I sommar var det tio år sedan Juan Carlos I abdikerade och kronprins Felipe VI tog över som Spaniens kung.

Med drottning Letizia, kronprinsessan Leonor och infanta Sofia inleddes en ny tid för den parlamentariska monarkin i Spanien.

Foto: Kungahuset Casa Real

Påstådda korruptionsskandaler, elefantjakter och kvinnoaffärer som bidrog till att den spanska monarkin svärtades ner.

Juan Carlos I gick från att ha varit demokratisk hjälte och Europas populäraste och mest respekterade monark till att bli icke önskvärd i att representera kungahuset vid offentliga tillställningar.

Felipe VI har efter tio år på tronen lyckats putsa kungakronan som skiner som aldrig förr.

En helt vanlig dag från kung Felipes arbetsrum.

Utmaningar

Författaren Jordi Canal speglar monarkin under det 21 århundradet och dess utmaningar. Ett samhälle som är mer splittrat och polariserat än någonsin. Varje fråga är politiskt laddad. Från vänsterhåll hörs röster att monarkin är föråldrad och republiken är modern.

Canal å sin sida menar att den spanska monarkin försvarar värderingar som mänskliga rättigheter, frihet och demokrati mer än vad vissa republiker i världen gör. Han frågar sig varför det ibland hävdas att monarkin är föråldrad och republiken är modern. Men vilka republiker talar vi om? Är det Iran eller Venezuela?

Enligt historikern och författaren Jordi Canal symboliserar Juan Carlos Spaniens bästa år från övergången vid Francos död 1975 till 2008. Det enda som det senare talades om var Juan Carlos sista år som kung som hade en del fläckar. Canal hoppas att den allmänna opinionen i framtiden kommer att minnas kungens bästa år.

Nå den nya generationen

Vi befinner oss i en politisk instabil period och det finns grupper i samhället som är intresserade av att sopa bort året 1978 och utvecklingen senare som var de bästa åren i Spaniens historia, säger den välkände författaren.

Canal, som är professor vid den franska samhällsvetenskapliga fackhögskolan École des Hautes Études en Sciences Sociales i Paris, säger att monarkins stora mål måste vara ”att nå de nya generationerna som inte upplevde övergången till demokrati. Det borde skolan ha tänkt på, mer pedagogik när det gäller monarkin och konstitutionen. Nu får vi betala konsekvenser av det som inte blev gjort”.

En av konsekvenserna är upproret eller gränsen till en konstitutionell statskupp i fantasilandet Katalonien som är svåra att överblicka, enligt Canal. Katalonienkonflikten som har lett till att centralregeringen gett eftergifter till regionregeringen för att få stöd har lett till ett splittrat Spanien där befolkningen dras isär i ytterligheter.

Tio år på tronen

En avspänd kungafamilj njuter av semestern på Mallorca. Medelhavsön är vad Öland är för kungafamiljen i Sverige.

Sommaren 2024 var det tio år sedan Felipe VI tog över då Juan Carlos abdikerade efter nästan 40 år på Spaniens tron. Felipe svor att han skulle bevara den spanska monarkins status, upprätthålla integritet, ärlighet och transparens.

”En förnyad monarki för en ny tid – tjänst, engagemang och plikt” blev den nye kungens valspråk.

Kung Felipe meddelade 15 mars 2020 att han avstår sin fars arv den dag Juan Carlos avlider.

Året innan kom beskedet att Juan Carlos drar sig tillbaka från offentlighetens ljus och inte längre representerar kungahuset. Sedan 2020 lever exkungen i Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten. Det finns uppgifter om att han längtar hem och en flytt tillbaka närmar sig. Numera benämns Juan Carlos som ”emeritus”.

Andra republiken

Det räcker med att gå tillbaka till förra århundradet och republikens anhängare och monarkister för att få en aning om dagens Spanien där vänstergrupperingar hoppas på den tredje republiken.

Kung Alfonso XIII lämnade Spanien 1931 utan någon formell abdikation och levde i Rom fram till sin död.

Den andra spanska republiken utropades samma år. Det kom att bli en orolig och instabil period som kännetecknades av strejker, folkliga resningar som i sin tur utmynnade i ett uppror bland missnöjda militärer i juli 1936 och inbördeskriget med Franco som segrare. Hans uttalade mål från 1948 var att återinföra monarkin den dag han somnade in.

