Upptäck den lilla fiskebyn Cadaqués i norra Katalonien. En drömsk tillflyktsort undangömd bland klipporna på vackra Costa Brava, som på senaste åren skjutit i popularitet bland utländska turister.
Text & foto: Felicia Sundblad
Den katalanska kusten erbjuder så mycket mer än Barcelona. En av regionens pärlor är den lilla romantiska kuststaden Cadaqués. Med sina vita stenhus och blåmålade dörrar för platsen tankarna till Grekland. Byn med sina knappt 3.000 invånare ligger nära den franska gränsen, i provinsen Girona.
Den här dolda skatten finns omgiven av berg i en liten vik vid kuststräckan Costa Brava. Trots att staden inte ligger mer än drygt sju mil från Girona så tar resan sin lilla tid.
Vägen till fiskebyn slingrar sig fram i det kuperade området. De trånga serpentinvägarna höjer sig över havet som glittrar långt nedanför de branta klipporna. Det är en hisnande resa som kräver full koncentration av bilföraren. Men väl framme är resan mödan värd.
Tack vare sitt svåråtkomliga läge var Cadaqués länge relativt okänd för många utländska turister. På senare tid har många börjat få upp ögonen för semesterorten och under högsäsongen kryllar det med folk.
Byn har dock lyckats behålla sin pittoreska charm med fiskebåtar förtöjda i hamnen, kullerstensgator, små restauranger och blommor i varma färger som hänger ner från balkongodlingarna. Mellan de vita stenhusen når en ljummen medelhavsbris.
Inspiration för konstnärer
Det är speciellt en person som har satt Cadaqués på kartan – surrealistkonstnären Salvador Dalí. Han förälskade sig i den charmiga kuststaden och ska till och med ha sagt att Cadaqués var Spaniens vackraste by. Flera av hans konstverk har motiv från området. Idag är “Casa-Museo de Salvador Dalí” en populär sevärdhet för besökare. Det var i det huset Salvador Dalí verkade från 1930-talet.
Han bodde här med sin fru Gala Dalí fram till att hustrun gick bort år 1982. Idag är huset ett museum över konstnärens liv och verk. Det är uppbyggt i flera delar, nästan som en labyrint. Besökare får strosa runt bland hans konstnärsateljé, bibliotek, rummen där paret Dalí bodde, samt trädgårdsområdet.
Museet ligger drygt en kilometer utanför stadskärnan, precis vid en strand i samhället Port Lligat. Dalí såg under åren till att bjuda in sina konstnärsvänner till sin favoritstad, däribland poeten Federico García Lorca. Ljuset från havet och byns inspirerande miljö har genom åren lockat till sig även andra konstnärer, däribland Pablo Picasso, Henri Matisse och René Magritte som alla vistades här och inspirerades av området i sitt skapande. Till och med en svensk konstnär, Sixten Lundbohm, uppehöll sig här en period.
Se och göra
Den största behållningen i Cadaqués är att tillåta sig att ta det lugnt och njuta av stadens sakta mak. Att stänga av mobilen, supa in havsluften och komma ner i varv. En vandring runt i den lilla stadskärnan är en utmärkt aktivitet för att till fullo omfamna byns atmosfär. Här kan man strosa runt bland de trånga gränderna i den gamla staden. Många av de vita husfasaderna är prydda med rankor av fuchsiafärgade Bougainvillea-blommor.
Missa inte heller strandpromenaden med utsikt över Medelhavet och fiskebåtarna som ligger förtöjda i viken. Här finns en staty upprättad över Salvador Dalí. Byns högsta punkt är kyrkan Iglesia de Santa María, som konstruerades på 1500-talet i sengotisk stil. Den byggdes ovanpå ett tempel från 1200-talet som skadades i piratattacker. Utanför kyrkan finns ett litet torg med en otrolig utsikt över hustaken och Medelhavet.
När hungern faller på finns det flera restauranger med trevliga uteserveringar att välja mellan. De flesta serverar klassiska lokala specialiteter, som “suquet de pescado” – en mustig fisk och skaldjursgryta med det bästa från havet och en touch av vitlök. En annan av områdets delikatesser är sjöborre. Trots sitt taggiga yttre bjuder insidan på en krämig smakupplevelse med smöriga, nötaktiga toner och lite sälta från havet. Inne i viken som går in mot staden finns flera stenstränder.
Här skvalpar det turkosa vattnet in mot de vita stenarna. Vattentemperaturen brukar vara behaglig och ligga en bra bit över 20 grader. Mitt i byn hittar vi stranden “Playa Grande”, som sitt namn till trots inte är speciellt stor, men däremot väldigt charmig. Med sitt långgrunda vatten lämpar den sig perfekt för barnfamiljer. Den ligger precis invid en rad uteserveringar, så på somrarna är det full aktivitet här. Lite utanför byns centrum finns det dessutom mängder av klippbad för den som föredrar att hoppa eller dyka ner i vågorna.
Närområdet
Costa Brava kan översättas till “vild kust”. Namnet kommer av landskapets branta klippor och höga vågor. Kustremsan sträcker sig från staden Blanes, norr om Barcelona, till Portbou, precis vid den franska gränsen. Hela kustområdet utmärks av storslagen och otämjd natur med berg, klippor, dolda grottor, laguner och öar. En knapp mil norr om Cadaqués finns udden Cabo de Creus, som är det spanska fastlandets östligaste punkt.
Området är del av ett naturreservat med samma namn, och har en stor biologisk mångfald som innefattar både land- och havsmiljön. Reservatet erbjuder storslagna utsikter, undangömda vikar med grönt, skimrande vatten och klippor som formats av årtusenden av salta vindar, och är väl värt ett besök. Ett av uddens mest kända landmärken är fyren som på spanska heter “Faro del cabo da creus”. Det finns flera vandringsleder i området av varierande längd och svårighetsgrad. Gemensamt för dem är att de alla erbjuder fantastiska utsikter över kustområdet.
Ta sig dit
Byns närmaste flygplats ligger i Girona. Härifrån går det direktbussar till Cadaqués, som tar drygt 1,5 timme. Det går även att ta sig till Cadaqués från Barcelona, då tar bussresan drygt två och en halv timme. Med bil tar resan en timme från Girona och två timmar från Barcelona. Man får vara beredd på att köra på kringelkrokiga vägar den sista sträckan. Ett besök i Cadaqués är en perfekt dags- eller helgutflykt. För den som vill stanna över natten finns det många hotell i olika prisklasser i staden. De flesta ligger bara ett stenkast från stranden.