Allt fler väljer att turista på landet. Det bidrar till högre sysselsättning när avfolkningsbygder lever upp och arvet på landsbygden bevaras.

Nu satsar byarna på att locka turister med tradition och gastronomi.

Sol och stränder men också inlandsturism. Under 2023 hade Málagaprovinsens inland 1,3 miljoner turister. Besökare som föredrar att koppla av på landsbygden i stället för att trängas i stadskärnor och på stränder.

Inlandsturism är en verksamhet som förväntas växa med hållbarhet och grönt tänk.

Vandringsleder

Annons

Byar avfolkas när ungdomar lämnar för att studera, bo och arbeta i kustkommuner. Det har varit ett fenomen i många år.

För att motverka detta har myndigheter satsat på vandringsleder i inlandet och äventyrsupplevelser. Vandringslederna passerar vingårdar som ligger längs sluttningarna eller små samhällen och byar. Turister stannar till för härbärge eller för att fylla på med mat och dryck.

”Corazón Moscatel”

I Axarquía öster om Málaga ligger byarna Almáchar, El Borge och Moclinejo. För att sätta platserna på kartan satsar de nu på varumärket ”Corazón Moscatel”. Detta är Moscateldruvans hjärta och här ska en synergieffekt skapas mellan de tre byarna som delar sin historiska relation med russin och vin.

I Axarquía öster om Málaga ligger ”Corazón Moscatel”

Detta är bara ett exempel på hur byar i Málagaprovinsens inland knyter ihop gamla kända näringsgrenar som framställning av vin och russin för att locka turister till ”russinrutten”.

Byarna kan sälja sig bättre tillsammans än var för sig som ett turistmål med upplevelser. I stället för att konkurrera med varandra skapas synergieffekter.

Den röda tråden är Moscateldruvan. Området runt byarna Almáchar, El Borge och Moclinejo erbjuder vingårdar med hundraåriga vinstockar i ett vackert andalusiskt landskap med gastronomi, kultur, tradition, folklore och mycket annat.

Konst

I Moclinejo finns konst av den omtalade Andrés Montesanto från Argentina. I Casa del Ratoncito Pérez hittar du verk av den lokala konstnären Chari Ruiz vars konst och mosaik finns längs vägar och på murar.

Mellan byarna Almáchar, El Borge och Moclinejo står vinstockarna på rad.

I Almáchar som ligger norr om Moclinejo hittar du russinmuseet och den kända paseon Jardín del Forfe där besökere gärna stannar till för en bild eller kyss.

Den tredje byn är El Borge som bara ligger fem minuter med bil från Almáchar med bil. Här finns ett annorlunda museum som berättar om banditer. Området var känt för sina banditer som ”Bizco de El Borge” och i banditmuseet berättas det om legender från 1700-, 1800- och till 1900-talen.

Under året hålls populära fester som Día del Ajoblanco (Almáchar), El Día de Viñeros (Moclinejo) och Día de la Pasa (El Borge). Ajoblanco är en vit soppa baserad på mandel, vitlök och russin. I Moclinejo firas vinskörden och i El Borge uppmärksammas russin där Moscateldruvan får torka i solen. Det ger ett av landets bästa russin som används i matlagning.

Olika druvsorter

Över hela världen finns det cirka 200 druvsorter som delar namnet Moscatel även om de flesta inte är släkt med varandra. Om Moscatel brukar man säga att det handlar mer om en rad olika druvsorter än en enstaka. Ibland kan druvan heta Moscatel Morisco eller Moscatel de grano menudo här i Spanien.

Alltfler producenter gör torrt vin på druvan och detta med stor framgång även om vi i första hand känner den som sötvinsdruva.

Den första som nämnde druvan vid namn var Bartolomeo Ánglico vid Franciskanorden med sitt verk ”De proprietatibus rerum” 1230 till 1240 medan han studerade i Tyskland.

