Floden río Pisuerga som är biflod till Duero flyter stilla genom Valladolid som ligger i hjärtat av Castilla y León.

Kung Carlos I gjorde Valladolid till politisk huvudstad i början på 1500-talet även om Toledo officiellt var huvudstad innan Madrid tog över 1561.

Plaza Mayor i Valladolid, vackrast i Spanien

Det är lätt att trivas i Valladolid. Det är rent och snyggt, vackra parker, god mat och du har fem vindistrikt på nära håll. Vill du besöka Spaniens hjärta, djupdyka i gastronomi och prova goda viner så det hit du ska resa.

Här är det traditionella smakrika rätter som babylamm eller spädgris som kombineras med gröna sallader eller säsongens grönsaker. Valladolid är också känt för sina små grillspett, ”los pinchos” och tävlingen Concurso Nacional de Pinchos y Tapas som arrangeras varje år.

Annons

Planerar du för att besöka vindistrikt så har du fem ansedda områden. Cigales, Ribera del Duero, Toro, Rueda och Tierra del vino de Zamora.

Riksspanska

Ingenstans i Spanien talas det så perfekt och vacker spanska som i Valladolid. Bättre än i Madrid. Huvudstäder brukar ju vara kända för sin slang. Därför talas den vackraste spanskan i andra städer runtom i regionen Castilla y León som exempelvis Salamanca, León och Valladolid.

Bästa riksspanskan talas i Valladolid

Ska du tala riktigt fint ska du använda läspljud. Kung Carlos I som gjorde Valladolid till politisk huvudstad under en period läspade. Eftersom inte kungen kunde lägga av sitt läspljud så började hovet och kungens bekanta att ta efter kungen. Så ska du tala fin spanska, läspa som kung Carlos I.

Vill du lära dig spanska eller castellano ska du välja en språkskola i Valladolid. Här har du de bästa möjligheterna. Ta en sväng på stan och prata med folk så märker du att språket är annorlunda här jämfört med exempelvis Andalusien eller Kanarieöarna. Bara att härma och ta efter.

Det finns flera språkskolor i Gamla stan som har hjälp hispanister och universitetsfolk från övriga Spanien och världen att förbättra sina spanskakunskaper och få det ansedda diplomet DELE.

Vackraste Plaza Mayor

Katedralen är en av populära platser att besöka. Nuestra Señora de la Asunción började byggas 1580. Den mest religiösa högtiden är Påskveckan Semana Santa.

Det finns även ett Kungligt palats vid Plaza de San Pablo. Faktum är att det under åren 1601 till 1606 var officiellt residens åt den kungliga familjen. Här föddes bland annat Felipe II och Felipe IV.

Stortorget Plaza Mayor som får räknas till Spaniens vackraste. En del svarar emot och säger Salamanca eller Madrid. Jag anser att de torgen kännetecknas av för mycket tingeltangel.

Plaza Mayor i Valladolid är stilrent och prydligt. Vilket för övrigt hela staden här. Snygga rena avenyer och planterade rabatter. Ingenstans i Spanien är folk så snyggt klädda som här. Det är stil både på stan som på dess invånare.

Krogar

I kvarteren runt Plaza Mayor hittar du utmärkta krogar och tapasbarer. I regionen Castilla y León serveras Spaniens bästa babylamm och många söker sig till El Figón de Recoletos i Valladolid.

Bästa babylamm serveras på El Figón de Recoletos i Valladolid.

Det betraktas som stadens bästa steakhouse, en traditionell restaurang där du inmundigar babylamm tillagat som förr i en vedeldad ugn med lokala produkter. Det kan liksom inte bli fel.

Missa inte heller Los Zagales som vunnit förstapris åtskilliga gånger för sin goda mat. Villa Paramesa är ett annat utsökt matställe som ständigt överraskar sina besökare med vällagade och kreativa rätter. Klassisk mat från regionen hittar du också på Alarcón.

