätta upp en egen pjäs över Passionshistorien, alltså den bibliska beskrivningen av Jesus lidande och död. Den går under namnet Pasión de Casarabonela och skiljer sig avsevärt från andra uppsättningar som kan beskådas under påskveckan då den framförs inuti Santiagokyrkan med en dyster och något mer nerspelad ton. 

I år kan man, som vanligt, se den mellan palmsöndagen (i år 24/3) och fram till den vita tisdagen (26/3). Den som är intresserad behöver boka biljetter i förtid eftersom antalet sittplatser är begränsat i kyrkan. 

Utöver Pasión de Casarabonela finns mång kapell att beskåda. Dessutom finns massor av spännande arkitektur i form av romerska bågar, fontäner och mer moderna industriskorstenar. 

Annons

Huvudattraktionen är dock resterna av det historiska slottet som ligger i byns centrum. 

Casarabonela är dessutom startpunkten för ett antal vandringsleder med vackra vyer som leder genom Alcaparainbergen eller Tajo San Francisco. 

Alhaurín el Grande

Denna by är känd för sina påskprocessioner som utgår från två rivaliserande kristna brödraskap som är döpta efter färgerna på deras rockar, Los Verdes och Los Moraos. Dessa processioner finns att beskåda i stort sett varje dag under hela påskveckan. 

Man kan dessutom besöka stadens historiska arv i form av kyrkor, kapell och medeltida lämningar, både i stadskärnan och utanför den. 

Antequera

(Bild: Diputación de Málaga)

Antequera är känd för sina bergsformationer och Dólmenes de Antequera. Staden är också sprudlande under påskveckan där den mest omtalade traditionen är ‘correr la vega’. Den innebär att de som bär på kristusfigurerna avslutar processionerna i de högst belägna delarna av staden med att springa uppför de branta gatorna. 

Förutom denna ovanliga tradition erbjuder staden mycket annat under påsken. Besökare kan uppleva dess rika historia genom att titta på religiösa byggnader och beundra arkitekturen med flera gamla bostäder spridda bland gatorna. 

Passa dessutom på att ta en runda bland monumenten Alcazaba, kyrkan Santa Maria la Mayor, stadsmuseet och den romerska villan La Estacion. 

Antequera har dessutom mycket vacker natur att erbjuda. Bland dessa finns Torcal de Antequera, varifrån flera vandringsleder utgår. Dessutom finns en rutt som går förbi stadens gamla textilfabriker där man kan lära sig om Anteqeuras industriella historia. 

Archidona

Processionerna över Passionshistorien är verkligen spektakulära här. Tack vare allt hårt arbete som läggs ner av stadens många religiösa samfund som arrangerar dem varje år. 

Staden är ett perfekt resmål under påsken. Delvis för sin rika religiösa tradition men även då det är en av Malagaprovinsens mest historiska städer. 

Det mest kända landmärket är Plaza Ochavada men här finns även många kyrkor, ett slott från tiden då Andalusien var muslimskt territorium samt ruiner från en gammal moske. 

Ronda

(Bild: Turismo Andaluz)

Rondas processioner är välkända. De flesta går igenom stadens äldsta kvarter där flera av Andalusiens mest kända monument finns att beskåda. De pågår mellan söndagen före påsk och påskdagen.

Det finns också mycket annat att se som Alameda del Tajo, Puente Nuevo (den nya bron), Mondragonpalatset, Joaquin Peinado-museet, de arabiska badhusen, ruinerna från den gamla stadsmuren och mycket mer. 

I Ronda framställs även en mängd populära viner och flera av dess vingårdar är öppna för besökare.

Den som vill vara aktiv kan ta vandringsleden från Puente Nuevo till Guadalevinfloden, som går förbi grottkapellet Virgen de la Cabeza. 

Riogordo

Tusentals människor markerar kalendern för att uppleva en av Andalusiens mest berömda liveföreställningar av Passionshistorien på långfredagen och påskafton. De ordnas i en speciell utomhusteater i Riogordo vid utkanten av stadens centrum. 

Riogordo är även en mysig stad att vandra runt i med vackra kyrkor som Nuestra Señora de Gracia och ett etnografiskt museum, där man kan få en inblick i vardagslivet från förr.

Även här finns fina alternativ för den vandringssugne då du kan promenera därifrån till närliggande städer som Alfarnate, Alfarnatejo, Periana och Comares. 

Iznate

Här hittar vi en av de mest unika påsktraditionerna som kan upplevas i Malaga. Det går ut på att invånare klär ut sig i gamla tunikor och masker för att sedan ge sig ut i staden och leta efter en bild på Kristusbarnet. 

Dessutom börjar Iznate alltid påskveckan med en festival för att hylla sitt skyddshelgon Virgen de los Dolores. 

Men även här finns mycket mer att beskåda. På väg in i staden kan man stanna till vid fontänen Fuente de los Tres Deseos och väl inne kan man se fantastiska vyer från Loma de Barcos.