Som trettonåring med talfel fick han rådet från husläkaren att inte ha med människor att göra. Sedan dess har han spelat teater, undervisat spanska filmstjärnan Antonio Banderas och gjort 7.000 utflykter med en kvarts miljon resenärer. Olle Jacobsson är vår främste reseledare Av Ola Josefsson
Det är inte lätt att heta Olle i Spanien. Om du dessutom håller på med tjurfäktning blir du utsatt för gliringar. Olle på spanska är nämligen vaxduk, en sådan som ligger på operationsbordet – och det händer ju att en del tjurfäktare hamnar där…
42 år hos Ving
Jan-Olof ”Olle” Jacobsson är en av Sveriges främste reseledare. I vintras firade Ving 50 år i resebranschen med stora festligheter i Stockholm och givetvis var Olle Jacobsson på plats och blev intervjuad som en av de verkliga veteranerna i reseledarbranschen.
Säkert har många av er läsare, precis som undertecknad, varit med på någon av Olle Jacobssons Granada-resor. Under de 42 år som Olle jobbade för Vingresor skulle det bli 7.000 utflykter varav 1.632 resor till Granada och till den moriska skönheten Alhambra placerad vid en av Sierras Nevadas utlöpare.
-Jag har räknat ut att ungefär 250.000 resenärer har varit med på mina resor, säger Olle Jacobsson eller Juan Radaméz som är hans spanska namn.
Skriver och målar
Jag träffar en av våra mest uppskattade och anlitade reseledare på baren Calle de Bruselas vid Plaza de la Merced i Málaga. Olle kommer till intervjun med en god vän som han beskriver som en ”konstnärlig begåvning” som startade Teatersällskapet Málaga. Nu för tiden hjälper Olle sin vän som har drabbats av en form av schizofreni. Vännen har svårt att klara sig på egen hand även om han har fått lägenhet bland likasinnade och läkare.
-Även om jag är pensionär så fyller jag dagarna lätt med olika aktiviteter, säger Olle Jacobsson som skriver och målar och ibland har utställningar på café ”Calle de Bruselas” om han nu inte hjälper bekanta och vänner med läkarbesök och andra praktiska saker.
Resvana
Jag vill påstå att bland våra reseledare befinner sig Olle Jacobsson i en klass för sig. Med charterns avvecklande på Costa del Sol gick den nyss fyllda 67-åringen i pension för två år sedan. Även om Olle nu för tiden inte tar hand om turister har han aldrig haft så mycket att göra, enligt honom själv. Flera gånger om året föreläsare han vid My Travels utbildningar för reseledare.
-Resenärerna har förändrats, konstaterar Olle och blickar ut över Plaza de la Merced. Det uppväxande släktet är mer resvana, redan när de låg i vaggan reste de med sina föräldrar. Sedan kom Internet med fina möjligheter att hitta billigare biljetter, lågprisflyg och billigt boende. Samtidigt är resenärerna mer språkkunniga jämfört med tidigare.
Apelsinimportör
För Olles del blev hans första Spanienresa betydligt annorlunda jämfört med den resa som de flesta av oss andra har gjort. Olles pappa var apelsinimportör och den som importerade de första apelsinerna till Sverige efter andra världskriget.1948 reste Olle med sina föräldrar på en lastbåt från Göteborg till Valencia via den spanska enklaven Ceuta. Med nio knops hastighet tog Olles första Spanienresa 14 dygn.
-När vi kom till Valencia var det feria i stan och vi blev mottagna som kungar, tyckte vi. Som åttaåring var jag helt fascinerad av det som jag fick uppleva. Jag var med på åtskilliga resor i många länder men Spanien var hela tiden något återkommande.
Hatade skolan
Ett delat gomsegel gjorde att Olle inte talade som andra barn. Talfelet gjorde att han hatade skolan. Samtidigt hade Olle ett brinnande intresse för teater. Tonårsidolen var Per Oscarsson som Hamlet.
Teater är något helt fascinerande, tänk att kunna stå på en scen och ge saker åt folk. Där vill jag stå, jag vill bli skådespelare, resonerade Olle Jacobsson, då 13 år gammal.
Men för familjen Jacobssons husläkare var Olles dröm en stor tragedi. Husläkaren uppmanade föräldrarna att tala förstånd med sin son, att teaterlivet var något som lille Olle bara skulle glömma.
