Den kallas för Golden Mile, La Milla de Oro, Den Gyllene milen som egentligen bara är fem kilometer. Många väljer att ta en promenad eller joggingtur längs den palmkantade paseo marítimo mellan Marbella och fritidshamnen Puerto Banús.

Här finns en hel del att betrakta.

Det känns lite som Kalifornien. En palmkantad strandpromenad, varma balsamiska ”stilla-havs-vindar” mot huden och Sierra Blanca-bergens siluett i bakgrunden.

La Milla de Oro de Marbella är fem kilometer lång och sträcker sig från Puerto Banús till Pirulí som är en slags monolit som liknar en fyr som står vid infarten till Marbella och är en påminnelse om Jesús Gils dagar som borgmästare.

Annons

Längs sträckan hittar du de bästa 5-stjärniga hotellen och restauranger med Michelinstjärnor.

Vi har plockat ut några kända platser:

Al Riyadh

Al Riyadh

”Vita Huset” är saudiska kungafamiljens sommarresidens på Costa del Sol sedan 1973 och ligger inbäddad i grönska på en av kullarna längs den gyllene milen. Kung Fahd som avled 2005 besökte Marbella under somrarna med familjemedlemmar, tjänare och anställda, totalt 300 som anlände med flera flyg till Málaga.

”En plats nära paradiset” beskrev kung Fahd sitt spanska sommarresidens.

I folkmun kallas det för ”Vita Huset” och ligger vid sidan om vägen upp till Istán. Försommaren 2024 gjordes vägen om därför var området framför residenset avspärrat.

Moskén Abdulaziz Bin Saúd ligger ett stycke från Al Riyadh.

Delar av Saudiarabiens kungafamilj prioriterar Marbella före Monte Carlo på sommaren. Här har man fem palats. Bland annat Al Riyad i Urbanización Lomas de Marbella Club.

Kungens änka, Jawhara al-Ibrahim, har besökt Marbella vid några tillfällen efter kungens död.

Den nuvarande kungen, Salman Bin Abdulaziz Al-Saudi, 89 år, har också varit på besök.

Andra kända byggnader längs Den gyllene milen som tillhör saudiska kungahuset är palatset Mar-Mar väster om Puerto Banús och moskén Abdulaziz Bin Saúd som ligger ett stycke från Al Riyadh.

Det finns nära kopplingar mellan Saudiarabien, Spanien och Marbella sedan flera år. Ifjol blev det känt att kronprins Mohamed bin Salmán sitter med i bolaget STC som blev störste aktieägaren i spanska Telefónica efter att ha köpt 9,9 procent av aktierna.

The Olivia Valere Club

The Olivia Valere Club

Nattklubben Olivia Valere ligger ett stycke från ”Vita Huset” längs vägen till Istán. Här möts modeller, influencers och kändisar för att dansa till att solen går upp.

Fransyskan Olivia Valère som avled 2022, 75 år gammal, kom till Marbella för över 40 år sedan. Hon var inbjuden till en födelsedagsfest av sångerskan Kimera som var gift med den libanesiska företagaren Raymond Nakachian.

Valère som hade haft en mycket känd nattklubb i Paris valde nu att bygga ett 5.000 kvadratmeter stort diskotek med en trädgård på 20.000 kvadratmeter i Marbella.

Nattklubben Olivia vid Istánvägen öppnade i juli 2000. Innan dess hade Olivia Valère nattklubben Regine i Puente Romano.

Marbella Club

Marbella Club

Prins Alfonso de Hohenlohe-Langenburg är den som har betytt mest för Marbella. Han grundade exklusiva Marbella Club 1954. Hertigar av Windsor, prins Rainier av Monaco, prinsessan Grace Kelly liksom Ava Gardner, Kim Novak, Gunilla von Bismarck, Audrey Hepburn, Guy de Rothschild, Frans Josef, Cary Grant och Laurence Olivier är några som varit gäster på Solkustens mest anrika ställe.

Spaniens tidigare kung Juan Carlos har sagt om prins Alfonso de Hohenlohe: ”Alfonso, Marbella är ditt verk”. Läs mer om Marbella Club – klicka här.

Boho Club (Tidigare Centro Forestal Sueco)

Boho Club

Quartiers Properties är ett fastighetsutvecklingsbolag i toppskiktet avseende design och kvalitet med verksamhet på den spanska Solkusten som äger och driver bland annat Boho Club, en boutiqueresort på Den Gyllene milen.

Tidigare var det Centro Forestal Sueco, CFS, som låg i urbanización Rio Verde som startades 1968 av Stiftelsen Centralfonden och var ett kombinerat rehabcenter och konferensanläggning.

15 januari 2011 övertogs driften av ett nytt bolag, CFS Marbella Freys Hotel, Health & Conference, S.L. Det låg ute till försäljning och värderades 2006 till 16 miljoner euro – knappt 150 miljoner SEK.

Anläggningen köptes senare av Quartiers Properties som nu är det som går under namnet Boho Club med restaurang och 40 hotellrum. Projektet är prisbelönt för sin design och arkitektur och både hotellet och restaurangen har sedan lanseringen 2019 etablerat sig som en ledande aktör i Marbella.

Puente Romano Tennis Club

Puente Romano Tennis Club

Puente Romano Tennis Club invigdes 1979 med en uppvisningsmatch mellan storspelarna Björn Borg och Spaniens Manolo Santana. Borg hade kontrakt med Puente Romano till 1982 där han arrangerade Björn Borg Clinic fyra till fem veckor om året.

Det är Solkustens främsta tennisanläggning. Tennisstjärnor som Novak Djokovic och Roman Safiullin är här och tränar inför viktiga turneringar.

På centercourten har Serena Williams, John McEnroe, Björn Borg, Mats Wilander, Boris Becker och många tidigare världsettor spelat.

Från caféet har du en härlig utsikt över alla tennisbanor. Caféets namn är förresten ”Lagom café” och en skylt på insidan ger en bra förklaring: ”not too little not to much. Just right”.

På närbelägna hotellet Puente Romano öppnade våren 2024 den kända Málagakrogen El Pimpi en tapasbar. Den är lite mer chic än originalet i Málaga men serverar vin och tapas som vi förknippar med Spanien.

Här kan du beställa räkor a la Pimpi (24 euro), auberginer med honung (15 euro), andalusisk ostbricka (30 euro), ett fat med havets läckerheter som friterade boquerones eller cazón en adobo (18 euro) och kött. carnes. Eller varför inte testa ekologisk kaviar från Riofrío (150 euro) som ligger halvvägs till Granada.

Skådespelaren, Málagasonen och delägaren Antonio Banderas närvarade vid invigningen.

Bodegas El Pimpi i Málaga har blivit en känd knutpunkt i staden sedan den öppnade 1971. Den sysselsätter 200 personer.