Runt den vita sockertoppen Salobreña utbreder sig den bördiga kustslätten. En gång i tiden ett epicentrum för sockerrörsodlingar. Med nybyggda hotell och vincentrum ska den lilla charmiga kommunen locka turister. Och bland de små gränderna hittar du Spanien smalaste gata, cirka 60 centimeter bred.
Salobreña är en fascinerande vit by som klänger på en klippa på en udde som sticker ut i Medelhavet. En bördig kustslätt omgärdar Salobreña som en gång i tiden var det kustens epicentrum med sockerrörsodlingar. Det finns ännu enstaka odlingar kvar men de blir färre och färre.
Här skiftar naturen karaktär. Salobreña ligger på Costa Tropical som normalt är en dramatisk och kuperad kuststräcka i södra Spanien. Runt Salobreña utbreder sig kustslätten med sockerrör och tropiska frukter. Mitt på slätten inpå havet ligger en klippa som en sockertopp.
Under sommarmånaderna kommer mängder av spanjorer från inlandet, främst Granada och Jaén för att svalka sig längs stränderna El Peñon och La Punta del Rio.
En promenad i Salobreña på de smala branta slingrande gatorna är väl värt besväret. Kvarten har namn som La Loma, Brocal, Bóveda, Albaicín och La Fuente. Det är snyggt och välstädat. Ingen graffiti så långt ögat når. Missa inte högtiden las Cruces den 3 maj i La Loma-kvarteret då balkonger och innergårdar blommar som vackrast.
Från fästningen har du en härlig utsikt. Här ligger också restaurangen Pesetas. Med fästningen har Salobreña alltid haft ett strategiskt läge. Tänk själv, en bördig kustslätt och en klippa och på den byggdes fästning och by. Det var lätt att upptäcka fienderna på långt håll och sätta sig i säkerhet. Den bördiga kustslätten gav rika skördar och utmärkta matförråd. Här skördades grönsaker, oliver och producerades vin plus fiskeindustri med insaltning.
Fenicierna från våra dagars Libanon gjorde den till en viktig handelsort. Alla har satt sin prägel på antikens Selambina som fenicierna kallade staden. På romarnas tid låg den strategiskt utmed den viktiga handelsvägen mellan Malaka (Málaga) och Castula (Linares, Jaén).
Under 800 år var det morerna som satte sin prägel på platsen. De kom hit år 713 och blev kvar och utvecklade samhället till huvudort i ett större område. Från 1100-talet finns uppteckningar om odling av bananer och sockerrör, terrassodlingar, fisket var rikt och ekar växte på höjderna.
Fästningen blev ett landmärke liksom moskén och runt borgen växte staden upp, omgiven av en mur. Borgen tjänade som sommarresidens åt kungen av Granada, men även som fängelse dit man deporterade avsatta sultaner.
Efter att de kristna återerövrat Spanien från muslimerna blev Salobreñas fästning ett strategiskt fort för kustens försvar. Bevakningstorn uppfördes och på moskéns plats byggdes kyrkan Nuestra Señora del Rosario vars torn är en ombyggd minaret.
På 1800-talet och i början av 1900 gav sockerrör och bomullsindustrin nya impulser. Sockerfabriken Guadalfeo i La Caleta byggdes 1860-1861. 2005 stängdes fabriken som numera är museum och k-märkt. Då hade det odlats sockerrörrör runt Salobreña i nästan tusen år.
Numera finns endast privata odlingar för hemmabruk. Under senare år har tropiska frukter bidraget till en viss utveckling.
Under nära två års tid fram till 2016 syntes en stor kran högst upp på klippan. Fästningen och Gamla stan har snyggats upp liksom det historiska museet.
Fästningen som började byggas på tusentalet hade sin storhetstid under 1300- och 1400-talet då platsen styrdes av moriska kungar. I våra dagar betraktas fästningen som den främsta ”sockerbiten” för turister på besök. Nedanför fästningen hittar du Paseo de las Flores som ska motsvara Alhambras trädgård Generalife, dock i mindre skala. Här har man funnit lämningar efter den allra tidigaste bebyggelsen från 2.500 före Kristus.
När Svenska Magasinet besökte Salobreña i slutet på 2016 pågick arbetet med att schakta undan och projektera för den största hotellsatsningen någonsin. En grupp investerare, Edén, Eix, Prinsotel och Viva Hotels, skulle satsa 50 miljoner euro på att bygga två hotell vid stranden playa del Peñón nedanför fästningen.
Det hade tagit 20 år för att få stadsplanen godkänd där de två hotellen ingår. Det handlar om ett 200.000 kvadratmeter stort område mellan den kända klippan Peñón de Salobreña och La Guardia. Hotellkedjorna som ligger bakom satsningen har många års erfarenhet från Balearerna. Totalt har man ett trettiotal hotell i Spanien och fem i Karibien.
Satsningen skulle få stor betydelse för turistnäringen och runt 200 arbetstillfällen skulle skapas. Men när Svenska Magasinet besöker platsen i december 2022 så hade ingenting hänt. I stället talas det om att området öster om Salobreña ska bebyggas med sex hotell varav en större resortanläggning, enligt dagstidningen Ideal.
Ett 4.000 kvadratmeter stort turistcenter med inriktning på vin planeras också att byggas i Salobreña. Vid mitt besök i byn fanns det inget konkret datum för byggstart. Det finns studier som kommunen låtit göra att ett vincenter skulle innebära ett uppsving för kommunen.
Vincentret som är planerat att byggas norr om riksväg N-340 kommer att bestå av hotell, konferenssal och butik. Syftet är att placera Salobreña i centrum för regionens viner. Bodegan Calvente i Jete planerar att flytta hela sin verksamhet till Salobreña för att få ett bättre läge med kommunikationsmöjligheter.
Salobreñas borgmästare Mª Eugenia Rufino hade för ett par år sedan ett möte med Horacio Calvente, ägare till Bodegas Calvente.
”Vi är i behov av att växa inte bara när det gäller kvantitet, även att förbättra kvaliteten på viner och kunna erbjuda andra tjänster som guidade turer i vinkällare, vinprovningar, catering och hotellservice” säger Horacio Calvente till dagstidningen Ideal.
Turistbyrån i Salobreña
Turistbyrån ligger på Plaza de Goya. Här finns information och kartor att hämta plus flera gratismagasin som utkommer i området. Under 2016 hade turistbyrån 25.042 besökare. 59 procent var spanjorer, övriga från utlandet. Det har skett en betydande ökning av svenska och danska turister enligt Manuel Guirado, kommunalråd inom turism.