Juan Carlos första tid som spansk monark från den 22 november 1975 kännetecknades i början som stabil. Han hade inte någon tanke på att Francos nationalkatolska styre skulle fortsätta.

Demokratikungen

Franco avled den 20 november 1975 och innan dess hade Juan Carlos haft hemliga möten med kommunister och socialister. Han blev världskänd som kungen av demokrati då han talade om ett fritt och modernt Spanien och ställde sig bakom moderniserings- och demokratiseringssträvandena det som fick namnet La transición, övergången.

Vid ett försök till militärkupp 23 februari 1981 räddade han Spanien och den parlamentariska monarkin genom att framträda i tv och ta kraftigt avstånd från kuppmännen både som monark och som överbefälhavare för armén. Han vädjade till alla spanjorer om fred och försoning.

Juan Carlos insats den gången prisades av alla. Även den gamla kommunistledaren Santiago Carillo som hade ett antal liv på sitt samvete kom senare att erkänna:

”Om inte kungen hade varit där skulle kuppen ha lyckats, det är jag övertygad om”.

 Katalanska separatister

2017 fick kung Felipe VI göra en liknande insats och stå som symbol för Spaniens enhet och beständighet. 2017 var det inte tal om ett kuppförsök av militärer. Denna gång var det katalanska separatister som gick emot landets grundlag och utropade en otillåten folkomröstning om Kataloniens självständighet.

Oroligheterna i Katalonien hösten 2017 hotade landets sammanhållning och samexistens, och kan bara jämföras med militärkuppen 23 februari 1981 och den baskiska vänstergerillan ETA:s terror.

Kung Felipe VI.

Trots att kungen ska vara politiskt neutral så var han inte passiv inför den olagliga folkomröstningen om självständighet.

Klockan 21 tisdagen den 3 oktober 2017 höll kung Filipe VI ett sex minuter långt tv-sänt tal där han riktade sig till de katalanska separatisterna med orden att deras ”oacceptabla illojalitet inte har någon plats i någon demokratisk stat”. De har försökt ”undergräva harmoni och samexistens”. Kungen lovade att hålla ihop Spanien.

Den regionala regeringen i Katalonien har sått splittring bland sitt eget folk med upprepade och avsiktliga kränkningar av spansk lag och satt hela landets ekonomiska välstånd och sociala harmoni på spel. Det är en svår tid men vi kommer att klara detta, sa kungen och uppmanade alla institutioner att följa grundlagen.

Förtroendet växte

Där, just då, växte förtroendet för monarkin. En allvarstyngd spansk monark spärrade blicken i tv-tittarna. Felipe VI gjorde precis som sin far Juan Carlos hade gjort vid kuppförsöket 1981.

Han höll talet från samma plats. Till skillnad från sin far som då var iklädd uniform hade kungen civila kläder, mörk kostym, vit skjorta och vinröd slips.

Enligt mätningar följde 12,4 miljoner spanjorer talet som sändes i 30 tv-kanaler. Åtta av tio personer bosatta i Katalonien uppges ha följt kungens tal.

Kungens ”3 oktober-tal” beskrivs som en framgång som släckte rösterna och kravet om en folkomröstning mellan monarki och republik.

Så här i backspegeln var kanske den olagliga folkomröstningen i Katalonien det bästa som kunde hända den spanska monarkin. Det gav kung Felipe VI möjlighet att agera som statschef.

Sedan dess har stödet för de katalanska separatisterna avtagit. En majoritet av katalanerna vill tillhöra Spanien. Även om det görs politiska utspel av regionala katalanska separatister som manar till kamp för ett självständigt Katalonien medan kung Felipe VI beskrivs som icke önskvärd.

 Vuxit i kläderna

Felipe VI som är född 30 januari 1968 har vuxit i kläderna. Han har fått hantera oroligheter i landet, en pandemi med stora dödstal, krig i utlandet som påverkat folks ekonomi och liv.

Läs mer: Stödet för monarkin ökar

Ibland har man fått intrycket av att han känt sig något ensam. Ingen pappa att luta sig emot. Kungens känsla för ansvar, omdöme, insikt och kunskap har gjort att hans popularitet och anseende har vuxit.

