Tänk vad tråkigt, att alltid äta samma sak! Varje dag, köttbullar och makaroner med en klick ketchup. Ingen efterrätt. Till och med i samma mängd mat – varje dag. Ja, så tänker vi människor om oss själva, men faktum är att hundens kropp är i behov av ett löpande flöde av samma sorts mat och mängd. Men så är ju också hundfoder preparerat för att ge hunden exakt det den behöver. Man skulle kunna säga att det är en trerätters – hela tiden.

Av Stina Lundin e-post: stina@ccbreeding.com

Hunden behöver

Energi för att orka.

Protein för att underhålla muskulaturen

Vitaminer och mineraler för organ, hud, päls, klor och immunförsvar.

De flesta hundägare har någon gång gett sin hund något av vår “människomat” men det viktigaste är att inte ersätta hundmaten med människomat. För att hunden ska utvecklas, kroppen underhållas och mota sjukdomar och åkommor i grind, behöver hunden mat som är anpassad för den specifika hundens kropp. Man skulle kunna se på hundmat som en mix av alla nyttigheter och godsaker vi människor inte blandar ihop – förrän de hamnar i magen.

Val av foder

På fodermarknaden finns idag fler fodermärken och varianter än någonsin. Det är sannerligen den mest väsentliga produkten vi köper till vår fyrfota vän, och med det ska vi naturligtvis välja vilken med största noggrannhet. Det första valet vi står inför är vilket protein hundens mat ska innehålla. Som vi vet är lamm ett magert protein, utmärkt för vovven som lätt får övervikt. Till vovven med högre proteinbehov finns idag många foder som innehåller proteiner som inte använts tidigare. Anka, vit fisk, ja, till och med hästkött, struts, hjort, vildsvin och kastanj! För att nämna några. Även lax brukar vara en populär proteinkälla.

Så här väljer du:

1. Ålder. Valp, junior (gäller större raser), vuxen eller senior.

2. Aktivitetsnivå. Är hunden normalaktiv eller mer aktiv genom en fysiskt ansträngande aktivitet?

3. Pälsens typ, längd och kvalitet. Foder berikat med Omega 3- & 6 ger extra styrka till päls, hud och klor.

4. Vikttendens. Hundars ämnesomsättning är individuell.

5. Känslighet/allergier eller andra hälsobehov, t.ex. njur- eller leverproblematik.

Allergier och överkänslighet

Många foder och tuggprodukter har en bas av kyckling vilket gör det till etT protein som vissa hundar reagerar på med klåda och utslag. Det betyder dock inte att kyckling inte är ett bra protein för hundar, och ska därför inte uteslutas om hunden inte reagerar med allergiska symptom. Var noga med att läsa på fodrets innehållsförteckning, många foder innehåller olika proteiner, men endast huvudproteinkällan står angivet på fodrets framsida.

Nya trender

Utöver ett utökat utbud av proteinsorter syns en trend där foderproducenter producerar singelproteinfoder och spannmålsfria foder för hundar med t.ex. överkänslighet i mage, hud eller päls. Spannmål är inte ett behov för hundens hälsostatus, faktum är att hundar inte laddar energi av kolhydrater på samma sätt som vi. För vovven är istället rätt protein det primära.

Den 24 maj finns jag på Dogman i San Pedro kl 16-20 och guidar dig till bra mat till din vovve. Ja, ta med vovven såklart! Och missa inte rabatter på foder och annat!