Málaga och Bilbao är två hamnstäder i Spanien där förändringens vindar har blåst friskt de senaste 25 åren. Besöker du Costa del Sol i den spanska södern kan du enkelt ta dig till Bilbao med inrikesflyget. Du får två kuster på köpet. Bilbao är bäst under sommarhalvåret.

När vi närmar oss Guggenheim är det museets djärva, originella arkitektur som får oss att häpna. Men det är två saker till. Jättespindeln och hunden Puppy eller blomsterhunden som troget sitter på vakt utanför Guggenheim.

Puppy-hunden mäter 12 meter och väger 15 ton. Den består av cirka 38.000 blommor.

Den har suttit snällt och lydigt i snart tre decennier. Hundens skönhet är oöverträffad. Övriga fyrbenta varelser får ursäkta. Puppy består nämligen av 38.000 blommor.

Den är gjord av popkonstnären Jeff Koons som kan liknas vid Andy Warhols arvtagare. Puppy-hunden mäter 12 meter och väger 15 ton. Det är hunden som älskas av turister, besökare och invånare i Bilbao. Den mest fotograferade hunden i Spanien.

”Outfit”

Den byter ”outfit” två gånger om året, vår och höst. Från våren är det färgglada begonior, petunior, lobelior och nejlikor som gäller för att skapa en bild av den glada och sköna sommaren.

När hösten och kylan kommer är det penséer som gäller, en blomma som är mer motståndskraftig mot kyla. Penséer klarar frostnätter med några minusgrader. När de blir utsatta för frost ser de lite ledsna ut och slokar men sträcker på sig när det blir plusgrader.

Många väljer en båttur på floden Nervión

Har du promenerat till Guggenheimmuseet längs floden Nervión så kan du inte undgå jättespindeln eller Maman som skapades 1999 och var den sista i en serie skulpturer av spindlar av Louise Bourgeois.

Maman i Bilbao är en gestaltning av en spindelhona som bär sina ägg. Står du under spindeln kan du se 26 vita marmorägg i en korg under kroppen.

Maman i Bilbao är en gestaltning av en spindelhona som bär sina ägg.

Bilbaoeffekten                    

Bilbao är synonymt med transformation och beskrivs som ett riktmärke i landet när det gäller att skifta karaktär från industrialisering till trendstad. Tacka Guggenheimmuseet för det som 2022 firar 25 år.

Faktum är att Guggenheimmuseet, som är ett turistmål i sig, bidrog till Bilbaos ekonomiska uppgång och har gett namn till uttrycket Bilbaoeffekten. Att en arkitektoniskt framstående byggnad leder till en stadsomvandling och transformation.

”Kurvornas slumpmässighet är designade för att fånga ljuset” har arkitekten Frank O. Gehry sagt om Guggenheim.

Besökare står länge på avstånd och betraktar byggnadens kurvor. Arkitekten har sagt att ”kurvornas slumpmässighet är designade för att fånga ljuset”. Museet är ritat av den kanadensiske arkitekten Frank O. Gehry och invigdes 18 oktober 1997 av Spaniens dåvarande kung Juan Carlos I. Museet samordnas av stiftelsen Fundación Solomon R. Guggenheim.

”Carola”

Bilbao var tidigare känt för stålindustri och förfallna hamnkvarter. Det som finns kvar från den tiden är hamnkranen Carlota Iglesias som går under smeknamnet ”Carola” och dyker upp på mängder av fotografier från Bilbao. Det var också namnet på kvinnan som gav kranen sitt namn.

Kranen var så stor och ståtlig vilket bidrog till att Bilbao i sjömanskretsar var en av de främsta hamnarna i världen. Det finns historier om sjömän och hamnarbetare som blev så imponerade av kranen att arbetet i hamnen stundtals stannade av och orsakade förseningar.

För närvarande är kranen en del av Bilbaos sjöfartsmuseum och är bevarad i perfekt skick.