”En skådespelares främsta instrument är rösten, med ditt talfel och med dina dåliga nerver ska du inte ha med människor att göra. Du ska sitta längst in i ett kontor och skriva på maskin, inte ha med några människor att göra…”, var husläkarens direkta råd till Olle.
Sex år efter de uttalade orden från husläkaren spelade Olle Jacobsson i Hamlet tillsammans med Per Oscarsson vid Fästningsspelen i Varberg.
Sabbatsår
-Jag jobbade hela vintern det året, det var föreställningar och repetitioner på vartannat. Den enda dagen jag var ledig var på julafton, minns Olle.
Göteborgssonen tog ett sabbatsår från teatern. De ljuva minnena från familjens Spanienresor satt på näthinnan när Olle reste till Valencia december 1960. Det blev ett händelserikt år som utmynnade i att han utbildade sig till tjurfäktare. Olle återvände till Göteborg, men Spanien var han inte klar med.
-Vingresor hade kontor i Göteborg och jag tog ett vikariat som reseledare på Costa del Sol. Och här blev jag kvar inom yrket i 42 år.
Dessutom släppte han inte teaterlivet trots flytten till Spanien och Málaga. 1964 började han på Málagas teater.
Teater och reseledare – finns det några likheter?
-Här finns publik och rampfeber och det handlar om i båda grenarna att ge något, att få applåder men också att ta emot kritik. Jag vill nog påstå att en teaterutbildning underlättar i reseledaryrket, och i båda fallen fodras det en konstnärsådra.
Sedan du kom till Spanien första gången har landet förändrats radikalt, vad har betytt mest för Spanien?
-Helt klart turistboomen på 60-talet. Det kom ju att förändra hela samhällsstrukturen. Spanien hade ju sitt inbördeskrig på 30-talet, sedan kom andra världskriget. Spanien fick aldrig den hjälp som andra länderna efter andra världskriget. Det var rejäl uppförsbacke i Spanien under 40– och 50-talet, Spanien fick klara sig på egen hand. Så kom turistboomen på 60-talet och plötsligt kom mellan 40 och 50 miljoner turister per år. Hotell byggdes i en rasande hastighet, inte konstigt att många gamla fiskebyar ser ut som de gör.
-Gör en jämförelse mellan Gotland och Mallorca. Hur skulle Gotland ha klarat sig om ön hade fått över 20 miljoner besökare som Mallorca…
Nyhetsflödet
När jag möter Olle Jacobsson inför intervjun kommer han gående över Plaza de la Merced med en dagsfärsk morgontidning under armen. Han läser, studerar, iakttar och kommenterar nyhetsflödet. Han är påläst och kunnig och han vet vad han talar om. Till dagens nyhetshändelser lägger han historiska fakta, händelser som har format dagens Spanien.
-Korruptionen i Marbella är toppen på ett isberg, säger han tvärsäkert. I Spanien har det byggts otroligt sedan 1960-talet. Byggtillstånd, mutor, provisioner, tvättning av pengar, alla är inblandade på ett eller annat sätt.
Dagspressen i Spanien har Olle förtroende för. Texterna är sakliga och inte så färgade. Utrikesmaterialet är neutralt.
-Jämfört med Sverige finns det inga löpsedlar som skriker ut skandaler och sensationer. Å andra sidan exponeras kändisar på tv genom kändisjournalistiken. Tyvärr är det fler kändisnyheter än nyheter över vad som händer i Bryssel och EU.
Gratistidningarnas intåg i Spanien är positivt och gör folk tidningsmedvetna. De som tidigare aldrig läste en tidning får numera ett eget exemplar.
På försommaren utlyste den baskiska terroristorganisationen ETA vapenstillestånd, tror du att ETA har lagt ned sina vapen för gott?
-ETA har utlyst vapenvila, men frågan är till vilket pris, de har ju ännu inte lämnat in några vapen. Kommer de i framtiden att ta av sina masker och visa vilka de i verkligheten är? Hur blir det med alla ETA-fångar, kommer ETA kräva att dessa släpps fria eller flyttas till fängelser i Baskien?