Spanien är ett land plågat polarisering och instabila regeringar. Då har kungen betonat samexistens och solidaritet som grunden för frihet och rättigheter i ett integrerat land.

Europas vackraste drottning

Vid sin sida har kung Felipe drottning Letizia. Europas vackraste drottning.

Vid sin sida har kung Felipe drottning Letizia (född 15 september 1972 i Oviedo). Europas vackraste drottning. Den tidigare reportern och nyhetsuppläsaren vid public servicebolaget TVE förlovade sig med Felipe 1 november 2003. Vigseln ägde rum i Almudenakatedralen i Madrid 22 maj 2004.

Letizia blev Spaniens första drottning som inte är adlig.

”Det blir som tidigare. Allt fortsätter som vanligt. Kontinuiteten står min son för som har god kunskap i mycket. Förändringen innebär inga problem”.

Det sa exdrottningen Sofia om sin son Felipe samtidigt som hon beskrev Letizias roll som kommande drottning.

”Hon är mycket kompetent och charmig som jag håller mycket högt”.

Det var i juni 2014 då det blev känt att Juan Carlos och Sofia skulle ”pensioneras”.

Jubileum

Det har varit flera jubileum 2024. Den 22 maj hade det gått 20 år sedan dåvarande kronprins Felipe och Letizia sa ja till varandra i Almudenakatedralen. Det var fest i den spanska kungliga huvudstaden och gatorna var fyllda av människor.

Drottning Letizia.

Dagen innan hölls en stor fest på vackra El Pardo med 600 gäster och det var dans i Habsburgarnas sal efter att Felipe och Letizia öppnat med en romantisk vals.

Det fortsatte med flamenco fram till klockan 02.30 och en som syntes på dansgolvet var Sveriges kronprinsessa Victoria. På bröllopsdagen hölls en middag med 125 speciellt inbjudna gäster bland annat Norges kungapar Harald och Sonja.

Tio år senare, 2014, blev Letizia Spaniens drottning.

Kronprinsessan Leonor

Europas prinsar och prinsessor är ett kärt ämne i pressen. Kronprinsessan Leonor ärver tronen den dag Felipe VI abdikerar.

 

Den 31 oktober 2023 fyllde kronprinsessan Leonor 18 år.

Vid 13 års ålder i oktober 2019 höll kronprinsessan eller prinsessan av Asturien sitt första offentliga tal då hon invigningstalade i samband med prisutdelningen vid Premios Princesa de Asturias 2019. Precis som hennes far gjorde när han var 13 år, den 3 oktober 1981.

Historien upprepar sig och det blev en händelse som kom att förevigas i ett antal bilder.

Den 31 oktober 2023 fyllde kronprinsessan 18 år. Traditionsenligt firades dagen genom att svära trohet till den spanska konstitutionen som framtidens blivande drottning i tronföljden:

”Från och med idag ska jag tjäna alla spanjorer med respekt och lojalitet. Det finns ingen större ära. Jag ber om er tillit, precis så som jag har lagt min tillit i vår nations framtid”.

Ceremonin bojkottades av flera ministrar och händelsen visar meningsskiljaktigheterna som går ända in i Regeringskansliet La Moncloa. Regeringschefen Pedro Sanchez deltog i ceremonin men flera ministrar på den yttersta vänsterkanten deltog inte liksom regionala politiker från Katalonien, Baskien och Galicien.

Militärtjänstgöring

Efter att ha tagit sin examen vid UWC Atlantic College i Wales inledde kronprinsessan sin militära karriär i augusti 2023. Under tre år deltar Leonor i utbildning för Spaniens land-, sjö- och luftstridskrafter. För närvarande är hon vid arméns militärakademi i Zaragoza.

Redan i september ifjol var hon kvinnlig kadett vilket gör att hon kan titulera sig officiell medlem av den spanska armén och kallas in till försvaret om det så krävs.

Under OS i Paris kunde vi se kronprinsessan Leonor och systern Sofía vara på plats och heja fram de spanska sportstjärnorna.

Infanta Sofía

Infanta Sofía.

Vid sidan om kronprinsessan Leonor står ofta infanta Sofía (född 29 april 2007) som har fått sitt namn efter mormor. ”Lillsessan” har hamnat lite i bakgrunden efter senaste tidens fokus på storasyster Leonor.

