En gång i tiden täckte sockerrörsodlingar och vinodlingar Málagakusten. Den svenske trubaduren Evert Taube diktade om Málagas vinstänkta redd. Men odlingar har fått lämna plats för bostadsområden och lyxvillor för soltörstande klimatemigranter från Nordeuropa.

Druvan Moscatel de Alejandría förknippas normalt med söta dessertviner från Málaga. I Manilva på västra Costa del Sol har tillverkningen tagit en ny inriktning. Nu produceras torra vita viner och snart släpps den första cavan.

Vinerna har redan blivit uppmärksammade och fått utmärkelser. Det är fruktigt, aromatiskt, fräscht med lätt sälta. Ett utmärkt vin till det lokala köket med fisk och skaldjur.

Marken värderas högt. Stående mitt bland vinstockar är det en fantastisk utsikt. Långt bort till vänster syns Estepona. Det är panorama och havsutsikt från öster till väster.

Fastigheter

Marken är högintressant för fastighetsbranschen. Under de senaste 25 åren har uppskattningsvis 70 procent av vinodlingarna runt Manilva försvunnit. Nu handlar det om att rädda det som räddas kan.

Panorama och havsutsikt. Vinodlingarna har en privilegierad plats

Kommunen har gett grönt ljus till entusiaster som jobbar hårt för att rädda det som är kvar. Till glädje för både invånare och turister.

– Målet är att återställa och rädda de gamla odlingarna av Moscatel som producera druvor av högsta kvalitet. Besökarna får en upplevelse av landskapet, vinodlingar och vinet, säger vinmakaren Argimiro Martínez Moreno.

Förutom att två kontinenter möts, Europa och Afrika, så möts Medelhavet och Atlanten inte långt härifrån. Det bidrar till klimatet med två olika vindar. Den fuktiga och saltrika Levantevinden och den torra Ponientevinden. Lägg till den vita albarizajorden så har vi ”terroir”, uttrycket i vinets underbara värld som är en märklig sammansättning av jordmån, läge, klimat och druva som bidrar till vinets stil.

Investera

Under besöket väljer en del att investera i en egen vinstock. Det kostar 60 euro och du får din egen namnskylt på stocken samt på en större tavla som hänger inne i anläggningen. Ett antal svenska namn finns med på listan.

Leif & Kirsti Håkansson från Almuñécar sponsrar en vinstock i Manilva och får egen namnskylt

-Flera olyckliga beslut som gäller stadsplaneringen har gjort att vinodlingar fått stryka på foten. Tillsammans kan vi stå emot den vilda spekulationen och försvara vinstockarna, säger Argimiro Martínez Moreno.

Av den anledningen har kampanjen ”Apadrina una cepa de Manilva” startat där vem som helst kan köpa in sig eller sponsra en vinstock på vingården Viña del Peñoncillo, belägen mellan San Luis de Sabinillas och Manilva.

På calle Dr. Álvarez Leiva 2 vid infarten till samhället finns både vinmuseum, bodega och vinskola. Och besökare, turister men även bofasta i och runt Manilva kommer till Nilva Eno Turismo för att lära sig mer om vinproduktion på västra Costa del Sol.

Nicky Lloyd guidar på engelska och berättar om Manilvas vintradition

– Det finns lokala odlare och invånare i byn som odlar sina egna druvor. Men få har en relation till vinproduktion och vinkunskap, säger Nicky Lloyd som guidar på engelska.

Moscatel de Alejandría

Besöket består av en mycket bra och överskådlig utställning om vinproduktion och druvan Moscatel de Alejandría plus andra vanliga druvor i Spanien.

– Moscatel är en fantastisk druva. En av få druvor som fungerar både som vin, russin och ätdruva.

Den som har sett Merlot, Cabernet Sauvignon eller Tempranillo vet att dessa druvor är ganska små. Så är det inte med Moscatel de Alejandría i Manilva som blir större.

Den passar både till ätdruva och till russin. Vinet som produceras är både torrt och sött. Produktionen ligger på 8.000 flaskor om året.

Snart ska Nilva Eno Turismo ha klart med sin första cava, mousserande vin. Druvorna skördas tidigt, redan i juli för att inte bli för söta. Och produktionen följer den klassiska champagnemetoden.

Vinprovning

Vinprovningen sker i dess rätta miljö, bland vinstockar i Viña del Peñoncillo som är namnet på en 1,8 hektar och 55 år gammal vinodling.

Vinprovning bland vinstockar i Viña del Peñoncillo med utsikt över Medelhavet

– Detta är ett hantverk, berättar Nicky medan besökarna doftar och smakar. Hela produktionen görs för hand.

Nicky tillsammans med vinmakaren Argimiro Martínez Moreno gör det mesta på anläggningen som att ta emot besökare, guida och arrangera provsmakningar. Argimiro kommer från landsbygden nära Albacete och har vuxit upp på landet med familjer där alla producerar vin.

Han upptäckte Manilvas vinodlingar 2011 och 2014 startade han företaget Nilva Enoturismo för att satsa på ett ganska svårt och osäkert men spännande projekt som vinproduktion och upplevelser för vinturister.

Blanco seco

Under besöket provar jag två blanco seco på Moscatel de Alejandría varav det ena är 100 procent ekologiskt. Ett dessertvin tillkommer också. Till vinerna serveras getost från närbelägna Sierra Crestellina i grannbyn Casares. Det kan inte bli mer närodlat och närproducerat.

Svenska Magasinets Ola Josefsson provar vinerna som vinmakaren Argimiro Martínez Moreno producerat

Nilva Eno Turismo har öppet måndag till fredag mellan klockan 10 och 14. Guidade turer med vinprovning måste bokas i förväg på 609 290 370, e-postadress: [email protected] eller på webbplatsen nilva.es