Spanien har en hel del spår från romarrikets dagar. Akvedukten i Segovia eller Mérida som kan beskrivas som ett litet Rom i Spanien. Även gamla riksväg N-340 som med sina 1.250 kilometer har sitt ursprung i Via Augusta. Det var den väg som under romarriket gick från Pyrenéerna till Gadir, nuvarande Cádiz.

Gamla N-340, numera A-7:an, passerar Manilva och Casares och här ligger det gamla romerska badet, Los Baños de la Hedionda. Det sägs att Julius Caesar besökte badet regelbundet under sin tid som guvernör i södra Spanien mellan åren 63 och 60 före Kristus.

Badet ligger i dalen La Hedonia och är beläget inom Casares kommungräns men bara tillgängligt från Manilva.

Det har varit ett hårt tryck på den smala grusväg som leder fram till platsen med trafikproblem och irritation som resultat. Det gjorde att myndigheterna sommaren 2017 anlade en parkeringsplats 500 meter från badet. Här parkerar du för att sedan vandra antingen längs Rio Manilva eller grusvägen. Om du kör på grusvägen fram till badet riskerar du 200 euro i böter och borttransporterad bil. Endast boende i området eller de med tillstånd får köra på grusvägen.

Bokning sommartid

Baden är välkända och besökarna är många. Sedan ifjol finns här en liten turistinformation som har öppet juli och augusti. En del väljer att ha picknick vid de rastplatser som finns i närområdet speciellt under veckosluten i skuggan av väldiga eukalyptusträd.

Annons

När jag besökte badet en onsdags eftermiddag var det ett tjugotal besökare. Även en svensk familj med lägenhet i Torremolinos. Under veckosluten är det i regel fullsatt på bänkarna runt badet. Många tar med picknick och stannar flera timmar och badar i vattnet som håller ca 21 grader.

Inför sommaren 2021 togs det beslut om att reglera antalet besökare. Det gäller från början på juli till början av september då högst 24 personer släpps in till badet samtidigt. Då gör du bokningen via webbplatsen Eventbrite. Via schemat reserverar du din plats för månaderna juli, augusti och september.

Det hälsosamma badet ligger inom Casares kommungräns har nyligen blivit ombyggt. Förutom kontroller av antalet besökare till toaletter och parkering finns även badvakter på plats plus renhållningspersonal.

Hög svavelhalt

Vattnet i det gamla romerska badet har en hög svavelhalt speciellt under sommaren. Vattnet har i regel en tandkrämsvit färg med en nyans åt det grönblåa. Källan till detta mineralrika vatten är kalkstensåsen Sierra Utrera som ligger ovanför Manilva.

Rent svavel är i normala fall luktfri men när svavel kombineras med väte produceras svavelväte som luktar ruttna ägg. Svavel kan vara bra om du lider av hudproblem. Är du modig nog att stå ut med lukten är det bara att kasta sig i det hälsobringande vattnet.

Många besökare smörjer in kroppen med den svavelhaltiga leran från bergsväggen vid floden. För att sedan sätta sig i solen och torka. Efter en stund går man ner i vattnet igen för att göra sig ren.

Undermedel

En svensk sjuksköterska har berättat att det är ett undermedel mot besvärande psoriasisutslag. Vattnet är också läkande mot herpes och skabb. Det visste Julius Caesar och lät sina krigare löga sig där i 14 dagar och efteråt var de fit for fight för nästa slagfält.

Badet består av två kammare, en mindre och en större. Med hjälp av en liten stege tar du dig ned i vattnet via två valv. Vattenanalyser görs regelbundet och temperaturen konstant ligger på 21,4 grader.

Efter doppet sätter jag mig på någon av de solvarma bänkarna runt badet. Det är lugnt och skönt, fåglarna kvittrar på avstånd. Efter en stund är det dags för nästa bad, och så fortsätter det. Huden blir mjuk, sammetslen.

Du kan även vandra uppströms längs Rio Manilva. Det är skyltat och utmed din vandring hittar du gamla romerska och moriska lämningar bland annat akvedukter. På fyra timmar når du den pittoreska byn Casares varifrån du kan ta lokalbussen till Sabinillas.

Färdväg

För att komma till badet tar du av vid Lidl-rondellen strax öster om kustsamhället Sabinillas, eller första vägen till höger efter Rio Manilva om du kommer på kustvägen från Estepona. Härifrån är det exakt 4,5 km.

Under den första sträckan på 3,7 km kör du på en asfalterad väg och passerar feriaområdet och marknadsplatsen till vänster, du ser Manilva samhälle högt uppe till vänster och du har vinodlingar på båda sidor. Efter 3,7 km är du framme vid motorvägsbron och här tar du höger och kommer in på en grusväg. Sväng mot Los Alamos till du kommer fram till parkeringsplatsen som ligger på vänster sida. Härifrån har du en 500 meters lång vandring längs grusvägen.

Du passerar en liten kyrka, San Adolfo, på höger sida. Därefter hittar du badet nere i dalen Albarrán under den vita kupolen.