Svenska Magasinet hade turen att få en fika med Johan Stengård, och prata lite om hans spännande musikaliska planer i Spanien. Johan är en renommerad saxofonist och kapellmästare, som nu sätter upp ”flabbamenco”.

Vad har du för relation till Spanien, och vilken är din favorit plats?

Fast jag har rest ganska mycket så är Spanien en ny värld för mig, speciellt Andalusien. Min favoritplats är mitt hem i Maro, Nerja, där jag njuter av tillvaron, året runt. I Sverige är en affärslunch högst en timme, oftast kortare, och här i Spanien tar det gärna minst ett par timmar. Det fina är att man faktiskt får mer ut av samtalen här eftersom man hinner vrida och vända på det man vill uppnå.

Vad är det bästa med att bo i Spanien?

Det är svårt för mig att prioritera ett svar. Klimatet, människorna, naturen men kanske främst ljuset, att se solen nästan varje dag, är nog det bästa.

Vad gör du helst en ledig dag här i solen och värmen?

En ledig dag startar som alla andra med kaffe, en lång promenad som avslutas på det lilla gymmet hemma, sedan ägnar jag mig helst åt att bara njuta av horisonten från vår terrass och äta och dricka något gott spanskt vin och gärna hänga med några vänner för lunch eller middag. Trädgården är tillräckligt stor och behöver tid att skötas om, vilket är en stimulerande sysselsättning. Det är underbart att få njuta av växtligheten alla månader om året.

Lever du alltid med musiken närvarande?

Annons

Jag övar på mina instrument några timmar varje dag i veckan, för att hålla nivån och kvalitet på mitt spelande, och för att jag älskar att spela. Sedan lyssnar jag mycket på musik. Ägnar tid åt nytt och gammalt, och framför allt all bra spansk musik som är ny för mig.

Vad har du för spännande planer att berätta om?

I Spanien har jag startat ett projekt, FLABBAMENCO, vilket är en del av mina solo konserter & där medverkar en flamenco ensemble, under ledning av den officiella Andalusiska flamenco ambassadören Antonio Guerra. De framträder med egna tolkningar av ABBAs repertoar. Spännande, nytt och har blivit oerhört populärt både bland svenskar och spanjorer. Sedan planerar jag att ta mitt 16 musiker starka proffsband Stengård Big Band – ”Sinatra, Basie, etc…” för en turnévecka i Andalusien.