Det finns knappast någon liknande reklamkampanj i hela Spanien. Det är väl bara flaggan som är mer vanlig. Ingen bild i Spanien är så tydlig som profilen av tjuren. Andalusien är den region som har flest Toro de Osborne med 21 stycken varav de flesta finns i provinserna Cádiz och Sevilla Av Ola Josefsson
Besöker du Andalusien kommer du säkert att träffa på tjuren som står på en hög plats och blickar ut mot det andalusiska landskapet vilket den har gjort i 52 år. Den har inspirerat konstnärer som Dalí och den har debatterats i den spanska motsvarigheten till Riksdagen. ”Tjuren” har nästan stångat sig blodig i sin kamp för överlevnad.
En siluett av “Toro de Osborne” som står utmed en katalansk väg har vandaliserats vid fyra tillfällen, senast i februari i år. Orsak; de anses stå för Spanien och således vara en spansk symbol, något som ogillas uppe i Katalonien.
Åter fem andra tjurar fick ge vika för vinterns häftiga stormar. Därför kommer företaget Osborne som ligger bakom den kända symbolen att renovera och se över ett hundratal “tjurar” som finns i Spanien.
Utöver oförsonlig nationalism, stormbyar och i vissa fall vanvördig huliganism så går Toro de Osborne även en match mot dem som vill få stopp på tjurfäktningen. En del förknippar nämligen “tjurarna” med tjurfäktning vilket är helt fel.
Av sex tjurar som står i provinsen Sevilla har en fått ge vika på sig i byn Huévar på gränsen till Portugal. Ägaren till marken varpå “tjuren” stod på, säger till tidningen ABC att den bara har orsakat problem.
Besökare har trängt sig in på tomten för att fotografera “tjuren” från olika håll och huliganer har målat grafitti. Till slut tröttnade ägaren på allt folk som sprang över ägorna och bröt avtalet med Osborne.
“Dessutom fick jag inte plantera träd på tomten eller avgöra vad jag ville göra med min trädgård”, säger markägaren till tidningen.
Hur hade då markägaren fått betalt? Jo i 24 flaskor vin om året. I de flesta fall är det så, även om det spekuleras kring utbetalningar i pengar, något som ingen vill prata om.
Trött på att hela tiden strida med markägaren till fincan i Huévar som ansåg att situationen var “absurd” och “dåligt betalt”, har Osborne tagit bort tjuren från platsen där den tidigare stod, vänster om riksväg A-49. Ägaren var villig att avstå från en annan del av marken på höger sida om vägen men det var inte Osborne intresserade av.
Osborne har i regel inga problem med ägarna till marken där “tjurarna” står eftersom de är stolta över att ha en av de mest kända symbolerna i landet. Osborne får regelbundet ansökningar från personer och andra som vill ha den berömda silhuetten på deras ägor. Men för tillfället har Osborne inga planer på att öka antalet “tjurar”.
Osborne ansvarar för underhållet och de har även beslutat sig för att fortsätta processen att arbeta hänemot att dessa monument fortsätter att betraktas som ett historiskt och konstnärligt arv i Andalusien under namnet Patrimonio histórico artístico andaluz.
Det var skälet till varför regionalregeringen utarbetade kungörelsen och tog en resolution den 13 november 1996 där siluetterna av ”tjuren” ansågs vara ett ”monumento histórico artístico andaluz” vilket gjorde att 22 ”tjurar” fick stå kvar på andalusisk mark.
Utgången för ”tjurarna” hade kunnat bli en annan. När en ny lag antogs av Junta de Andalucía under namnet Ley de Carreteras 1988 så förbjöd den reklamskyltar utmed vägarna. Det gick så långt att Centralregeringen 1994 kom med ett uttalande att de skulle sanktionera förslaget vilket skulle innebära att företaget Osborne blev tvungna att riva samtliga siluetter av de berömda “tjurarna”.
Consejería de Cultura har därefter försäkrat att “Toro” ska beskyddas. Detta genom ett utslag i Tribunal Superior de Justicia de Andalucía (TSJA), 1999, som senare blev ratificerat i Högsta Domstolen, Supremo, 2006.
Så efter 52 år står “tjurarna” fortfarande på sina utkikspunkter och blickar ut mot det andalusiska landskapet. Och visst har siluetterna en viss charm.