Bara ett stenkast från Spaniens soliga stränder ligger bergen med nästan folktomma vägar som har oräkneliga kurvor och vidunderlig utsikt! Jag och min dotter lämnade mörker och snöslask för att köra hoj med ett glatt gäng.

Text: Fredrik Lundgren. Foto: Angelika Lundgren

Jag vaknade till dyningar som rullade in mot en mjuk sandstrand. När jag drog undan gardinen såg jag en blekt brandgul sol som gick upp över Medelhavet. Jag gick ut på balkongen i bara kalsongerna och kände morgonbrisens sälta och såg diset långsamt skingras… En ny dag hade randats, en dag som gjord för motorcykelkörning!

Jeanette och Lasse Carlbark.

På väg ner till frukostmatsalen skänkte jag en snabb tanke till mina grannar, som förmodligen just då stod och stötte sina snöskyfflar hårt i isen. Sedan tänkte jag inte ett dugg på dem, utan hejade istället glatt på mina nyfunna vänner, i alla fall de som redan har hunnit ner till den nyöppnade frukosten.

Annons

”Det ska va’ gött att leva, annars kan de’ kvetta!” Det var väl Galenskaparna som sjöng så? Och visst ligger det mycket i det. Det borde vara någon slags mänsklig rättighet för oss stackars motorcyklister uppe i den kalla Norden, att åtminstone en vecka per år få en motorcykelresa i södra Spanien betald av Försäkringskassan. Jag tänkte som förebyggande mot engelska sjukan (D-vitaminbrist alltså) och allmänna depressioner till exempel. Finns det något parti som motionerar för detta?

Från vänster: Urban Henriksson, Lasse Carlbark (guide), Anders Norström, Angelika Lundgren (fotograf), Leif Karlsson, Christer Carlsson, Andreas Viking (guide), Bengt ”BEO” Olsson (guide), Anders Håkansson samt Jonny Svensson.

Lasse Carlbark är inte politiker, utan han driver sedan drygt 20 år en av Sveriges största motorcykelbutiker med verkstad, nämligen Carlbarks Motor i Kumla. Lasse vet att vi motorcyklister även under vintern behöver sol, kurviga vägar och rolig gemenskap. Därför drog han redan för sju år sedan igång hojturer till sydligaste Spanien.

Och det tyckte jag var en alldeles utmärkt idé. Jag tog dottern Angelika med mig som fotograf och drog dit. Visserligen var hon 19 år då men hon hade ännu inget motorcykelkörkort, så hon fick nöja sig med att åka bakpå farsgubbens hoj. Dessutom satt hon stundtals vänd baklänges för att kunna ta häftiga bilder.

Den grupp som jag och Angelika anslöt oss till var en relativt liten grupp på sex ”mogna män”. Den bestod av två killar som var nere för första gången och fyra killar från ett kompisgäng som har kört mycket motorcykel ihop i mer än 20 år, och de hade även varit nere vintern innan på denna Carlbarks-tur. Våra guider var Lasse Carlbark själv, Andreas Viking och Bengt ”BeO” Olsson.

Uppe i bergen är man fjärran från den turisttäta kusten!

Tyvärr hade vi bara möjlighet att vara med under två av resans tre kördagar. Så när vi anlände hade gruppen redan hunnit med en ”loop” från det stora och flådiga hotellet i Fuengirola norrut upp till de bergiga trakterna omkring den spektakulära vandringsleden Caminito del Rey. Så gruppen var så att säga redan varmkörd.

Givetvis var det inget problem även för oss ”eftersläntrare” att snabbt smälta in i gruppen. Det var ju ett gäng glada skitar som gränslade hojarna. För vem kan låta bli att vara glad när solen skiner och man inte ser en raksträcka så långt ögat når!

De motorcyklar som användes var nya BMW GS-modeller men det var inte fråga om någon offroadtur vi var med på, utan även om vägarna stundtals är riktigt smala så körde vi hela tiden på asfalt.

