Vi samlas, förväntansfulla, klockan 10 vid parkeringen nära cafeterian vid Refugio de Juanar. Vi är en brokig skara tjejer som har bestämt oss för att klättra upp till toppen på La Concha.

Vi har lite olika utgångslägen; några av oss har varit uppe på toppen flertalet gånger, någon har tidigare påbörjat rutten, men givit upp längs vägen och för andra är det allra första gången.

Av Jess Deluli

Med härlig energi påbörjar vi vandringen upp, några i ett rasan- de tempo, medan andra föredrog att ta det lite lugnare. Vi delar med oss av tidigare erfarenheter och en av tjejerna uttrycker:

Annons

”Jag har bott här i 20 år och La Concha har alltid stirrat ner på mig utan att jag har vågat mig upp, men IDAG ska jag äntligen nå toppen!”.

Det är dåligt skyltat så det är tur att flera av oss redan vet vägen.

Vid foten av toppen Juanar stannar vi för frukt och kissepaus. Här börjar sträckan bli tuffare, med lösa stenar och kraftig stigning, så det gäller att hålla reda på var man sätter fötterna.

Efter 2 timmar och 18 minuter är dem första tjejerna uppe på toppen! Solen skiner från en klarblå himmel och det är helt vindstilla. Känslan är magisk! Vi står 1.213 meter över havet och slås av en hänförande utsikt.

När vi har hittat en ledig liten plätt att slå oss ner på för att åtnjuta matsäcken (det är nämligen många som bestiger toppen idag), funderar vi på om dem andra verkligen kommer att komma upp… Men efter en halvtimma är vi alla samlade.