Under fjolåret förlorade nästan 2.200 personer någon ägodel som hamnade på lokalpolisens hittegodsavdelning i Fuengirola. Hittegods är ett upphittat föremål som någon har tappat bort eller glömt kvar.

En tredjedel av de borttappade föremålen når ägaren igen.

Plånböcker, nycklar och mobiltelefoner är vanligast. Och det finns ärliga människor som lämnar in upphittade plånböcker med kontanter.

Fuengirolas hittegodsavdelning ligger i lokalpolishuset vid Plaza España.

Annons

Förutom att lokalpolisen hjälper till när något som är borttappat har blivit upphittat kan du som har tappat något göra en anmälan.

Märkliga saker

Varje borttappat föremål får ett nummer.

Ibland kan en förlustanmälan bestå av märkliga saker. Som när lokalpolisen Miguel Puertas fick ett samtal och någon frågade om de hittat tre urnor med askan av tre döda personer.

Det lät först som ett skämt men Miguel fortsatte att lyssna. Det visade sig att en familjemedlem med psykiska problem hade tagit urnorna med askan från bostaden. De anhöriga visste inte var personen hade placerat dem. Av det skälet ringde de hittegodsavdelningen på lokalplishuset i Fuengirola.

Har ni fått in några urnor, frågade personen. Men svaret var nej.

Sju föremål per dag

I Fuengirola – med sina 80.000 invånare – får hittegodsavdelningen in sex eller sju föremål om dagen. Under högsäsongen hanterar polisen fler upphittade föremål. Under augusti ifjol kom det in 300 föremål.

Enbart upphittade plånböcker under 2024 fyller flera lådor

Det vill säga över 300 personer förlorade en eller flera personliga tillhörigheter den månaden. Ett registrerat fall motsvarar en person vilket gör att det kan röra sig om flera förlorade personliga tillhörigheter som en resväska full med saker.

Flest föremål kommer in på sommaren då många turister är i stan. Toppen nås i augusti.

– Men även i maj och oktober med Feria Internacional de Los Países och vanliga ferian med många besökare gör att antalet borttappade föremål ökar, säger Jose Luis Ponce Martín, kommunalråd med ansvar för turism och säkerhet.

När turister tappar föremål, hur agerar ni då?

– Ofta återvänder många till sina hemländer inom bara några dagar. Vi gör en aktiv sökning när vi får in borttappade saker. Vi kanske har namn eller andra uppgifter och kontaktar Sveriges ambassad.

Återlämnade

Totalt registrerade lokalpolisen i Fuengirola 2.195 fall under 2023. Av alla lyckades polisen spåra och lokalisera ägarna till 614 föremål. Flera av dem sökte upp hittegodsavdelningen.

Det är inte bara en siffra. Bakom varje siffra döljer det sig en historia om någon som har förlorat något värdefullt.

Mobiltelefoner är också ett vanligt borttappat föremål

Det finns även trevliga solskenshistorier som en upphittade plånbok som innehåller pengar och som blir inlämnade.

– Nyligen fick vi in en plånbok med tusen euro. Finns DNI är det väldigt lätt att hitta ägaren, tillägger kommunalrådet för medborgarsäkerhet, José Luis Ponce.

– Det svåra är när vi får in pengar som någon hittat i en bankomat eller någon annanstans. Då är det svårare att spåra ägaren.

– I de fallen ställer vi en rad frågor till personen som kommer med pengarna. Den som har glömt eller tappat dem vet mycket väl hur man ska svara på alla frågor om vad som hänt, säger Miguel Puertas.

Vanligast

Till hittegodsavdelningen har det kommit in saker som rullstol, skydd till biljardstötar, golfbagar, barnvagnar och musikinstrument. Hittegodsavdelningen har vuxit med ytterligare lagerutrymmen.

Plånböcker, nycklar och resväskor är vanligast. Vid tillfällen har polisen hittat ett och annat olagligt föremål i väskor. I regel kommer ingen och frågar efter den väskan…

Max tre månader

De större upphittade föremålen blir i regel kvar på hittegodsavdelningen i max tre månader. Därefter transporteras de till Casares återvinningsanläggning. Mindre föremål som plånböcker och mobiltelefoner sparas längre, kanske i flera år.

Rullstolar eller barnvagnar lämnas i regel till socialtjänsten som i sin tur lämnar över föremålen till familjer som är i behov av dem.

Taxichaufförer är de som lämnar in flest upphittade föremål. Efter spanjorer är britter, finländare och svenskar bland de nationaliteter som lämnar in flest saker. Dessa nationaliteter ligger även i topp bland besökare som frågar efter ägodelar de tappat.

Och hur är det då med hittelön? Polisen tar inte emot hittelön då de utför en offentlig tjänst som är gratis för medborgarna. Om en person vill betala hittelön till den privatperson som hittat det borttappade föremålet så är det upp till denne att bestämma det.

Ny som politiker

Jose Luis Ponce Martín var tidigare yrkesmilitär med uppdrag i Somalia där även Sverige medverkade. Här pekar Jose Luis på svenska flaggan vid ett tidigare uppdrag för militären.

Jose Luis Ponce Martín stod på åttonde plats på listan hos Partido Popular vid kommunalvalet ifjol. Han har tidigare varit yrkesmilitär med utlandsuppdrag.

– Jag var bland annat i Somalia på uppdrag av FN tillsammans med Sverige. Där samarbetade jag med flera svenska militärer, berättar Ponce Martín som lagt militärkarriären på hyllan för att istället bli lokalpolitiker i Fuengirola med ansvar för turism och säkerhet.

– Fuengirola är en trygg och säker plats. Ifjol minskade antalet vardagsbrott med 28 procent, säger Ponce Martín.

Fotnot. Var du kan finna upphittade föremål kan skilja sig mellan kommuner. Även nationalpolisen kan ha en hittegodsavdelning, Oficina de Objetos Perdidos, så fråga efter den.