Hon drogades, kidnappades, våldtogs, förnedrades och utnyttjades av flera män i en källare i Puerto Banús. Efter snart tjugo år kliver Petra Ranner fram i offentlighetens ljus för att berätta. Hade hon inte fått hjälp att fly hade hon kanske sålts vidare som sexslav och prostituerad Av Ola Josefsson

Petra Ranner är i dag 47 år. Hon är skiljd och bor med sin 15-årig dotter i en stad i Norrland. Det är först nu som hon har tagit steget ut i offentligen för att berätta vad som hände under tre fasansfulla dagar, inlåst i en källare i Puerto Banús. Dels genom boken ”Jag hör att det droppar”, dels genom föreläsningar.
Petra besökte Marbella och Puerto Banús första gången 1987 tillsammans med sin pojkvän. Hon kom att gilla platsen med sina lyxbåtar och kändisar. Den 27 maj 1988 återvände hon till Marbella ensam.

På egen hand
Det är andra dagen på semestern och Petra, 27, besöker ett av Marbellas diskotek.
-Ända sedan min uppväxt var jag van att resa på egen hand, min mamma skickade mig till Frankrike under sommarloven. Så det kändes inte speciellt konstigt att resa på egen hand till Spanien.
På diskoteket, som ligger längs Marbellas huvudgata, beställer Petra en drink. Sedan gör hon ett ödesdigert misstag. Hon lämnar drinken på bardisken medan hon går på toaletten, för att sedan återvände för att svepa resten av drinken.
-Jag vet att jag gjorde totalt fel, att aldrig sätta ett glas ifrån sig utan uppsikt. Risken är stor att någon preparerar drinken medan du är borta.
Det var precis vad som hände med Petras drink. Det dröjde inte länge förrän det svartnade för Petras ögon. Nästa gång hon slog upp ögonen satt hon i en bil mellan två män.

Fången
De höll henne hårt, hon var fast och kunde inte röra sig en millimeter. Hon kände igen sig när bilen for västerut och ner mot hamnen Puerto Banús. Vackra hus, palatsliknande byggnader, grindar, en allé tills männen knuffades ned henne i ett källarliknande utrymme med gallerförsedda fönster.
Här hölls Petra fången under tre långa dagar medan hon utnyttjades sexuellt av flera män. Hon tvingades dricka sprit, sniffa ”något pulver” – samtidigt som hon våldtogs gång efter gång av flera män.
”Har du rest ensam, har du pengar, har du man, är du ensam, har du barn, familj”. Frågorna från männen haglade över Petra. De ville veta om det eventuellt var någon som letade efter henne.

Annons

Beställningsjobb?
Var det ett beställningsjobb? Tänker de sälja mig vidare? Som sexslav? Vad vill de? Det snurrade i Petras huvud. I det trånga källarutrymmet fanns ett hål i golvet, det var toalett. Vid väggen en garderob som innehöll sjalar, parfymer, peruker, handväskor och kvinnokläder.
Petra hörde andra kvinnor i huset, hon hörde hur de skrek. Desperata kvinnoskrik som skar sig i öronen och som Petra än i dag inte kan glömma.
-Jag försökte få dem att tro att mina föräldrar hade pengar, få dem att tro att de kunde köpa mig loss. Jag kände på mig att de hade planer att sälja mig vidare som sexslav och prostituerad, säger Petra.

Räddning
Petras räddning blev en av de män som utnyttjade henne sexuellt. Hon lyckades väcka ett uns av empati hos mannen som började tycka synd om den våldtagna blonda kvinnan i tjugoårsåldern från Sverige.
Det uppstod handgemäng mellan männen vid något tillfälle och de blev osams över vad de skulle göra med kvinnan. Efter tre dagar i källaren blev hon avsläppt i Marbella med orden: ”Gå du till polisen så stryper vi dig”.
Petra grät och var hysterisk. Hon tog sig till hotellet, sönderslagen och halvnaken. En svensk man, tjugo år äldre, blev Petras trygghet resterande tiden i Marbella.

