Tysken Dieter Wienberg beskrivs som pappa till det moderna jordbruket. Under sitt liv mottog han många utmärkelser för sina revolutionerande insatser inom jordbruket. Den 18 december 2023 avled Dieter, 94 år gammal.

Tysken Dieter Wienberg beskrivs som pappa till det moderna jordbruket och grundade La Mayora i Algarrabo. Han avled i december 2023, 94 år gammal.

Den 21 januari hölls en minnesstund över Dieter Wienberg som var den som startade Estación Experimental La Mayora det som nu går under namnet IHSM La Mayora i Algarrobo.

– Wienberg hade tidigt en vision, en idé om att med hjälp av teknologi utveckla jordbruket, säger Iñaki Hormaza, vice direktör och forskare vid La Mayora.

Vetenskaplig forskning

Dieter Wienberg föddes i den tyska delstaten Thüringen och blev lantbruksingenjör och doktor i ekonomisk vetenskap med utmärkelsen ”magna cum laude”.

Annons

I augusti 1954 flyttade Wienberg till Zaragoza efter att ha fått ett spanskt-tyskt utbytesstipendium till Instituto Nacional de Colonización. 1955 blev han medlem i det högre rådet för vetenskaplig forskning CSIC (Consejo Superior de Investigaciones Científicas) i Spanien.

Läs mer: Framtidens mat

Wienberg var en av initiativtagarna till ett bilateralt spanskt-tyskt samarbetsavtal som undertecknades 1961 vid Utrikesdepartementet i Madrid. Spaniens högre råd för vetenskaplig forskning köpte fincan La Mayora vid Algarrobo där forskning bedrivs än idag. Området är på 50 hektar varav hälften består av odlingar.

Export

Här låg de första jordgubbsodlingarna på 1960-talet med export till länder i Europa med flyg. Det var kvinnor från byarna som jobbade på fälten.

1961 exporterades de första jordgubbarna från anläggningen La Mayora med flyg till Europa. Under ledning av Dieter Wienberg inleddes de första storskaliga produktionsförsöken 1962 med tomater i Almería avsedda för export. Nya orter introducerades och man började arbeta med hybridtomater.

Det som hände 1966 skulle få stora konsekvenser för jordgubbssektorn i Spanien. 1966 besökte Dieter Wienberg Kalifornien och universitetet Davis.

Han kom hem med nya jordgubbssorter, idéer och ny teknik. Han satsade på jordgubbsodlingar runt Lepe i Huelvaprovinsen vilket revolutionerade jordbruket på platsen.

Även om de första försöken med jordgubbar gjordes i Algarrobo valde Wienberg att utöka odlingen i Huelva-provinsen. Resultatet ser vi idag när jordgubbar från Spanien säljs i livsmedelsbutiker under våren innan jordgubbssäsongen startar i norra Europa.

Avokadons intåg

Avokadoträden blommar, konstaterar Iñaki Hormaza, forskare vid La Mayora.

I Kalifornien hade Dieter Wienberg även upptäckt avokadon. Den var knappt känd i Spanien på 1960-talet. Under de följande decennierna skulle avokadon förändra jordbruket längs den andalusiska kusten. I våra dagar ser vi avokadon växa lite överallt på Costa del Sol och Costa Tropical.

Och resten är historia.

– Sedan kom mango, cherimoya, passionsfrukt, papaya, drakfrukt, stjärnfrukt, litchi, lucuma och kaffe. Just för tillfället görs försöksprojekt med att odla kaffebönor och vi tittar även på hur kaffe bidrar till bättre hälsa, säger Iñaki Hormaza.

En del av frukterna är både stora och dyra som taggannona. Frukten är 20–30 cm lång med tunn mörkgrönt skal och mjuka taggar, kan väga 4,5 kilo och kosta 60 euro.

Det görs forskning kring kaffeplantage vilket är unikt på europeiska fastlandet. På Gran Canaria växer och produceras kaffe.

En stor del av forskningen kretsar kring avokado. Anledningen är att i området Axarquía samt på Costa Tropical i grannprovinsen Granada växer 80 procent av all avokado i Europa.

Bekymrad för torkan

Dieter Wienberg var chef vid La Mayora fram till att det spansk-tyska samarbetsavtalet upphörde i slutet av 1976. Wienberg inledde senare en diplomatisk karriär inom det tyska jordbruksdepartementet.

Han besökte La Mayora regelbundet efter att ha skaffat en semesterbostad i Marbella där han tillbringade långa perioder.

Antonio Cordón, en av 240 personer som arbetar vid La Mayora och som varit vid anläggningen i 34 år berättar:

– Doktor Wienberg var fram till sin död intresserad av hur det gick för La Mayora. Han var mycket bekymrad för torkan och kunde ibland ringa och fråga om vi hade fått något regn.

Vaniljstänger och vaniljblomma

I våra dagar är vägen upp till La Mayora från gamla kustvägen N-340 uppkallad efter honom och heter avenida Dr. Wienberg.

Stort intresse

Att anläggningen är byggd på 1960-talet märks. Väggarna och inredningen går i gult. Faktum är att det liknar ett sjukhus från insidan med mindre salar och laboratorium.

– Det är ett stort intresse kring anläggningen. Det hålls regelbundet föreläsningar med experter, och skolklasser kommer på besök. På området finns även en fastighet till övernattning för gäststudenter, berättar Iñaki Hormaza.

Verksamheten täcks av både offentliga och privata bidrag.

Nerea Larrañaga är en av 240 personer som arbetar vid forskningsstationen. Här studerar Nerea frukten chinín från Mexiko

I en av laboratoriesalarna arbetar Nerea Larrañaga. Just för dagen studerar hon frukten chinín från Mexiko. Den är relativt okänd.

– Vi lär oss fruktens uppbyggnad och DNA, förklarar Larrañaga.

Det högre rådet för vetenskaplig forskning CSIC (Consejo Superior de Investigaciones Científicas) är den största vetenskapliga organisationen i Spanien med 124 institut varav La Mayora är ett av dem. Här bedrivs forskning för att vidga kunskapens gränser.

Vi lär få höra mer om detta i fortsättningen.