Italienska Pisa är känt för det lutande tornet, 57 meter högt. Dess ursprung går tillbaka till 1173. Algarrobo Costa ligger 38 öster om Málaga har också sitt lutande torn som ligger vackert nära havet mellan moderna hus.

Algarrobo med 6.773 invånare varav 965 utlänningar, de flesta tyskar, är som flera andra kustkommuner. Som Benalmádena, Torrox och Mijas som vi känner som både Pueblo och Costa.

Algarrobo Pueblo ligger i ett område med mikroklimat dit även Torrox tillhör. En smal remsa av kommunen gränsar till Medelhavet mellan fiskehamnen i Puerto de la Caleta de Vélez och stranden La Mezquitilla.

I våra dagar är heter vägen som går upp till forskningsinstitutet La Mayora från gamla kustvägen N-340 avenida Dr. Wienberg, efter grundaren av institutet.

Läs mer: IHSM La Mayora startade 1961 – här vidgas kunskapens gränser

Annons

Den lutande tornet, eller ”Torre Ladeada” på spanska, är 8,70 meter högt, och är ett av två torn som finns i området. Det andra tornet ligger ovanför N-340 vid den ofta uttorkade floden río Algarrobo.

På grund av att tornet står på grunt djup i sanden och havets inverkan har lutningen på 18 grader uppstått.

Från början var detta vakttorn som skulle övervaka kusten samt varna och förhindra pirater. Det finns två av dem. Förutom Torre Ladeada även Torrenueva.

Det första är från den moriska epoken medan det andra tornet en bit längre upp från havet byggdes av militären på 1500-talet.

Algarrobo Costa är ett trevligt ställe med historiska upplevelser och god mat. Här finns flera utmärkta restauranger. Uppe i byn kan Restaurante Cano Benito rekommenderas. Vid havet hittar du traditionella chiringuitos med ett bra utbud till hyfsade priser.