Casco Viejo

På besök i Baskiens största stad Bilbao bor jag gärna bekvämt och centralt på hotell Nervión vid floden med samma namn. Härifrån är det gångavstånd till utmärkta restauranger och barer i Gamla stan, Casco Viejo, med pintxos de Bilbao på menyn. Det är Baskiens tapas som står vackert upplagda på fat efter fat.

Runt Plaza Nueva ligger barerna tätt och vi äter med både ögon och mun. Sorgínzulo, Gure Toki, Urdiña taberna, Charly taberna, Víctor Montes jatetxea och La Olla de la Plaza Nueva är några av barerna.

Utelivet i Bilbao är folkligt och livligt. Det finns små runda bord både inne och ute beroende på väderlek. Pintxos och dryck intas medan konversationen är i full gång.

Av Bilbaoexperten Petter Hansson får jag ytterligare tips.

– En klassisk pintxos- och kvarterskrog hittar du på Unamuno Miguel Plaza med Bacaicoa. Lite finare och modernare är Con B de Bilbao (Andra Maria Kalea 9) som kan rekommenderas för barnfamiljer. Ett annat ställe värt att testa är Bar Fermin på Iturribide Kalea 6.

Från 1930-talet

Pintxos är kännetecknande för Bilbao och Baskien. Turister söker sig in i Gamla stan för att njuta av dem.

Legenden säger att pintxos kom till på 1930-talet. Till grannstaden San Sebastián reste den internationella aristokratin, bland annat världsstjärnan och sopranen Christina Nilsson som föddes i en röd liten stuga i Småland och blev grevinnan Christina de Casa Miranda när hon gifte sig med den spanske greven Angel Miranda.

San Sebastián var kändistätt tidigt. För att locka över besökare till Bilbao lät baren La Espiga göra läckra aptitretare som bestod av en skiva bröd med olika ingredienser lagrade på varandra. Allt hölls ihop med en tandpetare. Så föddes pintxo.

De senaste 20 åren har pintxo likt en tsunami sköljt över världen. Restaurang- och barägare från olika länder på besök i Baskien och Bilbao har hämtat hem idéer och numera finns pintxobarer i så gott som alla länder i västvärlden.

Med internationella tävlingar och en allt kräsnare publik har pintxo blivit konstverk.

Och glöm inte bort att titta uppåt, mot husfasaderna. Det är en smakfull blandning av olika stilar som nordspansk och klassisk i Bilbao. Även kombinationer av gammalt och nytt, där man behåller äldre fasader och bygger nya funktionella hus innanför den stilfulla gamla fasaden.

Det är stenfasader och balkonger med gjutjärnsdekorerade balkongräcken.

Boende

Hotell Nervión vid floden med samma namn nämndes tidigare. Du kan även välja lyxiga Hotell Carlton och upptäcka dess spännande historia. Under hotellet finns en bunker som var säte för den baskiska regeringen under inbördeskriget.

Bunkern och Salón Luis García Campos där plenarsessionerna hölls finns bevarade. Märkligt nog var bunkern bortglömd fram till 1985 då den upptäcktes av en slump efter renoveringar.

Efterrätt

Om flan eller brylépudding är en vanlig efterrätt i Spanien, heter Bilbaos egen efterrätt Carolina. Den består av smördeg, kräm och maräng och är en söt liten historia i dubbel bemärkelse. Det var en konditor från Bilbao som skulle överraska sin dotter Carolina med en speciell efterrätt till hennes födelsedag.

San Mamés – fotbollens katedral

Det går inte att undgå fotboll vid besöket i Bilbao. San Mamés är hemmaarena åt stadens stolthet Athletic Club de Bilbao. Men i folkmun är arenans namn La Catedral, Katedralen.

På platsen där arenan byggdes låg tidigare ett fattighem som hette San Mamés efter ett helgon varför arenan fick samma namn.

Här hittar vi även svaret på frågan varför Bilbaos fans kallas för ”lejon”. Enligt legenden kunde martyren som blev helgon tämja lejon.

Bilbao med flyg från Málaga

Med Volotea (tur och retur från 80 euro) och Vueling (tur och retur från 80 euro) flyger du direkt mellan Málaga och Bilbao. Flygresan tar cirka 1h 35 minuter.