Vikingarna återvänder till Spanien. Fem ton material släpar vikingar med sig från Birka i Mälardalen till Feria de los Pueblos i Fuengirola den 26 till 29 april. Smed, runristare och hantverkare kommer att finnas på plats vid den svenska casetan Av Ola Josefsson
De kallas för Mälarens Kölar och är genuina vikingar från Birka i Mälardalen. Gruppen har funnits i nära 20 år, man samarbetar med riksantikvarieämbetet och arbetar vid Birka under sommarperioden för att förmedla en rätt syn på vikingatiden.
-Under sommaren jobbar vi på Birka, den gamla handelstaden vid Mälaren. Vi samarbetar med riksantikvarieämbetet i Sverige och målet är att förmedla en rättvis bild av vikingatiden i Birka och runt Mälaren, berättar gruppledaren och hövdingen John Erik Frogner Kockum.
Tältby
Till de internationella dagarna och kulturfestivalen i Fuengirola kommer ett gäng på tio vikingar, varav två kvinnor. Med från Birka i Mälardalen kommer rekvisita. Under dagarna i Fuengirola ska man prata med folk och berätta om vikingatiden.
-Först tänkte vi skicka tio grabbar, men sedan tyckte jag att det också borde bli lite kvinnlig fägring.
Vid den svenska casetan uppförs en liten tältby. Med sig från Sverige har Mälarens Kölar fem ton material. Tälten inreds med vikingaföremål och med på trippen söderut följer runristare.
Janne Eldskägg
-Vi ska skapa en så bra och förtrolig bild som möjligt. Med till Spanien åker Janne Eldskägg som är runristare. Det hade varit perfekt om någon kunde donera en sten som Janne Eldskägg högg in någon text över Fuengirola efter besöket 2007. Vilket minne det skulle bli om den restes på Solkusten.
Vad kommer ni att i Fuengirola?
-Sex av killarna är vikingakrigare, själv är jag hövding. Smed finns på plats och vi utför dessutom en hel del hantverkarbeten på plats inom läder- och träarbeten. Besökarna ska få sig en god inblick i hur vikingarna arbetade och försörjde sig. Samtliga är hantverkare. Men vi kommer också att visa upp krigskonst.
John Erik Frogner Kockum beskriver vikingatiden som en mångkulturell värld utan nationsgränser så som vi tänker nationer i våra dagar. Det var handel och andra influenser som då skapade en mångkulturell värld.
Levandegör vikingatiden
I vintras fick sällskapet en förfrågan om att vara med i Fuengirola. ”Hövdingen” tvekade inte en sekund.
-Jag tror att vi har något alldeles speciellt att erbjuda, något att uppleva, se, känna dofter, något som levandegör forntiden eller vikingatiden.
Mälarens kölar har tänkt att etablera sig i utlandet under vintern.
-Vintern är trist här i Sverige. En hantverksvikingaby vid Medelhavet vintertid skulle vara kul. Vikingarna har ju varit i Spanien, det skulle kunna bli en fin turistattraktion, säger John Erik Frogner Kockum, gruppledare och hövding
Läs mer på:
www.nordicviking.se