Drickskulturen: Dricksa i Spanien – hur fungerar det?

av | okt 16, 2024 | Nyheter, Reportage

Spanien är ett av de populäraste turistmålen i världen. Det glada livet under den spanska solen med kultur, historia och gastronomi lockar över 85 miljoner utländska turister.

Dricks (propina på spanska) är en gest av tacksamhet och en självklarhet om service, mat eller dryck varit bra.

Men hur mycket ska vi dricksa? Här går meningarna isär.

Kungliga spanska akademin RAE (Real Academia Española) beskriver det som ”en gåva utöver det överenskomna priset och ett tecken på tillfredsställelse som ges på grund av någon tjänst”. Det kastilianska ordet för dricks, propina, kommer från latinet ”propinãre”, att ”dricka för hälsan för en annan”. Man gav helt enkelt något i ett glas som honorär.

Dricks kan vara ett sätt att stimulera de restauranganställdas insats. Är servicen bra, mer dricks, medan sämre service ger mindre dricks.

Dricksa är ett ämne som ofta kommer upp. I vissa länder är det obligatoriskt som i USA eller Kanada med belopp på mellan 15 och 20 procent av notan som förväntas.

Mest dricks

Det är inte på Spaniens turisttäta kuster eller längs de stora turiststråken det ges mest dricks. I stället visar en undersökning att det är i Castilla y León och Valladolid som det dricksas mest.

Maria Luisa León Martín är bosatt i Fuengirola men kommer från Castilla y León och byn El Tiemblo. Maria berättar, att varifrån hon kommer, är det mer regel än undantag att ge dricks. Även om det bara blir en kaffe eller öl.

– På baren blir det alltid minst 20 centímos när jag dricker kaffe eller tar en caña (öl). Rent generellt räknar jag alltid med tio procent av priset.

Det är inte bara vid serveringsställen det ges dricks.

– När någon bär hem saker till mig och ger bra service lämnar jag dricks. Det kan vara exempelvis fem euro.

Tapas bidrar

Att tapas alltid ingår vid beställning av dryck i Castilla y León kan också bidra till att det ges mer dricks.

Valladolid i regionen Castilla y León är den mest generösa staden av alla.

– Det är lättare att ge dricks om det följer något till drycken. Som tapas eller några chips, oliver och jordnötter. Serveras det inget litet tilltugg till drycken kanske det inte blir någon dricks, tror Maria Luisa León Martín.

Kontanter används i högre utsträckning i Spanien än i exempelvis Sverige. Det kan också bidra till att det dricksas mer i regioner som Castilla y León. När kontanter slussas ut och allt fler köp görs med kort eller app finns risken att dricksen minskar.

Valladolid i regionen Castilla y León är den mest generösa staden av alla. Jobbar du vid serveringsställen så sök jobb där om du vill dryga ut lönen med dricks. Och förvänta dig inte mycket dricks som servitör i Santa Cruz på Teneriffa. Här dricksas det minst enligt undersökningar.

Olika

När det kommer till dricks är vi alla olika. Under ett samtal kan du få höra: ”Dricks är inte obligatoriskt i Spanien”. ”Normalt lämnar jag alltid dricks”. ”Jag lämnar dricks om servicen var utmärkt”. ”I min stad brukar folk inte lämna dricks”.  ”Aldrig till lunch, men till middagar”. ”Att dricksa är en bra vana och att inte göra det är en dålig gest”. ”Dricks skulle inte vara nödvändigt om lönerna var bra”.

Självklarhet

Peter Ohlsson och Annelie Ynghagen besöker sitt semesterboende i Almuñécar regelbundet. För dem är det en självklarhet att dricksa.

Vi ger det som en snygg gest. Sedan kan det variera beroende på vilken service vi fått, säger Peter Ohlsson och Annelie Ynghagen med semesterboende i Almuñécar

Kontanter slussas ut och allt fler köp görs med kort eller appar. Kan det göra att dricksen minskar?

– Min spontana tanke är att det kan påverka. Nu finns det ett system där man kan lägga på fem, tio eller femton procent vid kortbetalning.

– Här i Spanien betalar vi både kontant och med kort. Äter vi exempelvis för 50 euro och betalar med kort lägger jag minst en femma i kontanter, om jag nu inte betalar allt kontant.

För Peter och Annelie är dricksen ett sätt att visa att de är nöjda med service och mat.

– Vi försöker tänka minst tio procent alltid, eller kanske något över. Vi ger det som en snygg gest. Sedan kan det variera beroende på vilken service vi fått.

 

– Sedan kanske vi inte ser detta som ett krav. Äter man lunch ute ofta och kanske på samma ställe går det åt mycket pengar att dricksa. Vi är här bara några veckor åt gången och då är det kutym att lägga dricks som turist och gäst.

Peter har besökt USA där dricks är ett krav. Den som inte dricksar tillräckligt kan råka illa ut eller så får man påtalat om man lägger för lite.

Vid serveringsställen i exempelvis Sverige som satsar på en mycket hög servicenivå räknar man med att dricksen blir hög.

– Så förutsättningarna för personalen är olika beroende på vilket ställe man jobbar på.

Del av lönen

I vissa länder är dricks en grundläggande del av lönen och är av den orsaken obligatorisk. Så är det exempelvis i USA. Om minimilönen för en servitris ligger på 3,33 dollar så är det den obligatoriska generositeten (läs dricksen) som garanterar en lön på 12,50 dollar i timmen.

En obligatorisk dricks betraktas som något bra även bland restauranger på Solkusten. Det är dyrt att ta in extrapersonal med extra sociala avgifter. Vore dricks obligatoriskt och en större del av lönen skulle det hjälpa till, menar en restaurangägare.