Skyddad

Antonio Yuste, är borgmästare i Almáchar. Han menar att Moscateldruvan och klimatet med kultur, traditioner och traditionen att producera vin är det som skiljer platsen från andra vinområden i landet.

Borgmästaren Antonio Muñoz i Moclinejo påminner att sedan 2018 är Moscateldruvan skyddad som jordbruksprodukt, Sipam, (Sistema Importante del Patrimonio Agrícola Mundial). Byn är den första i Europa och den enda i Andalusien som har fått detta erkännande.

De två borgmästarna var med på turistmässan Fitur i Madrid tillsammans med borgmästaren från El Borge, Raúl Vallejo.

– Vi ser detta som en vändpunkt. Med Corazón Moscatel ska druvan påbörja sin resa och göra sig ytterligare känd. Vi har påbörjat arbetet med att kontakta researrangörer och resebyråer, säger Vallejo.

35 miljoner turister i Andalusien

För tio år sedan var det 60,6 miljoner turister som besökte Spanien. Ifjol var det över 84 miljoner utländska besökare som kom. De omsatte över 108 miljarder euro vilket var en ökning med 17,4 procent jämfört med förra rekordåret 2019.

Andalusien förväntar sig att 35 miljoner turister kommer 2024 vilket är en ökning jämfört med fjolåret.

Nya broar byggs för vandrare på väg längs den gröna korridoren i Guadalhorcedalen

Alltså fler turister som ska samsas på samma utrymme. Det är orsaken till att myndigheterna försöker få bättre spridning och balans i flödet av besöäkare som står för 12,8 procent av landets BNP. Tillgängligheten och information om att semestra i inlandet har blivit bättre för varje år.

– Vårt fokus ligger på kvalitet och ekonomisk hållbarhet, sa Arturo Bernal i samband med turistmässan Fitur i Madrid tidigare i år.

Enbart i Málagaprovinsen omsatte turismen i inlandet 1,5 miljarder euro under 2023. Det var en ökning med 23,6 procent jämfört med året innan. Sysselsättningen steg med 15 procent.

Och turisterna som väljer inlandet är nöjda med sitt besök. Undersökningar som provinsstyrelsen låtit göra visar att dessa värderar sitt besök i inlandet högre än de som väljer kusten.

– Det är bra nyheter för landsbygden som gör att arvet bevaras, säger Francisco Salado vid turistmyndigheterna i provinsen Málaga.

Tips att göra i inlandet

”Corredor Verde del Guadalhorce”

Projektet går under namnet ”Corredor Verde del Guadalhorce”, den gröna korridoren i Guadalhorce som är den gröna och frodiga dalen som sträcker sig från Málaga och in i landet i en nordvästlig riktning.

Totalt är det åtta kommuner som ingår i projektet med vandringsleden som mäter 54 kilometer. Du passerar citrus- och grönsaksodlingar.

Málagaprovinsen har 1.300 kilometer cykelvägar och 60 olika rutter att välja på i det som går under namnet Gran Senda Ciclable de Málaga och Corredor Verde del Guadalhorce. Cykelvägarna tar dig mellan byar som Archidona, Cuevas Bajas, Cuevas de San Marcos, Villanueva de Algaidas, Villanueva del Rosario, Villanueva de Tapia och Villanueva del Trabuco.

Gran Senda de Málaga

Gran Senda de Málaga är den stora vandringsleden som går i Solkustens inland. Den har sammankopplingar till vandringsleden Senda Litoral som går längs havet från Manilva i väster till Nerja i öster. Du når även den omtalade Caminito del Rey i det kuperade bergslandskapet norr om Málaga samt flodmynningen av Guadalhorce som rinner ut i Medelhavet.

Gran Senda de la Axarquía

Vandringsleden Gran Senda de la Axarquía knyter samman byar som El Borge, Almáchar, Vallejos, Patarra och Moclinejo som ingår i russinrutten ”Corazón Moscatel”.