Många frågor alltså, samtidigt som det spekuleras i att vapenvilan ger ETA möjligheten att återuppbyggas efter ett antal gripanden som har orsakat stora sår i organisationen.
-1968 var det många som såg ETA som hjältar, de vågade sätta sig upp emot Franco och fick hjälp utifrån. När Franco dog blev ETA terrorister.
Och vad händer med Spanien? Av naturen är Spanien uppdelat. Landets bergskedjor delar upp landet och så har det varit under historien, även språkmässigt. Franco talade om ”ett land, ett språk”, och han hade Spaniens första kungapar, Ferdinand och Isabella, som exempel att följa.
Vad är sanningen om spanska inbördeskriget?
-Det är omöjligt att finna sanningen om det spanska inbördeskriget, alla är färgade från respektive sida. De var lika grymma på båda sidor. Varje sida utnyttjade situationen bäst de kunde. Det var maktmissbruk och hämndaktioner. Inbördeskriget och resultatet gjorde att det var svårt att införa demokrati då det handlade om generationer som sett och vuxit upp i systemet. Francoeran blev en övergångsperiod.
Demokrati har införts i Spanien samtidigt har kyrkans makt minskat betydligt?
-Kyrkans makt har minskat mycket. Tidigare var kyrkans läror obligatoriskt i skolan, kunde du inte din läxa i den katolska tron så blev du underkänd. Personligen så känner jag inga ungdomar som går i kyrkan. Jag tror knappast någon av dem som samlas här på Plaza de la Merced under veckosluten för att festa går till kyrkan dagen efter…
-Kyrkan är ju emot allt. De var emot kvinnans rösträtt, de är emot skilsmässor, aborter och homoäktenskap. Jag är kristen men jag tror inte på katolska kyrkan och prästerskapet. Religionen måste moderniseras. Prästerskapet har tidigare påverkat, vingklippt människor och tvingat dem att tänka så och så utan sunt förnuft.
-Och tänk på alla religionskrig. Det är märkligt, människor reser så mycket, blandäktenskapen blir fler, det borde vara större förståelse bland människor men i stället är det tvärtom.
Semana santa
Olle talar entusiastiskt om Semana Santa, påskfirandet, och menar att detta är något som varje Spanienbesökare bör uppleva. Att åka in till Málaga med sista bussen under skärtorsdagen, stanna under natten och iaktta allt som händer för att sedan ta första bussen hem på morgonen.
Mellan åren 1962 till 1966 var Olle Jacobsson bosatt i Fuengirola. Vingresor hade sitt platskontor på gamla anrika Hotell Florida som numera är rivet. I juni 1966 köpte Olle den lägenhet i Málaga som han fortfarande har och som gör att han i år kan fira 40 år som málagueño.
Vad är Málaga för dig?
-Tills vi fick Picasso-museet var Málaga bortglömd bland turister som kom till Costa del Sol. Kom det några turister till Málaga höll de sig runt Alamedan och Larios-gatan. För mig är Málaga en spansk hamnstad som med Picasso-muséet numera drar mycket folk. Med hamnens utbyggnad kommer även kryssningsfartyg från hela världen. Hela staden snyggas upp och tar sikte på att bli kulturhuvudstad i Europa i framtiden.
Málaga byter skepnad ständigt. Om det inte arrangeras kulturevenemang är det konserter, är det inte föreläsningar och utställningar är det sportevenemang. Inom en femårsperiod har Málaga fått ny sporthall, fotbollsstadion, Picassomuseum, utställningshallar, kongresshallar, arkeologi- och hembygdsmuseum, utbyggd hamn, friidrottsstadion plus mycket annat.
Och fortsättning följer. Under en promenad från Plaza de la Merced till bostaden berättar Olle om hur gamla ”fattighus” nu blir till daghem och om hur ett gammalt kloster ska byggas om till språkskola.
Banderas
Så till slut, hur var det med den spanske filmstjärnan Antonio Banderas? Jo, det är faktiskt en svensk, född i Göteborg, som har undervisat världsstjärnan.
-Jag hade Antonio som elev vid Málagas teater. Hans namn är José Antonio Dominguez. Hans mamma heter Bandera och så lade han till ett ”s” i sitt artistnamn. Vi har spelat ihop på den gamla romerska teatern i Málaga, säger Olle Jacobsson.