Evanemanget blir den sjuttonde upplagan av Festival Internacional de Cine de Marbella och hålls mellan den 5 och 9 oktober. Mer än 30 filmer ska visas och det kommer finnas många olika aktiviteter knutna till festivalen, bland annat en för stöd till Ukrainsk film och kultur. 

Alla filmvisningar, där vissa är världspremiärer, kommer att hållas på Red Dog Cinemas biographer i Marbella. Under de fem dagarna den pågår kommer över 30 långfilmer, kortfilmer och dokumentärer att spelas upp. Alla visas på originalspråk med spansk och engelsk text. 

Bland årets titlar hittar vi omtalade filmer som kinesiska Labyrinth, The List från Paraguay, en handfull spanska filmer och mycket mer. 

Festivalen kommer också att besökas av kända namn inom filmvärlden. På gästlistan finns personer som: Kiven McNally, Nicole Faraday, Terry Stone, Emily Wyatt, Rachel Warren, Michael Head, Daniel O’Reilly, Emiliano Ruschel, Fernando Abadie eller Jake Cornish.

Aktiviteter ska främja kultur

Alla aktiviteter som ordnas i anslutning till festivalen kommer även de att hållas i Red Dog Cinemas lokaler. Bland dessa hittar vi öppningsceremonin på kvällen den 5 oktober, på fredagen kommer filmer från Ukraina att visas för att främja landets kultur samt två premiärer på röda mattan på fredag och lördag. 

Sju priser ska delas ut innan helgen är slut. I Marbella tävlar filmerna om utmärkelserna för bästa långfilm, bästa kortfilm, bästa dokumentär och bästa manus. Det finns även kategorier för bästa manliga och kvinnliga skådespelare samt regissör. Förra året gick priset för bästa långfilm till Rise of the Footsoldier: Origins, en brittisk film om fotbollshuliganer. 

Festivalen startade 2006 med målet att främja konstnärskap över hela världen och skapa en plattform för internationellt filmskapande. 

Mer information och tider för festivalen hittar ni på deras hemsida.