En servitör som har tio bord borde få mer betalt än en som har fem bord. Men på många restauranger delas dricksen mellan alla i personalen, från serveringspersonal till de anställda i kök och städpersonal.

Bör regleras

I Spanien finns det yrkesfolk inom restaurangnäringen som anser att detta med dricks bör regleras så att det inte blir slumpmässigt.

Tidigare i år satte en ägare till ett serveringsställe upp en skylt om vad som gäller: ”Om ni är fyra eller fler personer runt bordet bör dricksen vara 15 procent av fakturan”. Det var ett budskap som upprörde många på sociala nätverk.

”Lönen i Spanien beror inte på dricks, den beror inte på folkets välgörenhet. Vad som avgör är vem som anställer och vad avtalen säger” var en kommentar.

”I Spanien finns det redan en lag som garanterar en minimilön. I andra länder med en annan kultur kan jag förstå att dricks är obligatoriskt. I USA lämnar jag vanligtvis 20 procent i dricks. Allt beror på landet och kulturen”, säger en annan.

Olika åsikter alltså.

Dricksen delas

Det finns även en del myter som att anställda får mer dricks i dyrare restauranger. I regel har dessa restauranger fler anställda vilket betyder att det är fler som ska dela på dricksen.

I Spanien är det normalt att dricksen delas mellan kökspersonal, servitörer och lokalvårdare. Vid vissa ställen går hela potten till ägaren.

Delas till alla.

Det finns faktiskt ett domstolsutslag från 2017 att dricksen ska fördelas lika mellan alla anställda.

Enligt ett utslag i regionaldomstolen Tribunal Superior de Justicia i Baskien från den 18 juli 2017 finns det inte någon annan förordning som följer kollektivavtal, dricksen ska fördelas lika mellan de yrkesverksamma på restaurangen. Det är restaurangen och företaget som har ansvaret för att detta följs.

Skulle det bli obligatoriskt och en del av lönen skulle den som har fler bord få mer. Det betyder också att det ska skattas för extrainkomsten.

Beskattningsbar

Spaniens skatteminister María Jesús Montero Cuadrado har tidigare sagt att dricks är beskattningsbar, vilket inte är nytt. Så har det varit tidigare även om det är mycket svårt att kontrollera. Ansvaret åligger företaget som har ansvaret för fördelningen av dricks.

När Svenska Magasinet tidigare har skrivit om ämnet har det framkommit vid intervjuer att de flesta ger dricks, men inte alla. Utländska besökare ger mest på Solkusten. De är mer vana. Spanjorer ger inte mycket i dricks.

Vad som konsumeras har också betydelse. De som dricker vin och äter mycket skaldjur ger mer dricks. Om det är hög– eller lågkonjunktur har också viss betydelse.

Fel med procentsats

Anders Ekman har fötterna i spansk kultur och är ett känt ansikte i Estepona Nórdicos. Efter snart 35 år i Spanien varav den mesta av tiden i Spaniens hjärta Madrid så har han en betydande erfarenhet att luta sig emot.

Det är fel att ge en viss procentsats, och det är fel att ge tio procent generellt, säger Anders Ekman vid Estepona Nórdicos.

– Hur man hanterar detta med dricksen är något som ofta kommer upp under de tapasrundor vi organiserar i föreningen.

– Jag brukar poängtera att det är fel att ge en viss procentsats, och det är fel att ge tio procent generellt.

En del menar att tio procent är standard. Men enligt Anders kan tio procent gälla om du betalat upp till 30-35 euro. Men inte om notan är högre.

– Efter en middag med en nota på 100 euro kan du lägga totalt fyra eller fem euro i dricks. I Madrid lägger man i regel 2,50 – 3,00 euro per person efter en sådan middag.

– Äter du en lunch för 13-17 euro kanske du kan lägga en euro extra (per person).

När vi reser med Uber eller Bolt så betalar de flesta med kort som är registrerat på appen.

– Om taxiresan kostar sju euro kan man ge någon euro extra. Men många spanjorer ger inte mer än vad taxametern visar. Är det en längre resa och du exempelvis har fått hjälp med väskan kan du lägga lite mer.

Anders tycker också att många bar- och restaurangägare på Solkusten redan har tagit i för mycket. Priserna har skenat.

– Benidorm har betydligt lägre priser än här på Solkusten. Med allt dyrare besök på serveringsställen ska det dricksas försiktigt. Många tar ju idag 100 euro för en tämligen medioker middag för två och då har de redan tagit i ganska hårt.

Förändringar

Det sker också förändringar. Ungdomar mellan 20 och 25 år som har genomlevt den ekonomiska krisen ger mindre dricks.

Längs med vägen har flera yrkesgrupper som taxichaufförer, budbärare och frisörer fått mindre med dricks. Det som tidigare översteg 100 euro per månad (eller upp till fyra gånger mer) är idag under 100 euro per månad. Kontanter slussas ut och allt fler köp görs med kort eller appar vilket gör att dricksen minskar.

Så hur blir det med dricksen i fortsättningen?

Det finns uppgifter på att de nya kortterminalerna som ger förvalda dricks-alternativ till gästen har resulterat i mer dricks. SVT Nyheter rapporterade tidigare i år att kassaföretagen uppgav dubblerad dricks med de nya terminalerna.

Gästen kan välja att dricksa 10, 15 eller 20 procent, respektive annat belopp eller ingen dricks, en möjlighet som introducerades 2022.

Men till syvende och sist beror dricksen på tid och tillfälle. Är maten och servicen bra, ja.

Under semestern känner vi oss avslappnade och lyckliga vilket gör att vi har en viss förmåga att bli mer generösa och dricksa mer.

Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.

TIPSA REPORTERN
Ola Josefsson