Det är ett av Spaniens mest egenartade landskap som går under namnet Cuenca de Guadix-Baza som breder ut sig i östra delen av provinsen Granada i södra Spanien. Röda sandstensklippor, gråvioletta askfärgade kullar med ingångar till grotthus i sluttningar. Varma bad, vinproducenter, ekologisk osttillverkning, vandringsleder, sjöar och skidåkning får turismen att växa.
Guadix ligger i ett område som tidigare kunde liknas vid en vattenfylld vagga med bergskedjor runt omkring. Landhöjningar uppstod när vattnet trängde på för att slutligen rasera naturliga hinder och fördämningar. Vattnets krafter i kombination med erosion skapade ett mycket säreget landskap med djupa raviner.
Numera är det bara en mindre flod som stilla flyter genom Guadix (18.718 invånare 2018). Dalen är bördig och platsen ligger centralt mellan Almería, Murcia och Granada. Guadix hade tidigt ett betydelsefullt läge då den låg mellan två viktiga handelsvägar redan under romersk och västgotisk tid. Borgens fästning Alcazaba härstammar från 800-talet.
Det finns uppgifter på att Guadix, romarnas militärläger Acci, al-Idrisis Wadi-Ash, lär ha varit det första biskopssätet som existerade redan på 200-talet. Det finns dock inget bevarat från den tiden inte ens i katedralen som byggdes på platsen för moskén och som det tog 200 år att uppföra från 1500-talet till 1796.
På 1400-talet när de katolska monarkerna återerövrade Spanien och drev ut muslimerna fann morer sin tillflykt först i grottor utanför byn fram till 1568 då de blev utdrivna.
Grotthusen har fått ett uppsving den senaste tiden. Tidigare var de bosatta av morer, zigenare och andra från 1400-talet fram till 1970-talet. 1930 fanns det förutom 1.353 bostadshus ovan jord också 1.707 så kallade cuevas eller grotthus.
Det var i stort sett den fattiga delen av befolkningen som bodde i grotthus. Det var familjer med många barn vilket gjorde det praktiskt att bo i ett grotthus. När familjen växte till med fler barn, hackade de sig längre in i grottan som fick fler rum allt efter familjens storlek.
Allt arbete gjordes för hand, det var ett hårt arbete. Även husdjur övernattade i grottan och vid oroligheter och strider var grottan en trygg plats. Enastående underjordisk arkitektur möter besökaren i dessa numera benämnda ”apartacuevas”.
På 1970-talet övergavs grotthusen och blev utflyktsmål för turister med musik och zigenardanser. De senaste åren har något hänt.
Grotthusen köps upp, renoveras och får modern utrustning. Några har blivit hotell, badanläggningar, museum, vandrarhem och bodegor.
Eller till bostäder. Under mitt besök i Guadix träffar jag flera som bor i grotthus.
– Jag bor själv i ett grotthus sedan flera år tillbaka, säger Silvia Marcus, samordnare i föreningen för turistgrottor i Andalusien.
– Det finns en hel del grottbostäder i Andalusien varav över 20.000 i provinsen Granada. De flesta runt Guadix och Baza som ligger norrut på väg mot Murcia. Juni till september kommer flest turister även om vi har öppet året runt.
På sommaren stiger temperaturen upp emot 40 grader. På vintern är det kallt och det händer att det faller snö i Guadix-området. Snön blir i regel inte liggande på låg höjd, däremot är bergstopparna snöklädda. Söder om Guadix ligger vintersportorten El Puerto de la Ragua som är populär för den som vill ägna sig åt längdskidåkning.
Grottbostäderna är ingrävda i sluttningar och håller 18 grader året om. Svala på sommaren, varma och torra på vintern. De är målade, bekvämt inredda, vackra och skinande rena. Med det extrema klimatet i området med heta somrar och kalla vintrar passar de mycket bättre än de moderna sten– eller betonghusen.
När jag besöker den gamla stadsdelen Barrio de las Cuevas är det en annorlunda syn som möter. Det är renodlade grottkvarter som består av grottbostäder med runda skorstenar som liksom vuxit upp ur marken i landskapet. Alla är fullt moderna. Det finns 2.000 grottbostäder på ett 200 hektar stort område.
