Dirigenten och världstenoren Plácido Domingo gjorde ett bejublat framträdande på Teatro Cervantes den 26 oktober då han framförde arior samt dirigerade Málagas symfoniorkester Av Ola Josefsson Foto: Daniel Pérez / Teatro Cervantes
Festival Plácido Domingo arrangerades av IMG Artists som hade valt Málagas vackra teater och Teatro Maestranza i Sevilla under några kvällar. Svenska Magasinet i samarbete med Elisabeth Stypulkowska arrangerade bussresor till festivalen i Málaga. Elisabeth som vanligtvis organiserar bussresor på lördagskvällar till Teatro Cervantes då Málagas symfoniorkester spelar.
Med Plácido Domingo på scen blev det en högtidsstund för oss musikälskare. Vid 71 års ålder är han ännu en klart lysande stjärna. Inte tvivel om annat. Madridsonen är så vital och imponerande att ingen annan kan göra anspråk på titeln som världens främste tenor. Vi imponerades också av det övriga sällskapet på scen som bestod av den italienska tenoren Vittorio Grigolo, den spanske gitarristen Ángel Romero och de färgstarka sopranerna Michaëla Oeste och Angel Blue i sina vackra klänningar.
Både Micaëla Oeste och Angel Blue är två sopraner som vunnit den internationella utmärkelsen ”Operalia”, ett pris som är instiftat av Plácido Domingo. De är nu stora stjärnor och deras uppträdande var magnifikt.

Orkesterdirektören Eugene Kohn ackompanjerade mästaren och de övriga genom att dirigera Málagas symfoniorkester som spelade arior av Rossini, Donizetti, Puccini, Catalani och Gounod, Moreno Torroba och Chapí samt det mycket vackra storverket Concierto de Aranjuez av Joaquín Rodrigo samt ”intermedio de Goyescas” av Granados.

Jublet ville inte ta slut när Plácido Domingo framträdde på Teatro Cervantes och framförde ”Amor, vida de mi vida”, en zarzuela av Moreno Torroba Maravilla, samt ”En mi tierra extremeña”.

Plácido Domingo och Eugene Kohn delade på uppdraget att leda Málagas symfoniorkester. Den spanske mästaren ledde ”intermedio de Goyescas” av Granados, samt ouvertyren ”Barberaren i Sevilla” som är ett mästerverk i sig. Domingo dirigerade orkestern även vid ”Kermesse vals” av Faust de Gounod.
Eugene Kohn dirigerade när orkestern framförde ”Una voce poco fa” från Rossinis Barberaren i Sevilla samt andra mästerverk av bland annat Donizetti, arior från Romeo och Julia, Puccinis Tosca.

Enligt programmet skulle uppträdandet vara i två timmar, i två akter och däremellan ett glas champagne. Publikens jubel och kärlek ville inte ta slut. Det blev en timmes extranummer!
En av höjdpunkterna var den italienska tenoren Vittorio Grigolo ackompanjerad av Eugene Kohn på flygel framförde klassikern O Sole Mio (ett klipp från Málaga ligger på youtube).

I samband med uppträdandet i Málaga hedrades Plácido Domingo genom att bli utnämnd till Goodwill Ambassadör åt Unesco. Unescos Susana Sam Vargas delade ut hedersutmärkelsen till den spanske mästaren.
Plácido Domingo har under årens lopp fått mängder av utmärkelser. Han är en av de största och kunde ifjol fira 50 år på scen räknat från sin första huvudroll. Under 90-talet kom Plácido Domingo att tillsammans med Luciano Pavarotti och José Carreras uppträda som ”The Three Tenors”.

Domingo har hittills gjort över 3.500 framträdanden och sjungit över 138 olika roller, en bedrift som ingen annan tenor kan mäta sig med. 2009 blev han den allra första att motta Birgit Nilsson Prize i Stockholm, den enda vinnare som utsågs av Birgit Nilsson personligen innan hon gick bort.
Plácido Domingo, som uppträdde i Malmö och Stockholm i början av december, slutade nyligen som chef för Washington National Opera efter 15 år, men han fortsätter att leda Los Angeles-operan.