Marockoresan är mellan den 12 till 16 november med guiden Siv B. Ling och vi besöker Chefchaouen, Meknes, Volubilis, Fes, Rabat och Tanger under fyra nätter och fem dagar med buss. Programtext: Siv B. Ling

Upplev ”den gåtfulla staden” Fes, Marockos kulturella centrum, som tjänstgjort som landets huvudstad längre än någon annan stad och är Marockos äldsta kungastad. I Meknes bor vi 2 nätter på ett av de trivsammaste hotell jag vet, hotell Transatlantique, (60 km från Fes).

Från hotellet har vi en fantastisk utsikt över Meknes medina och ringmur. Under resan besöker vi ruinerna efter den romerska handelsstaden Vouloubilis. I den kungliga huvudstaden Rabat gör vi stadsrundtur och äter gemensam lunch innan vi fortsätter till Tanger där vi har sista övernattningen. Under hela resan har vi gemensamma luncher som ingår, vi tycker det är viktigt att komma till dukade bord när man reser, istället för att behöva leta efter restauranger på främmande platser och läsa menuer som man kanske inte förstår.

Det är också viktigt att dagsetapperna med buss inte blir för långa, från den nya hamnen utanför Tanger kör vi 60 km den första dagen och stannar i den charmiga staden Chefchaouen där gemensam lunch väntar.

Vi ägnar sedan hela eftermiddagen till att utforska staden och har tid på egen hand för eventuell shopping. Nästa dags bussresa är totalt 202 km mellan Chefchaouen och Meknes, och 4:de dagens bussetapp är 138 km Meknes – Rabat och slutligen Rabat – Tanger 278 km på motorväg efter lunch.

Dag 1- 12/11/2013 (tisdag) : Costa del Sol – Algeciras – Tanger Port Med – Chefchaouen
Vi samlar upp med bussen utefter Costa del Sol till hamnstaden Algeciras där vi tar färjan över Gibraltarsundet till den nya hamnen i Nordafrika, Tanger Med. Från hamnen fortsätter vi med buss (ca 60 km) upp i Rifbergen med sitt storslagna landskap, till en av nordmarockos mest charmerande och pittoreska städer, Chefchaouen som är belägen över 600 m ö h.
Här äter vi dagens lunch på en typisk marokansk restaurang innan vi gör en gemensam promenad för att beundra den natursköna vy som staden bjuder på. Vi besöker inga monument, men vi ser istället hur människorna lever i dessa små bergsbyar. Tiden skruvas flera århundranden tillbaka. Vi ser barn till och från koranskolan, tvätterskor, åsnor med gasflaskor på ryggen för leverans till de blåmålade husen, det gemensamma bageriet och mycket annat. Vi har också fri tid på egen hand, kanske vi vill sitta på en av de många utekafé som finns på torget, eller gå in i Medinan för att handla. Middag och övernattning på hotel el Parador i centrum.

Dag 2. 13/11/2013 (onsdag): Chefchaouen – Vouloubilis – Meknes
Efter frukost på hotellet fortsätter vi ca 200 km till den 2.000 åriga romerska handelsstaden Vouloubilis, som idag är en ruinstad med resterna av capitolium, basilikan, badanläggningar, pelargångar, framgrävda stenlagda gator där man ser spår efter hjul som rullade fram här för 2.000 år sedan, en imponerande triumfbåge och många vackra mosaikgolv i bostadshusen. Vi gör ett uppehåll och beundrar ruinerna innan vi fortsätter 38 km till Meknes. Där äter vi på en restaurang som ligger vid Place al Hedime, framför Marockos vackraste port, Bab Al Mansour.
Efter den gemensamma lunchen tittar vi på stadens sevärdheter, bl a Moulay Ismails, (den blodige sultanen) grav, Ville Imperiale, slottsområdet med den enorma bassängen och stallarna med plats för 12.000 hästar.

Meknes som är den fjärde av Marockos kungastäder blomstrade upp i slutet av 1600-talet, då som huvudstad för den mäktige sultanen Moulay Ismail, bror och efterträdare till den förste sultanen av alaouiternas ätt, (den nuvarande kungadynastin i Marocko). I Meknes lät denna sultan bygga upp ett palats som skulle överträffa tidigare härskares palats, som förebild hade han Versailles i Frankrike. Middag och övernattning på det trivsamma hotell Transatlantique med en vacker trädgård och som har en fantastisk utsikt över medinan och ringmuren.

Dag 3. 14/11/2013 (torsdag) : Meknes-Fes-Meknes
Efter frukost åker vi ca 60 km till Fes, Marockos kulturella centrum. Där börjar vi med en panoramatur med bussen så att vi kan se Marockos största Medina från ovan, vi stannar också framför det kungliga slottet för att beundra de sju portarna i brons, (senare besöker vi hantverksboden där de tillverkats). Den större delen av besöket ägnar vi åt Medinan som är en labyrint med smala gator och gränder, här ligger t ex Karouianmoskén som byggdes för över tusen år sedan, och som genom alla århundraden varit högborgen för teologiska studier i Marocko, vi kommer att trängas med en ständig ström av människor, ett gatuliv som är oförändrat sedan mer än 1000 år. Lunchen som består av Marokanska specialiteter äter vi inne i Medinan. Middag och övernattning på hotell Transatlantique, Meknes
Dag 4. 15/11/2013 (fredag) : Meknes/Rabat/Tanger
Frukost på hotellet innan vi åker ca 138 km till den Kungliga huvudstaden Rabat där vi gör en stadsrundtur och bl a besöker borggården med det kungliga slottet, Tour Hassan, Muhammed V:s Mausoleum och de vackra Chellahs trädgårdar, där det en gång låg en punisk koloni. Dagens lunch äter vi i Rabat innan vi fortsätter norrut till Tanger (278 km). Middag och övernattning på hotell Rembrandt i Tanger.

Dag 5-16/11/2013 (lördag): Tanger-Algeciras.
Frukost på hotellet innan vi börjar vår panoramarundtur med buss i Tanger, då vi bl annat åker ut till Herkulesgrotterna. Vi går sedan genom Tangers spännande Kasbah och Medina, där vi också äter lunch innan vi åker en mycket vacker väg utefter Afrikas nordkust där vi följer Gibraltarsundet till den nya hamnen Port Med Tanger där vi tar färja till Algeciras.
Från Algeciras kör vi tillbaka till Costa del Sol.

PRIS: 544.00 Euros per person i dubbelrum. Tillägg för enkelrum: 72.00 Euros
I priset ingår: Buss Costa del Sol/Algeciras/Costa del Sol + buss i Marocko
Färjbiljetter Algeciras – Tanger Med – Algeciras
4 nätter på 3*** och 4**** hotel med middag + 5 luncher på restauranger
Svensk guide under hela resan, Siv Ling
Entréer till de monument som står i programmet
Marokansk guide där det är obligatoriskt.
Ingår ej i priset: Dricka till maten och dricks.