Intresset för grotthus växer för varje år vilket gör att även turisterna strömmar till. När turistmässan Fitur nyligen hölls i Madrid var föreningen Asociaciónde Cuevas Turísticas de Andalucía på plats för första gången. Silvia Marcus är samordnare i föreningen med Andalusian Cave Hotels har 335 grottor förvandlade till boende, bodegor, museum och restauranger.
Att sova i en grotta är oöverträffat och ger maximal avkoppling i en tyst miljö. Varje grotthus är unikt. Det finns inte en grottbostad som är den andra lik varför upplevelsen blir unik. Du befinner dig också i en mycket jordnära miljö.
Det är ständiga kontraster som möter i Guadix. Inom en radio på 40 minuter med bil har du dramatisk vildmark, vinodlingar och snö. Här finns flera naturparker och inte mindre än 20 vinproducenter (se annan artikel).
Under juli och augusti är det som varmast med dagstemperaturer på mellan 30 till 40 grader. Grotthusen håller behagliga 18 grader. Perioden september till december är vårlik medan januari och februari är vintermånader.
2016 invigdes ett spännande museum i området, Tropolis. Självklart ligger hela museet i en enorm grotta. Bakom satsningen står provinsstyrelsen i Granada som med hjälp av EU-pengar fått ett museum där besökare inte bara passivt tittar på utan även deltar i olika evenemang.
Skolklasser, föreningar och grupper får lära sig baka bröd i gamla ugnar, tillverka och lagra ost eller andra verksamheter som tidigare kännetecknade livet i grotthusen.
Långt bort i fjärran syns den gamla adelsborgen Calahorra. Den ligger på en kulle och avtecknar sig mot Sierra Nevadas snötäckta kuliss. Uppfördes under rekordtid mellan åren 1509 till 1512 av Rodrigo de Vivar y Mendoza. Det är en renässansbyggnad med marmorinnergården i två vångar i italiensk stil och med fyra hörntorn. Otroligt imponerande.
Inte långt från Guadix hittar du sommarens vattenparadis sjön Negratin som egentligen är en stor vattendamm som förser delar av provinserna Granada och Almería med sötvatten.
Det är den tredje största vattenreservoaren i Andalusien och invigdes 1984. Du hittar sjön i färdriktning Murcia om du kör från Guadix. Här finns kanot samt hyra och flera badplatser.
Inte långt härifrån ligger Cuevas Balcones de Piedad med spännande projekt där gamla grottbostäder köps upp, renoveras och hyrs ut. Är du i området glöm inte bort dramatiska grottsamhällen som Bacor Olivar och Freila som klänger sig fast på sluttningar. Gatorna genom byn går ovanpå bostäderna och du har skorstenar utmed vägkanten.
Det tillhör en av Spaniens fattigaste delar och jorden är mager. Det finns inget intresse av att odla jorden då den innehåller mycket salt från tiden när området låg under vatten. Ännu i våra dagar kan du se saltavlagringar i landskapet.
Det är en orsak till varför det bor lite folk i den här delen av Spanien. Det finns ett fåtal byar som Benamaure, Galera och Orse som är vackra och charmiga och värda att besöka.
Vi ska inte heller glömma bort den lilla trevliga byn Purullena som ligger strax innan Guadix om du kommer från Granada. Purullena består idag av många moderniserade grottbostäder. Vad som gör platsen ännu mer intressant är att den har en gammal krukmakartradition och utmed huvudgatan ligger den ena keramikaffären efter den andra.
#dondelatierrateabraza | 📺EMISIÓN del programa dedicado a #Guadix de “Un país mágico” en La 2 de TVE 🔝
📍Domingo 18 diciembre
🕢19:30 h
😉Apúntalo en tu agenda y compártelo con familiares y amigos 👇
ℹ️ https://t.co/ht5V307t4Z
📺Os esperamos el domingo frente al televisor 😉 pic.twitter.com/mYG18OYZQd— Cuevas de Guadix (@CuevasDeGuadix) December 14, 2022