Nya införselregler har gjort att fler tar med sina hundar på semester. Många nordbor väljer att tillbringa stora delar av året runt Medelhavet. Av Katarina Lindevall
I boken får man följa med bokens författare Maud Bjarnelind och hennes hund på semester till Costa del Sol. Maud vistas tre till fyra månader om året i Fuengirola och har mött många hundägare som inte förstått att hunden behöver mer skydd än rabiesspruta. I boken beskriver hon vad som behöver göras innan avresan och vad man ska tänka på vid flygresa och bilfärd.
Hur ser hundlivet ut i södra Europa?
Hur kan man på säkraste sätt adoptera, köpa eller ställa ut hundar utomlands är några av de frågor som Maud besvarar. Hon skildrar sina besök på hundhem, deltar i utställningar som Hundens Dag och möter ägare till före detta gatuhundar där vi får ta del av deras historier. I boken beskrivs vilka sjukdomar hunden kan drabbas av och hur man kan undvika dem.
Och hur får du säkrast hunden genom tullen in till Sverige?

De flesta kapitel har checklistor. Boken har många bilder, både amatörbilder och professionellt tagna bilder och där finns många vardagsfoton med hundar och deras ägare. Det finns också gott om Mauds egna illustrationer, olika citat samt även illustration från Sofia Ocana som tidigare bott på Solkusten.
En bok som presenterar Solkusten på ett annorlunda sätt. Och Maud påvisar att livet för hundar i Spanien blivit rejält mycket bättre de senaste åren. All fakta är kontrollerad genom bl.a. Jordbruksverket, veterinär Suane Kamu samt forskare och filosofiedoktor Lena Olsén SLU.
Längst bak i boken finns kontaktadresser till bland annat de hundhem som nämns.
Måndagen den 22 april släpps boken på Hemingways bokhandel kl.16. Då bjuds det på vin och tilltugg och de som köper boken får en liten gåva med sig hem. Från och med mitten av maj finns den även att köpa bland annat på www.adlibris.se