Ett annat kul ställe är Alquimia med kökschefen Alvar Hinojal. Restaurangen består av två delar, den gastronomiska baren Crisol och Laboratorio som har en Michelinstjärna där uppfinningsrikedom släpps lös.

Parken

Parque Campo Grande

Hotell Felipe IV är utmärkt boende i Valladolid. Fyrstjärnigt hotell som ligger nära den vackra parken Parque Campo Grande som är 113.379 kvadratmeter stor och kom till 1787. Här träffas Valladolidborna för att promenera och njuta av den fina atmosfären. Det är rymliga avenyer och rikt fågelliv i den frodiga grönskan.

Från hotell Felipe IV har du promenadavstånd till Plaza Mayor och alla kända krogar. Ett annat bra beläget hotell är Olid som ligger strax norr om Plaza Mayor medan hotell Felipe IV ligger söder om.

Brand

En större brand som rasade i centrala Valladolid den 21 till 23 september 1561 ödelade inte mindre än 440 hus. Det gjorde att innerstan byggdes upp igen och ett större torg anlades, Plaza Mayor, som i våra dagar mäter 400×266 meter. Valladolid är den stad som fick det första Plaza Mayor. Efteråt följde flera spanska städer bland annat Salamanca och Madrid som i sitt utseende liknar originalet i Valladolid. Sedan 1971 finns ett parkeringsgarage under torget.

Ruta en barco Canal de Castilla

De flesta hus är på högst tre våningar. 1996 inleddes restaureringsprojektet Valladolid Renace. Färgen på fasaderna skulle återskapas och gå mot rödfärgat tegel.

Fotbollslaget heter Real Valladolid och spelar i La Liga. Hemmaarenan heter Estadio José Zorrilla och tar 26.512 åskådare.

Här utkom Spaniens första dagstidning El Norte de Castilla, redan 1854. När vi är inne på Valladolid, medier och tidningsbranschen kan vi inte låta bli att nämna Miguel Delibes Setién. Señor Delibes avled i sitt hem i Valladolid den 12 mars 2010, 89 år gammal. Han var serietecknare, kolumnist, fortsatte som journalist innan han blev biträdande redaktör 1952 för att sedan bli chefredaktör 1958 till 1963 på El Norte de Castilla.

Slottet i Valladolid är värt ett besök

 

Han skrev artiklar om de svåra förhållandena på den kastilianska landsbygden, vilket ledde till ständiga konfrontationerna med censuren. Han blev romanförfattare och medlem i Kungliga spanska Akademien, Real Academia Española, från 1973 och fick stol ”e”. Två av hans romaner, ”Las ratas” (Råttorna) och ”Cinco horas con Mario” (Fem timmar med Mario) finns på svenska. Flera av hans verk blev teater eller film, som visades vid Cannes Filmfestival.

Christoffer Columbus avled i Valladolid 20 maj 1506 och här finns ett museum, Casa Museo de Colón de Valladolid, med två euro i inträde för att minnas en av de stora upptäcktsresande. Columbos avled i klostret Monasterio de San Francisco i Valladolid men begravdes senare i katedralen i Sevilla.

Åk båt på Valladolids kanaler

Besöker du Castilla y León så kan du passa på att åka båt längs Valladolids kanaler. Den heter Ruta en barco Canal de Castilla – Valladolid och går längs regionens gamla kanaler som ingick i ett stort projekt när infrastrukturen byggdes ut från 1700-talet.

Kanalerna skulle underlätta transporten av ull, vin och spannmål från det då isolerade Kastilien som hade landets största produktion. Godstransporterna på kanalerna tog slut 1959 då järnvägsnäten byggdes ut liksom vägarna.

I våra dagar är Kastiliens kanaler turistattraktioner. Båtarna glider fram genom det vackra landskapet.

Visste du…

Valladolid är provinshuvudstad i Kastilien och Leon. Namnet kommer troligen från latinets vallis (dal) och keltiskans tolitum.