Polisen
Hon bytte hotellrum för att känna sig säkrare, då hon trodde att hon var förföljd, och hon gick till polisen. Hon var säker på att hon kunde hitta tillbaka till huset där hon under tre dagar hade varit inlåst. Trots tidigare hot bestämde hon sig för att visa polisen, mycket därför att hon var övertygad om att det fanns andra kvinnor i huset, vars skrik hon hade hört. De måste räddas, tänkte Petra.
-När vi kom till huset var ingen hemma. Polismännen sade att ägaren bara är där under semestern. Dessutom har han diplomatisk immunitet…

Samband
Vilka samband fanns det mellan gärningsmännen som hade våldtagit Petra under tre dagar och ägaren till huset? Hade de tillgång till nycklar, var alla del av en större organiserad liga? Vem var mannen som hade diplomatisk immunitet?
Petra träffade en svensk man som var cirka 20 år äldre. Han insåg Petras hopplösa situation, hennes fruktan för att träffa dessa män återigen.
-Han hade ett affärsmöte som jag följde med på. Jag ville inte vara ensam. En del trodde att den svenske mannen var inblandad, men det tror inte jag.
Vid affärsmötet kom den svenske mannen och Petra ifrån varandra. På väg hem i kvällsmörkret möter Petra en av männen från källaren i Puerto Banús; han med de sammetsbruna ögonen och hästsvans.
Petra minns ingenting vad som sedan hände. Bara att hon vaknade blodig på en av Marbellas stränder, att hon fick hjälp att ta sig till Clinica Florida där det konstaterades hjärnskakning.

Ovisshet
Fortfarande efter 20 år svävar Petra Ranner, 47, i ovisshet över vilka ogärningsmännen är. Vilka var de skrikande kvinnorna i huset? Vilken var ägaren som enligt polisen hade diplomatisk immunitet? Hur många var de kvinnor som råkade i klorna på dessa män? Såldes de vidare?
För Petra skulle det ta åtta år innan hon fick ekonomisk kompensation för det inträffade. Det skrevs otaliga brev mellan Petras advokat, försäkringsbolag och spanska myndigheter. Till en början ville ingen på Solkusten känna av Petras upplevelse.
1996 betalade Folksam och dåvarande Skandia ut ett skadestånd till Petra efter att en av poliserna till slut vittnat om att en ”halvnaken tjej kommit in svårt medtagen”. De tjejer som hade jobbat på hotellet, bekräftade att de hade hjälpt Petra att byta hotell.
-Usch, suckar Petra. Här i Sverige trodde de inte på mig. I nästan åtta år kämpade jag för att få en vidrig historia bekräftad och sann. Jag fick berätta gång på gång vad jag hade blivit utsatt för.

Bearbeta
Det tog 20 år för Petra att bearbeta sina upplevelser i det trånga källarutrymmet i en fastighet i Puerto Banús. Numera håller hon föreläsningar för brottsofferjouren och jobbar som egenföretagare. Petra är en av tio kvinnor som var nominerad till Magmapriset 2007 som delades ut den 9 oktober. Magma är ett nätverk för kreativa kvinnor som arbetar med kultur, jämställdhet, integration och eget företagande men det huvudsakliga syftet är att kvinnor ska hjälpa och stötta varandra både privat och i arbetslivet.
Genom Svenska Magasinet vill även Petra Ranner göra en efterlysning av tre killar från Gotland som bodde på hotellet i Marbella samtidigt. De är inte misstänkta på något sätt utan Petra söker dem för ytterligare dokumentation.
-Jag tror inte att jag är den enda svenska kvinnan som råkat ut för detta på Solkusten. Och hur många är de kvinnor som lever under dessa vidriga förhållanden och som tvingas till trfficking, frågar sig Petra.

Svår tid
Det har varit en mycket svår tid. Petra är skiljd sedan några år, har en dotter på 15 år.
-Min ex-man och jag är bästa vänner, men det har varit en svår tid för honom också. Ibland kunde jag få för mig att tvättmedel kunde vara knark, när jag hörde helikoptrar var männen i källaren ute efter mig, trodde jag. Det har varit jobbigt.
-Jag vill varna andra, jag vet hur det känns, jag vet hur det är, då och nu, säger Petra Ranner till sist.