Sofia gjorde sitt första offentliga framträdande vid mottagandet av det spanska fotbollslandslaget efter vinsten i VM 2010. Hon följer i systerns spår och började studera vid UWC Atlantic College i Wales i augusti 2023.

Sofía har följt med kungen och drottningen vid offentliga tillställningar. På senare tid har hon rest tillsammans med kronprinsessan och kommer i framtiden att dela ut förstapriset som beskyddare för fototävlingen som visar Spaniens skönhet och som Patrimonio Nacional står bakom.

Nytt kapitel

Spaniens kungafamilj med kung och drottning plus Leonor och Sofía följs mer än någonsin. Från kronprinsessans 18-årsdag skrivs ett nytt kapitel i den spanska monarkin.

”Leonormania” är den verkliga lyckoträffen för kungahuset. Arvtagaren är en kvinna som får vissa kritiska röster att tystna.

 

Tio år med kung Felipe VI

Sedan 2014 har kung Felipe deltagit i 2.910 aktiviteter tagit emot 22.626 personer vid 2.190 audienser och hållit 742 tal.

Marivent är spanska kungafamiljens ”Solliden”

Mariventpalatset i Cala Major väster om Palmas centrum på Mallorca är vad Solliden på Öland är för svenska kungafamiljen. Det är den spanska kungafamiljens sommarresidens.

Kung Felipe tillsammans med drottning Letizia och exdrottning Sofía till höger vid sommarens besök på Marivent.

Hit åker den spanska kungafamiljen gärna inte minst i augusti. Kung Felipe VI, drottning Letizia med kronprinsessan Leonor och hennes syster prinsessan Sofía njuter av Mallorca och gör gärna utflykter och blandar sig med lokalbefolkningen.

Förutom vissa inplanerade mottagningar i sommarresidenset med regeringschefen, den regionala presidenten på Balearerna och borgmästaren blir det avkoppling.

Precis som sin far gillar Felipe segling och ingår i besättningen på segelbåten Aifos i tävlingen Copa del Rey Mapfre de Vela.

Det blir utflykter på ön. Häromåret besökte kungafamiljen den vackra platsen Valldemossa på öns nordvästra del. Platsen är känd då kompositören Chopin tillsammans med författaren George Sand övervintrade här 1838.

Tidigare var det ett kungligt slott under namnet Real Cartuja som var residens åt kungen Sancho I av Mallorca på 1400-talet. Även poeten Rubén Darío samt författarna Miguel de Unamuno och Azorín tillbringade kortare perioder här.

Här finns en stor turistattraktion nämligen Pleyelpianot som Chopin hade med sig från Paris och som han komponerade musik på medan Aurore Dupin, under den manliga pseudonymen George Sand skrev ”En vinter på Mallorca”.

Sedan 2022 bjuder kungaparet in till cocktailparty då flera Mallorcabor kommer till Mariventpalatset. Initiativet är ett nytt steg där kungahuset vill öppna upp Marivent för allmänheten.

Mariventpalatset ritades av Guillermo Forteza mellan åren 1923 och 1925. Namnet på palatset är efter den katalanska frasen mar i vent – ’hav och vind’.

På statsbesök i Sverige 2021

För första gången sedan 1979 avlade det spanska kungaparet statsbesök i Sverige. Det var den 24 till 25 november 2021 när Don Felipe VI och Doña Letizia på inbjudan av Sveriges kung Carl XVI Gustaf.

Syftet med statsbesöket var att ytterligare stärka och främja de långvariga och mycket goda förbindelserna mellan Sverige och Spanien. Besöket syftade också till att stimulera samarbeten inom den gröna återhämtningen från covid-19-pandemin, med fokus på innovativa och hållbara lösningar, skriver svenska kungahuset på sin webbplats.

Relationerna mellan Sverige och Spanien är goda. Spanien är Sveriges främsta turistdestination. Uppskattningsvis 90.000 svenskar har en anknytning till Spanien.

Svenskt näringsliv har en stark närvaro i landet och spanska är största tredjespråk bland svenska studenter. Spanien är också en viktig samarbetspartner inom EU och i internationella sammanhang, skriver kungahuset.

Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.