Efter en stadig frukost med äggröra och lufttorkad skinka lämnade vi Fuengirola och Medelhavet bakom oss. Redan efter några kilometer bar det av upp i bergen. När vi stannade första gången slog det mig att det inte bara var varmt och himlen var blå, utan att luften dessutom var ovanligt klar. När jag tittade söderut såg jag nämligen inte bara den karaktäristiska Gibraltar-klippan utan även Atlasbergen i Marocko tydligt. Jag har alltså Afrika för mina fötter!

Fredrik Lundgren, pennan bakom reportaget, mår alldeles utmärkt med sin café con leche under ett av stoppen

Efter att vi har passerat staden Coín dök vi djupare in i Andalusiens dalgångar och upp över dess veckade bergskedjor. Asfaltsvägarna ringlade som serpentiner genom den dramatiska naturen! Den lilla staden El Burgo ligger naturskönt vid floden Rio Turón. Efter att ha svept förbi den lite större staden Ronda bar det av upp till byn Zahara där vi över en lunch njöt av den tysta och avspända atmosfären, fjärran från medelhavssträndernas turistlarm.

Sedan blev det ett riktigt slingrande via El Bosque och Ubrique, tillbaka till Ronda och därifrån den klassiska motorcykelvägen ner till Marbella och hotellet i Fuengirola. Efter ankomsten till hotellet satt en immigt kall pilsner och ett svalkande dopp i poolen alldeles utmärkt!

Nästa dags loop gick från Fuengirola, norr om Málaga och upp längs den bergskam där det spektakulära vägavsnittet ”korkskruven” ligger. Här är det inte bara serpentinväg med hårnålskurvor, utan vägen gör även två stycken 360-graders svängar efter varandra (delvis i korta tunnlar) innan vi kom ut på en bergskam där vi hade milsvid utsikt åt alla håll! Efter tusentals kurvor hade vi passerat Comares, Ríogordo, Almogía och Alhaurín, för att strax före solnedgången komma tillbaka till Fuengirola.

Hur är då Carlbarks motorcykelturer här nere i södra Spanien upplagda? Det normala är fem dagar, varav tre dagars hojkörning, och att det maximalt är 15 hojar per resa. Till detta finns det tre guider per grupp, alltså om gruppen delar upp sig så är det en guide som har hand om cirka fem personer. När man väljer grupp bedömer man själv vilken nivå man ligger på; ”nybörjare”, ”normal hojförare” eller ”mycket erfaren motorcykelförare”.

Reseupplägget funkar smidigt i och med att man blir upphämtad på Málagas flygplats och därefter körd till hotellet där man träffar ett gäng likasinnade glada typer. Den första dagen avslutas med en välkomstmiddag.

Efter gemensam frukost den första kördagen och ombyte till hojkläder är det en genomgång av motorcyklarna samt lite körtips. Flera av gästerna har ofta varit med tidigare år, så rutterna varieras en hel del för att det inte ska bli upprepningar. För som sagt, det finns ju gott om alternativa kurviga vägar här nere.

Det vanliga är att den första dagens rutt kallas ”Zahara”. Första etappen är då, efter en start vid niotiden, den välkända kurviga hojvägen upp till Ronda. För att sedan köra vidare mot Zahara och lunch hos Jesé på restauranten Venta Mateo i El Bosque. Sedan vidare på fantastiska bergsvägar tillbaka till hotellet, dit man kommer tillbaka vid femtiden på eftermiddagen.

Efter frukosten dag två går rutten oftast längs Medelhavet ner till Estepona där man styr upp i bergen. Dagens lunch äts då i ”Smurfbyn” Júzcar sedan fortsätter äventyret på små fina krokiga vägar och alla är tillbaka på hotellet på sen eftermiddag.

