Många svenskar älskar att bo i Spanien på vinterhalvåret, tiden som för många upplevs som jobbig, kall och mörk hemma i Sverige. Mörkret faller även här men inte förrän mot tidig kväll, kvällarna och nätterna kan vara riktigt kalla och fuktiga här på vintern och blåsten kan ställa till det rejält.

Men de varma, soliga och behagliga dagarna väger upp allt det. Men om du ska spendera vintern här är tipset att packa med både en tunnare vinterjacka och en mössa. När regniga dagar tar fart här i solen och värmen kan det hålla i sig i flera veckor, så gummistövlar kan behövas även här. Den öppna spisen används flitigt på kvällarna och man saknar den svenska björkveden som brinner både vackrare och längre än den populära olivveden som finns här och som mest glöder och ger värme.

Att kunna leva nästan som på en sval svensk sommardag här i december under dagtid är ljuvligt och bjuder in till ett aktivt liv. Vandringslederna uppe i bergsbyarna är välbesökta och promenadstråken vid havet likaså. Sporten Padel som spelats i många år i Spanien är mycket populärt och även tennis spelas med fördel här på vintern när det är svalare. Golfresorna är otroligt populära till Spanien under svenska vinterhalvåret och på många platser känns det som att en golfbana ligger runt varje hörn.

De modiga nordborna ligger ofta på stran- den och badar gärna i havet även i januari när spanjorerna är påklädda upp över öronen och tycker att turisterna är galna.

Annons

Kontrasterna av vinterklädda spanjorer och skandinaver i flip-flops kan se rätt kul ut. En solig dag kommer temperaturen upp i runt 20 ljuvliga grader på dagen och bjuder in till en långlunch utomhus. Det hetaste resmålet på vintern är Andalusien och Kanarieöarna för de som längtar efter sol och värme, Spanien bjuder så här års på ett rikt kulturliv med mindre trängsel och köer än vid hög- säsong vilket tilltalar många, även priserna är bättre för långliggarens plånbok både vad gäller boende och saker att göra.

Väldigt inne är det också att ta med jobbet till Spanien för de som har möjlighet till det, workcation är inne och här för att stanna. Flera hotell erbjuder bra priser för dig som vill stanna länge och jobba på distans och de lockar med snabbt wifi och inredd arbets- plats på ditt rum. Ett smart sätt att spendera vintermånaderna på i värmen och samtidigt behålla din inkomst.

VI TIPSAR GÄRNA OM NÅGRA PLATSER DU INTE SKA MISSA OM DU VILL NJUTA I SPANIEN PÅ VINTERN:

Granda

Granada erbjuder fantastiska vyer som platsar på alla Instagram-konton. Varför inte ett besök på Alhambra, det röda fortet i Granada. en av Spaniens mest populära turistmål som byggdes under flera hundra år runt 1300-talet se dess fantastiska palats och trädgårdar.

Missa inte heller Sierra Nevada, varför inte boka några nätter här för att njuta av fantastisk skidåkning och en magisk utsikt, långa luncher i solen och efter dagens slut en afterski. Ett par timmars bilresa senare så är du på Solkusten igen för att kunna njuta och slappa i en solsäng dagen efter.

Costa del Sol

Solkusten sträcker sig från Nerja till Manilva och bjuder på många vackra städer precis vid havet. Här ligger restaurangerna intill varandra och strandbarerna som har öppet även på vintern är välbesökta på de soliga dagarna. Shoppingen erbjuder allt från de lokala marknaderna till lyxbutikerna i city. Solkustens pärla Málaga har allt du kan önska vad gäller kultur, muséer och shop- ping. Staden ligger precis vid havet och ham- nens inlopp där många lyxkryssare kommer och går. Här blandas historien av ruiner och amfiteater med ett myller av tapasbarer, tak- barer och utmärkta restauranger. Solkusten ”Costa del Sol” som även kallas för ”Costa del Golf” är en given plats för den golftokige.

Madrid

Madrid, Spaniens huvudstad, en stad du inte får missa, men här blir det riktigt kallt på vintern, temperaturen kan sjunka till runt 10 grader och chansen för snö är ganska så stor. Madrid är ett otroligt resmål tack vare mångfalden som fascinerar besökaren oav- sett ålder, här finns nått för alla. Är du här under december så är det ett måste med en tur med julbussen på Madrids gator, du får i värmen på det bekvämaste sättet njuta av stadens julbelysning som är riktigt påkostad. Madrid är en fantastisk stad att besöka likväl på sommaren som på vintern.

Sevilla

Ett besök i Spanien bör även innehålla Sevilla, staden är känd för sin fascinerande kulturella och europeiska historia. Alla jag talar med som besökt Sevilla vill åka tillba- ka. Här kan du fördjupa dig i den spanska kulturen samtidigt som staden omfamnar det moderna livet. Här kan du beundra de bästa historiska byggnaderna som visar muslimsk, romersk och kristen arkitektur, stadens katedral är från 1500-talet. Sevilla är riktigt bra på att anordna välbesökta festiva- ler och kulturevenemang.

Almería

A young hiker girl walking the landscapes of Colas de Dragon in the desert of Tabernas, Almería province, Andalusia. Trekking in the desert, lifestyle

Är en populär stad som även den erbjuder ett rikt kulturarv, här finns ett arkeologiskt museum och en katedral i gotisk/renässansstil från 1500-talet som delvis byggdes som en fästning och som lockar besökarna. Staden ligger vackert vid havet och Almerías öken har fått vara inspelningsplats för flera kända västernfilmer och bjuder även in till äventyr, vad sägs om en ridtur genom öknen, som ger dig ett minne för livet, eller varför inte en fartfylld tur på en fyrhjuling?

KLIMATFAKTA: I Alhambra förekommer medelhavsklimat. Somrarna är heta och torra,
och vintern mild. Medeltemperaturen på årsnivå är 20 grader och på ett år regnar det 198 mm. Det är torrt 266 dagar om året, med luftfuktighet på 56% och ett UV-index på 5. Soltimmar: Jan: 7, Feb: 8, Mar: 8, Apr: 8, Maj: 10, Jun: 12, Jul: 11, Aug: 10, Sep: 10, Okt: 9, Nov: 7, Dec: 6