Den sista dagens rutt kallas ”Top of the World” och är kanske den finaste hojturen av alla. Lunchen äts vid den berömda vandringsleden Caminito del Rey. Kvällen avslutas med middag på den italienska restaurangen La Capannina.

De motorcyklar som används är nya BMW av senaste årsmodell, som körs in och servas i Sverige innan de körs ner med lastbil till hotellets bevakade parkering i Fuengirola. Motorcyklarna är utrustade med gps-navigering, toppbox och (man vill) packväskor.

Vilka olika turer som numera arrangeras av Carlbarks Motor, och priserna för dessa, hittar du på www.event.carlbarks.se. I priset ingår: Transfer tur och retur Málagas flygplats, boende i del i dubbelrum (enkelrum mot tillägg), frukostar, luncher, två middagar (ankomstdagen och sista kvällen) samt körning på superhäftiga motorcykelvägar med svensk guide från Carlbarks Motor. Du får även motorcykeln helförsäkrad och tankad. Det som inte ingår är: Flyg tur och retur Málaga, övriga middagar samt din personliga utrustning.

Det finns flera flygbolag som har bra och ganska billiga avgångar till Málaga. Såväl SAS som Norwegian, Iberia och Ryan Air har direktflyg från Stockholm.

Inte nog med detta, man har även möjligheten att framåt april, när turerna här nere är över för säsongen, köpa en av motorcyklarna till ett bra pris och köra den hem till Sverige. Då ingår även en gps-inlagd föreslagen rutt med övernattningsförslag längs fina vägar upp genom Europa. Även detta har blivit populärt och många har redan köpt sin hoj ”på plats” och kört den hem.

Eller som Lasse Carlbark själv så lyriskt sa på den personalresa Carlbarks Motor hade hit ner redan 2014: ”Det är nästan elakt att vi inte har tagit med oss några kunder hit!” Det var där och då som han och hans anställda beslutade att dra igång dessa resor.

Inforuta:

Spanien erbjuder massor av underhållande motorcykelvägar, speciellt i bergskedjan utefter medelhavskusten, hela vägen från Figueras ner till Gibraltar.

Motorvägar:

Spanien är ett stort land, till ytan det näst största i Europa. Ett nätverk av ofta relativt glest trafikerade motorvägar binder samman de olika delarna av landet. Det byggs hela tiden fler motorvägar. En del av motorvägarna är avgiftsbelagda men inte speciellt dyra för motorcyklar.

Landsvägar:

”Korkskruven” hittar man strax norr om Málaga

När det gäller övriga landsvägar varierar både kvaliteten och trafikintensiteten. Från spikraka salsgolv till smala, krokiga och gropiga asfalterade ”kostigar”.

Offroad:

Möjligheterna att köra offroad i Spanien är i det närmaste outtömliga! Från dammiga grusvägar och uttorkade flodfåror till smala och branta serpentinstigar utmed bergssidorna. Visst finns det privat mark där man inte får köra men det skyltas det tydligt om. Även i nationalparker får man ibland köra offroad!

Stadstrafik:

Trafiken flyter bra men inne i städerna är det ofta trångt. Gatorna är ofta smala och trafiken tät. Speciellt i städer och byar i bergsområdena är gatorna smala och ibland branta.

Mat och logi:

I Spanien behöver man aldrig åka långt för att hitta bra lunch, middag eller övernattning. Mattiderna är senare än vad vi är vana vid i Sverige. Maten är inte i klass med det italienska köket men man behöver aldrig gå hungrig från bordet. Hotell i olika prisklasser ligger tätt, speciellt längs kusten. Mat och logi är ofta billigare uppe i bergen.

Spanien

Huvudstad: Madrid

Yta: 505983 km2

Befolkning: 47,4 milj invånare

Valuta: Euro

Språk: Spanska

Statsskick: Konstitutionell monarki

Antal kurvor: Oräkneliga!

Resedagar: 3 dagar

Sträcka: Cirka. 150 mil